monika hrastnik
4. julija 2022

Na drugi letošnji dirki serije v spustu Unior Downhill Cup na Soriški planini, ki je bila hkrati letošnje državno prvenstvo, sta v članski konkurenci zmagala Monika Hrastnik (DH Visit Pohorje / Dorval AM Commencal) in Žak Gomilšček (Unior – Sinter). Na kratki in položni progi je svoje prednosti izkoristilo nekaj tekmovalcev v enduru.

monika hrastnik
Monika Hrastnik

Monika Hrastnik, aktualna evropska prvakinja in številka 6 na lestvici Mednarodne kolesarske zveze UCI, je osvojila svoj že šesti naslov. V finalnem nastopu je bila na 1650 m dolgi progi z Lajnarja z višinsko razliko 280 m je bila za 6 sekund in 99 stotink hitrejša od Špele Horvat (Supersnurf) na drugem in za 10,87 sekunde od mladinke Tine Smrdel (MBK Črni Vrh) na tretjem mestu.

Monika Hrastnik: »Vesela sem, super dirka je bila, lepo je bilo vozit s puncami in videti kolege. Dirko sem vzela kot dober trening. Moral si paziti, kje pritisneš, ker je bilo na nekaterih delih zelo spolzko. Nisem naredila večjih napak, tako da sem zadovoljna. Zdaj pa pakirat, jutri odpotujem na svetovni pokal v Švici.«

žak gomilšček
Žak Gomilšček

Žak Gomilšček je bil državni prvak pred dvema letoma v Mariboru v svoji prvi članski sezoni. Naslov je takrat prevzel od ekipnega kolega Jureta Žabjeka in ga lani na Soriški planini predal Luku Bergincu (DH Visit Pohorje). Letos sta prvenstvu oba žal manjkala: Žabjek si je prejšnji teden na evropskem prvenstvu v Mariboru zlomil rebro, Berginc, letos zmagovalec prvih dveh dirk evropskega pokala, pa je bil med gledalci, saj še počiva po preresu možganov na tretji dirki evropskega pokala pred štirimi tedni v Avstriji.

V razvrstitvenem nastopu članov je bil najhitrejši Jan Cimperman (MTB Trbovlje/HCI), sledil je Gomilšček. Oba prva favorita sta v finalu popravila svoje dosežke, a Žak bolj, več kot za 4 sekunde in pol, kar mu je prineslo naslov prvaka. Srebro je osvojil Cimperman (+2,20) in bron enduro tekmovalec Tim Jež (Kamplc Racing Team, +6,42). Jež je v cilju padel in si žal zlomil ključnico.

Žak Gomilšček: »Seveda sem zadovoljen z rezultatom. Sicer se mi zdi, da mi proga ne ustreza najbolj, ker je preveč kratka in preveč položna, ampak sem zadovoljen, da sem kljub temu sestavil kar solidno vožnjo. Na zgornjem delu sem malo kvačkal na skalah, potem pa sem spodnji del odpeljal, kot sem si zamislil.«

Gomilšček, ki je bil konec aprila drugi na uvodni dirki serije Unior DH Cup v Dalmaciji, je tudi novi vodilni v razvrstitvi serije, saj zmagovalec prve dirke Žabjek tokrat ni nastopil.

Druge kategorije

Med mladinci je presenetil Miha Smrdel, lanski prvak serije SloEnduro, ki se je na enduro kolesu letos poskusil tudi že v evropskem pokalu v spust razvrstitvenem nastopu je bil pred njim Val Celestina (Bikehanic – 20 Chocolate), v finalu pa je bil Smrdel hitrejši za pičlih 65 stotink sekunde. Miha je dosegel tretji čas finala v absolutni razvrstitvi, hitrejša sta bila le Gomilšček in Cimperman. Tretji je bil Miha Jerkič (KK Črn trn), še eden iz discipline enduro.

Maj Babačič (Calcit Bike Team) je postal prvak med mlajšimi mladinci (U17), Ažbe Kalinšek (Bikehanic – 20 Chocolate), bronasti z evropskega prvenstva, pa v kategoriji do 15 let.

ažbe kalinšek
Ažbe Kalinšek

Boštjan Volf (Wolf Racing Team) je osvojil naslov prvaka med veterani, Nejc Šikman (LevelUp trening center) pa v amaterski kategoriji.

Še zmagovalci v kategorijah, v katerih ne podelujejo naslovov: Jakob Praček (Kamplc Racing Team) je bil najhitrejši v kategoriji U15 in Jure Tunić (Wolf Racing Team) v kategoriji hobi.

Vsi vrstni redi na uniordownhillcup.com

Hvala za še eno odlično dirko, MTB Železniki in Soriška planina!

Tretja dirka serije Unior Downhill Cup 2022 bo Downhill Kope v nedeljo, 21. avgusta. Več

Fotografije Sara Selšek in Žiga Mikeli

Preberi še

Salona DH: Drseča dalmatinska DH zabava

Sledite nam