downhill sljeme
20. septembra 2022

Serija v spustu Unior Downhill Cup se je letos začela na Hrvaškem z DH Salona pri Splitu, se nadaljevala v Sloveniji na Soriški planini in na Kopah, zaključuje pa se ta konec tedna zopet na Hrvaškem – na Sljemenu nad Zagrebom.

Prvotno prizorišče bi sicer moral biti Bike park Tršće pri Čabru v Gorskem kotarju, a je prireditelj, hrvaški spustaški veteran Nino Ružička, naposled našel drugo prizorišče.

Tako po vrsti let obujajo tradicijo dirkanja v spustu na Sljemenu, ki se je začela pred 30 leti, in z novo krožnokabinsko žičnico hkrati napovedujejo nove čase za spuščanje s kolesi s te vzpetine nad hrvaško prestolnico. Skoraj milijonsko mesto in 800 m višji hrib poleg njega … ne sliši se slabo. Dirko prireja društvo Bike park Sljeme.

Proga

Največ možnosti za ravoj parka se verjetno ponuja na južno stran, proti mestu, od koder prihaja gondola. Tam so bile v devetdesetih tudi prve dirke. Tokratni Downhill Sljeme za točke serije Unior Downhill Cup in hrvaškega pokala pa bo na severno stran, kjer so bile poznejše dirke in kjer je tudi smučišče, ki gosti slalome svetovnega pokala.

downhill sljeme

Proga je dolga 1900 m z 270 višinskimi metri razlike in uporabi tudi kakšen odsek stare proge, ki je v prejšnjem desetletju še gostila mednarodne dirke, leta 2003 tudi dirko evropske serije Maxxis Cup, ki sta jo dobila Francozinja Celine Gros in Španec David Vazquez. Po naših podatkih je bila zadnja dirka tam leta 2004 in sicer Olympus Downhill prve kategorije UCI.

nino ružička, downhill sljeme
Nino, Mr. Muscolo in ekipa so zgradili celega hudiča!

Žal tokrat za prevoz tekmovalcev na start ne bo obratovala sedežnica temveč jih bodo prevažali kombiji, a vožnja vzame le okoli 15 minut. Parkirišče za tekmovalce in obiskovalce je na vrhu, kjer je tudi pisarna tekmovanja in razglasitev.

Proga bo označena že za sobotno spoznavanje proge. V nedeljo bo trening potekal od 9. do 13. ure, ob 13.30 se začne razvrstitveni nastop, ob 15. uri pa finalni nastop. Razglasitev je načrtovana za 18. uro.

Prijave so odprte še ves četrtek.

Razpis in prijave na www.uniordownhillcup.com

Preberi še

DH Kope: Jure Žabjek se vrne naravnost na vrh
DH Soriška planina: Hrastnik šestič prvakinja, Gomilšček drugič
Salona DH: Drseča dalmatinska DH zabava

Sledite nam