25. julija 2019

Bike Transalp, dvaindvajseta izvedba. Drama ekipe Bulls in skupna zmaga za ekipo Centurion Vaude. Dirka tudi s štirimi Slovenci, parom in dvema posameznikoma.

Jochen Käß in Daniel Geismayr sta na 22. ponovitvi Maxxis Bike Transalp osvojila skupno zmago in to po drami na zadnji etapi od Trenta do Molvena. Par Centurion Vaude je po 59,3 kilometra slavil pred Tonyjem Longom in Gregoryjem Brenesom, pri čemer je imel šest minut prednosti pred nosilcema rumene majice Simonom Stiebjahnom in Ursom Huberjem iz ekipe Bulls.

Na prvi okrepni coni na osemnajstem kilometru je za Bullsa, ki sta imela pred zadnjo etapo prednost treh minut in 6 sekund, še vedno kazalo na končno rumeno barvo. Toda to je bilo nepomembno, saj je Urs Huber okoli dvajsetega kilometra nenadoma zlomil račno. Po 37 kilometrih je bil zaostanek Bullsov dve in pol minuti za duom Centurion-Vaude. Po asfaltnem vzponu na Ranzo pa je ura pokazala že 3 minute in 21 sekund zaostanka.

To je pomenilo, da je bila skupna prednost v rokah dvojca Centurion Vaude, ki na dirki prevladuje že od leta 2013. Od tam naprej je bila trasa valovita, vendar je zaostanek še naprej naraščal. Brez polomljene račne bi bilo vseeno lahko še vedno tesno. Ko sta Bullsa osem kilometrov pred koncem izvedela za zaostanek, je bila dirka za njiju mentalno zelo težka, ker sta vedela, da zaostanka na tako kratki razdalji ne bosta mogla nadoknaditi. Käß in Geismayr sta slavila drugo etapno in skupno zmago, ta pa je za Käßa že peta.

Pričakovani dvoboj

Bike Transalp je bil med elito v znamenju dvoboja med Bullsi in Centurion Vaude. To je bilo pričakovano. In ni prvič, da ni odločila pripravljenost, ampak materijal in defekt. Včasih odločajo tudi padci in poškodbe ter zavijanje s prave poti. Brez zlomljene račne pri Bullsih, bi en napačen zavoj in padec pri Centurion Vaude lahko odločila v korist Stiebjahna in Huberja. Toda to je del tekmovanja na etapni dirki, tudi če tekmovalcem to ni všeč. Na skupno tretje mesto se je uvrstila ekipa Wilier 7c Force z Olejem Hemom in Marcom Rebagliatijem (Norveška / Italija), ki sta dan končala kot četrta.

Pri damah brez konkurence

Pri ženskah sta bili Nina Hartleb in Elena Wagner (Sebamed Scott Mädelz) brez prave konkurence. Zmagali sta v prav vseh etapah in imeli več kot sedem ur prednosti pred Nelio Fuchs in Christino Baganz (Burn Baby by Dextro). Švedinji Lisa Hakansson in Annalena Axelsson sta se uvrstili na tretje mesto.

Slovenci

Na dirki smo nastopili tudi štirje Slovenci. Najbolje se je izšlo za veterana Bojana Bohorca (Focus Rapiro), ki se je odločil, da bo na Transalpu zastopal domovino staršev in nastopil kot slovenski državljan. V svoji kategoriji veterani solo je osvojil skupno prvo mesto. To je druga slovenska zmaga v eni izmed kategorij. Vse čestitke za zmago in seveda odločitev, da je zaradi dvojnega državljanstva predstavljal Slovenijo.

Isto kategorijo je izbral tudi Primož Vengust (ŠD brez bremz), ki je bil iz etape v etapo boljši in je na koncu zasedel 26. mesto.

V kategoriji starejših veteranov sva nastopila Matej Hartman – Mah in Aleš Boben – Bobi (mtb.si) in se v konkurenci 45 parov, ki smo startali, in 40, ki smo dirko dokončali, uvrstila na 14. mesto.

Vrstni redi

Vrhunci v videu


Bogato fotogalerijo najdeš na uradni facebook strani in na bike-transalp.de.  

Foto organizator

Sledite nam