jure žabjek
23. avgusta 2022

Zmagovalca tretje dirke serije Unior Downhill Cup v Bike parku Kope sta Tina Smrdel (MBK Črni Vrh) in Jure Žabjek (Unior Sinter Factory Racing).

Po dirkah v Dalmaciji in na Soriški planini se je serija Unior Downhill Cup minuli konec tedna vrnila na prizorišče lanske prve združene dirke z avstrijsko serijo Auner Austrian Gravity Series. V Bike parku Kope nad Slovenj Gradcem sta seriji tudi letos združili moči. Rezultat je bila dobra udeležba okrog 160 tekmovalcev iz petih držav.

Prireditelji iz društva MTB Koroška so iz terena z le okoli 180 metri višinske razlike naredili skoraj največ, kar je možno, tako da so imeli tudi najhitrejši pod kolesi kar se da dobro progo in to za dobri dve minuti dirke.

Razmere na Kopah so bile kar se temperatur tiče kar jesenske, proga pa je kljub nekaj kapljam med finalom ostala suha kot poper.

Moški elite

Že v razvrstitvenem nastopu je Jure Žabjek, ki se je po skoraj dveh mesecih vrnil po poškodbi reber, pokazal, da je spet pravi. Drugouvrščenega moštvenega kolega Žaka Gomilščka, ki si je v njegovi odsotnosti na Soriški planini zopet nadel rokav državnega prvaka in tudi povedel v skupni razvrstitvi serije, je prehitel za 2,9 sekunde, na tretjem mestu je z zaostankom 3,97 sekunde nastop zaključil štirikratni madžarski prvak Attila Liszi (Rad Company Racing Team), ki se sicer v zadnjih letih bolj kot dirkanju posveča vodenju svoje šole in ekipe. To bili majhni razliki na progi svetovnega pokala v Mariboru, na kratki progi brez izrazitih tehničnih odsekov, kjer bi se dalo pridobiti prednost, pa ne.

Na 4. mestu je sledil Jan Cimperman (MTB Trbovlje), drugi v razvrstitvi serije, na 5. pa najhitrejši Avstrijec Valentin Rohrmoser.

V finalni vožnji se ni kaj dosti spremenilo, le Gomilšček in Liszi sta se malenkost približala Žabjeku oziroma je ta dosegel skoraj sekundo slabši čas kot v prejšnjem nastopu. Pred Cimpermana pa se je iz ozadja zrinil naš hitri spustaš na delu v tujini Aleš Virtič (Schneestern), ki tudi po okrevanju po lanski težki poškodbi hrbtenice s svojega doma na Tirolskem dirka z avstrijsko licenco.

downhill kope
Od leve Virtič, Gomilšček, Žabjek in Liszi, Cimperman je pa pobegnil

Jure Žabjek je povedal

“Proga je super, mogoče bolj za enduro kolo. A sem se odločil za kolo za spust, saj enduro kolesa nisem toliko vajen. Pa naslednji teden nastopim na svetovnem prvenstvu, tako da sem želel ostati navajen na to kolo. Že jutri odpotujemo na svetovno prvenstvo, treba bo stisniti do konca sezone na preostalih treh dirkah.”

Več v zvočni izjavi

Prva trojica razvrstitve ostaja enaka, Gomilšček pred Cimpermanom in Žabjekom, le slednji se je z maksimalnim izkupičkom 300 točk drugouvrščenemu približal na vsega 20 točk. Gomilšček pa ima pred Žabjekom 180 točk prednosti.

Ženske

tina smrdel
Tina Smrdel

Po razvrstitvenem nastopu smo si obetali napet finale, prvo trojico (od štirih) tekmovalk je ločilo le 1,8 sekunde! Na čelu je bila Madžarka Abigel Halmai, sledili sta Tina Smrdel in Nina Kovač (Rajd Ljubljana).

V finalu pa je Tina Smrdel, ki se ob zmagah v enduru zdaj že kar redno poskuša tudi v spustu (na enduro kolesu, seveda), za dobri dve sekundi popravila svoj dosežek, Madžarka pa je po težavah končala na zadnjem mestu, tako da je na prvo stopničko prvič stopila Tina Smrdel, druga je bila Nina Kovač in tretja njena klubska kolegica Nika Pečan.

Kovač, Smrdel in Pečan

Tina Smrdel je povedala

“Kombiniranje dirk v spustu in enduru mi gre kar v redu, pred mano je še ena dirka v enduru. Upam, da mi bo šla tudi tista odlično. Danes sem v finalu verjetno malo bolje odpeljala tehnične dele, korenine na začetku in na koncu. Proga je kratka, treba je ‘tiščati’ do konca in to je to.”

Več v zvočni izjavi

Druge kategorije

Po Mihu Smrdelu, ki je zmagal na državnem prvenstvu v spustu, med mladinci na vrhu drug tekmovalec iz endura: Miha Jerkič (KK Črn trn), tretji s Soriške planine! Tudi “enduro z eno etapo” mu učitno ustreza. Z 2,84 sekunde je zaostanka je bil drugi Nikolas Kolle, tretji pa Jonas Berger (oba Giant Stattegg). Po drugem mestu za Jerkičem v razvrstitvenem nastopu je na 5. v finalu zdrsnil Matej Kerec (KK Završnica), ki edini ni dovolj popravil svojega dosežka.

Miha Jerkič
Miha Jerkič

Zato pa je med mlajšimi mladinci do 17 let zmago slavil drugi tekmovalec Završnice Jakob Lorber. Tesno je bilo, le 24 stotink sekunde je na drugem mestu zaostal Maj Babačič (Calcit bike team), 5 stotink več pa na tretjem Avstrijec Julian Koch.

V kategoriji dečkov do 15 let je prepričljivo zmagal Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), v najmlajši kategoriji do 13 let s še večjo prednostjo Jakob Praček (Kamplc racing team). Med dekleti do 15 let je Avstrijka Rosa Zierl (MTB & Downhill Verein Tirol) ugnala Evo Zalo Stergar (DGK Pohorje – Spank team). Med deklicami do 13 let je bila na startu osamljena Eva Podvornik (DGK Pohorje – Spank team).

Najhitrejši veteran je bil Boštjan Volf (Wolf Racing Team), med amaterji je zmagal Berislav Topol (BBK Šišmiš) in v kategoriji hobi Blaž Eržen.

Vsi vrstni redi na uniordownhillcup.com

Sledi le še finale serije Unior Downhill Cup 2022, to bo Downhill Tršće v Bike parku Tršće pri Čabru na Hrvaškem v nedeljo, 25. septembra. Več kmalu tu

Fotografije fskugi.com

Preberi še

DH Soriška planina: Hrastnik šestič prvakinja, Gomilšček drugič
Salona DH: Drseča dalmatinska DH zabava

Sledite nam