iXS European Downhill Cup
27. avgusta 2020

Dirke evropskega pokala iXS European Downhill Cup konec septembra ne bo zaradi visokih stroškov za ukrepe proti širjenju koronavirusa ter zaradi negotovosti potovanj, sporočajo iz vodstva serije.

Pred tedni na dirki serije Unior Downhill Cup in državnem prvenstvu v spustu v Bike parku Pohorje smo iz pogovorov dobili vtis, da se nam je za usodo dirke evropskega pokala v spustu iXS European Downhill Cup, v koledarju zapisane pod nadomestnim datumom 25.-27. september (sprva načrtovana v aprilu), manj bati kot za svetovni pokal v oktobru. Predvsem zaradi manjšega števila gledalcev, kar pomeni lažje prilagajanje smernicam NIJZ za zajezitev širjenja koronavirusa.

Zato je odpoved presenečenje – če letos sploh lahko še kaj preseneti. A na ixsdownhill.cup kot razlog za odpoved navajajo prav varnostne ukrepe proti širjenju koronavirusa, ki naj bi bile na Mariborskem Pohorju za evropski pokal podobne kot za poznejši svetovni pokal. Neuradno gre za uresničitev ideje o gledalskih conah oziroma sektorjih z omejenim številom gledalcev, med sektorji pa selitve ne bodo možne. Torej bi naprimer kupili vstopnico za levo stran odseka Rokenrol, kamor bi v ograjen prostor vstopili po ločenem dostopu. Po zaključenem finalu pa verjetno ne bi mogli na podelitev zaploskat najhitrejšim, tudi če bosta med njimi Mona in Jure.

Stroškov za takšne ukrepe, za toliko ograjevanja in redarjev, pa dirka evropskega pokala ne bi prenesla. Optimisti bomo to prebrali tako, da bo šlo za dirko svetovnega pokala vse nekako “skozi”. Če bodo le številke na strani prirediteljev.

K odpovedi je svoje prispevala še negotovost glede možnosti potovanj čez mesec dni, so še zapisali na strani serije.

Pod okriljem agencije Racement, ki skrbi tudi za evropski pokal in eno raven nižjo mednarodno serijo iXS, so minuli konec tedna v Steinachu v Nemčiji uspešno izvedli dirko serije Specialized RockShox Rookies Cup za mlade z več kot 200 udeleženci iz 14 držav.

Dopolnjeno 9:45: Iztok Kvas, direktor dirk v spustu v Bike parku Pohorje, nam je potrdil, da so bili glavni razlog stroški izvedbe priteditve v skladu z omejitvami, pri vodstvu serije pa niso uspeli izposlovati temu prilagojenih finančnih pogojev. Svoje je prispeval tudi strah pred potovanji in omejitve za državljane nekaterih evropskih držav, zaradi česar bi bila udeležba manjša.

Preberi še

DH Tršće letos ne bo del serije Unior Downhill Cup
DH Visit Pohorje: Avstrijska asa na vrhu ter presenečenje ali dve za naslove
Še tretji datum za spust evropskega pokala v Mariboru

Sledite nam