jure žabjek
26. aprila 2022

Tri tedne po otvoritvi sezone dirkanja v spustu v regiji z dirko evropskega pokala na otoku Lošinju je bil čas tudi za začetek serije Unior Downhill Cup.

Letos serija zagotovo ni le slovenski pokal, saj sta dve dirki v Sloveniji in dve na Hrvaškem.

Prva je bila na vrsti dirka Salona DH, ki so jo priredili v Solinu na obrobju Splita v Dalmaciji. Dirka, ki jo je priredil tamkajšnji klub Coast Riders, je bila tudi letošnje državno prvenstvo Hrvaške v spustu.

Pa nadaljujmo s primerjavo Lošinja in Solina: pot z Lošinja navzgor po kvarnerskih otokih in nato navzdol ob obali bi bila dolga kar 450 km. Proga Salona DH se bistveno razlikuje od proge svetovnega pokala na Lošinju – je daljša in bolj strma, ima pa več zemlje. Je prav tako zahtevna, a na drugačen način kot z brutalnimi ostrimi skalami posejana proga na Lošinju.

Pred nedeljskim jutranjim treningom je progo namočil dež, nato se je do popoldanskega finala skoraj posušila, a na nekaj odsekih je še lepo drselo.

Slovenec na vrhu

V finalnem nastopu je Jure Žabjek iz ekipe Unior – Sinter Factory Racing dosegel najboljši čas dneva: 2 minuti in 54 sekund, svoj nastop iz razvrstitvene vožnje je popravil za dobrih 5 sekund. Žak Gomilšek, njegov kolega iz ekipe, je bil edini še hitrejši od treh minut, na tretjem mestu je sledil še en Slovenec Jan Cimperman, ki je za Žabjekom zaostal 6,4 sekunde.

Žak Gomilšček
Žak Gomilšček
Jan Cimperman
Jan Cimperman

Ivan Bašić, član domačega kluba Coast Riders, si je s četrtim mestom povrnil naslov članskega državnega prvaka.

Ivan Bašić
Ivan Bašić
Enej Podlipnik
Tudi Enej Podlipnik je priletel med najhitrejšo peterico

Med mladinci je zmagal Hrvat Tin Čuljević (BBK Mirakul) in postal tudi hrvaški mladinski prvak. Glavni favorit Frane Medić je grdo padel tik pred koncem svojega razvrstitvenega nastopa in čeprav ni bil poškodovan, ni nastopil v finalu.

V kategoriji do 17 let je zmagal Maj Babačič (Calcit Bike Team), v kategoriji mlajših od 15 pa neverjetni Ažbe Kalinšek iz ekipe Bikehanic – 20 Chocolate, razvojne ekipe KD Rajd, ki je dosegel šesti čas finala in bil tako hitrejši od zmagovalcev v kategorijah U17 in mladinski U19.

Nekdanji hrvaški članski prvak Berislav Topol je bil najhitrejši v veteranski kategoriji master.

Vrstni red finalnega nastopa res ni dolg, saj je bilo od petkovega peš ogleda proge do nedeljskega finala med tekmovalci kar nekaj osipa zaradi padcev in zahtevnosti proge.

Jure in Ažbe pa …

Jure Žabjek (Unior – Sinter Factory Racing), zmagovalec moške članske kategorije

“Danes pred treningom je malo namočilo progo, tako da je bila kar drseča, ampak se je počasi sušila do finale. Še zmeraj pa so bili v finalu nekateri deli spolzki, tako da si moral biti kar previden. Me je pa proga pozitivno presenetila in je lepo videti dirko več za slovenski pokal.”

Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), zmagovalec U15

“Tudi sam sem prijetno presenečen nad progo, ki je bila tehnično zahtevna in strma. Soboto sem posvetil nastavitvam kolesam. V nedeljo sem v finalu naredil nekaj manjših napak, ampak na koncu sem imel šesti čas skupno in sem bil najhitrejši mladinec. Zelo sem zadovoljen s prvo tekmo na DH kolesu.”

Sledi: Soriška planina

Druga dirka bo 3. julija na Soriški planini, na klasični progi serije. Tam bo tudi Luka Berginc, ki ima na Sor’ci že tri zmage, letos pa je že zmagal na dirki evropskega pokala v Lošinju, a se je odločil, da izpusti Salona DH.

Od sredozemske scenografije torej k alpski. Se vidimo na Soriški planini! Podrobnosti sledijo tukaj.

www.uniordownhillcup.com

Na naslovni fotografiji je Jure Žabjek
Vse fotografije Hrvoje Perković @hrcy_shark

Preberi še

Sledite nam