30. julija 2018

V drugi dirki serije v bike parku Cerkno Berginc za drobec sekunde pred Žabjekom. Primorski kolesarji uspešni še v treh kategorijah, Katarina Primožič med ženskami.

Po razburljivem začetku serije dirk v gorskokolesarskem spustu Unior Downhill Cup pred dvema mesecema v Bike parku Javornik je tudi druga dirka v Cerknem postregla z napetim dirkanjem. Na suhi in že kar strašljivo hitri progi ob sedežnici Počivalo v Bike & Fun parku Cerkno se je pomerila stoterica tekmovalcev iz petih držav. Poleg sekund in stotink ter točk Uniorjeve serije so člani in mladinci lovili tudi točke za lestvico Mednarodne kolesarske zveze, hrvaški tekmovalci pa še točke hrvaškega pokala.

V dirki kategorije UCI, v kateri so združeni člani in starejši mladinci, je svojo tretjo zmago v domači pokalni seriji dosegel Luka Berginc (KK Črn trn), ki je pred manj kot dvema tednoma dopolnil 21 let. V finalnem nastopu je bil za le dve desetinki sekunde hitrejši od lanskega pokalnega zmagovalca Jureta Žabjeka (Unior/Devinci Factory Racing), tretje mesto je zasedel Miha Ivančič (ŠKTD Avče) z zaostankom treh sekund in 31 stotink za Bergincem. Prisotnost na podelitvi za najhitrejšo peterico sta si prislužila še ukrajinski prvak Jegor Primačenko (KA Engineering) na 4. mestu (+5,05) in lanski mladinski državni prvak s te proge Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) na 5. mestu (+5,19).


Jure Žabjek

Žabjek, ki je nastopil prvič po poškodbi in operaciji mezinca na roki in ga čez dva tedna čaka nastop na dirki svetovnega pokala v Kanadi, je bil prej najhitrejši v polfinalnem nastopu, sledila sta mu Berginc in Ivančič. Berginc, drugi na prvi dirki na Javorniku, je tudi prevzel vodstvo v razvrstitvi serije.

Berginc, ki ima svojo najboljšo sezono doslej, saj je bil tudi že 2. in 4. v evropskem pokalu, pravi: “Za letošnjo sezono sem se prvič začel pripravljati že konec novembra, v fitnesu, za vikende pa na kolesu za spust. In se pozna …” Luka je sam svoj trener, pomaga mu tudi znanje, ki ga nabira na Fakulteti za šport, njegov partner pri treningu pa je mladinec Žak Gomilšček iz Kobarida, Berginc je doma v sosednjem Idrskem. “Brez Žaka zdaj ne bil tu,” še pove Luka.

“V finalu sem pričakoval, da bom še bolj popravil svoj čas, a na tako hitri progi prav veliko ne moreš več pridobiti,” ugotavlja Luka, ki je drugi Berginc, ki je zmagal v Cerknem – njegov starejši brat Kevin je slavil mladinsko zmago na finalni pokalni dirki leta 2012, zadnji na progi v dolini s ciljem na robu Cerknega.

Najhitrejši mladinec v konkurenci dirke UCI je bil lanski mladinski pokalni zmagovalec Matic Kokelj (Wolf Racing Team), le 76 stotink pred drugouvrščenim Gašperjem Jurečičem (Rajd Ljubljana), tretji je bil Jure Štrancar (Črn trn). Gomilšček je bil najhitrejši mladinec v polfinalu, v finalu pa je odstopil s predrto gumo.


Katka Primožič

Pri ženskah je bila konkurenca okrnjena, dvoboj je dobila Katarina Primožič (Batt Team) s prednostjo 13 sekund pred mladinko Najo Stipanič (Črn trn), ki je debitirala na Javorniku.


Marko Niemiz

Poleg Berginca so primorski tekmovalci odnesli zmage še v treh kategorijah. Marko Niemiz (Sinter Brakes Team) je dobil dirko kategorije mlajših mladincev do 17 let. Nepremagan je že od lanskega leta, zmagal je šestič zapored, tokrat s časom, ki bi mu prinesel prepričljivo zmago v starejši mladinski konkurenci in sedmo mesto v članski kategoriji. Gašper Jereb (Avče) je zmagal v veteranski kategoriji masters, Robert Bavdaž (DEŠ Fleš) pa med amaterji.

V najmlajši kategoriji do 15 let je zmagal Tomo Joksimović Terpin (Sinter Brakes Team), v kategoriji hobi pa Nino Kokelj.

{loadposition inside}

Vrstni red finala

Vrstni red polfinala

Hvala ŠD Pedal!

Serija se bo zaključila 15. in 16. septembra v Bike parku Pohorje na Mariborskem Pohorju.

www.uniordownhillcup.com

Vse fotografije Klemen Humar

Preberi/oglej si še
DH Cerkno: Izjave najhitrejših treh
Unior Downhill Cup: Na Javorniku naslova članskih prvakov v Črn trn

Sledite nam