Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
20. julija 2021

Pa se začenja! Letošnja serija dirk v spustu Unior Downhill Cup, ki jo sestavljajo štiri dirke, se začenja v nedeljo na Soriški planini z dirko Downhill Sorica. In takoj na začetku sezone bo to tudi državno prvenstvo Slovenije v spustu.

Smučarski center Soriška planina je pokalne dirke v spustu gostil že petkrat (2014-2017 in 2019), prvič pa bo Kolesarska zveza Slovenije tu podelila tudi naslove državnih prvakov. Na nadmorski višini od nekaj manj kot 1300 m do 1550 m nad morjem nam bo težko vroče od poletnih temperatur, prej se bomo znojili od napetega dirkanja.

Trideseto DH DP!

Poleg tega, da bo to dolgo pričakovano prvo merjenje moči oziroma hitrosti slovenskih tekmovalcev v spustu v sezoni, tudi državno prvenstvo ne bo katero koli. Bo že trideseto po vrsti, prvo je bilo namreč leta 1992.

Jure proti Luku in še komu, Žaka ne bo

Pri članih naslova državnega prvaka žal ne bo branil poškodovani Žak Gomilšček (Unior – Sinter), niti zadnji zmagovalec Sor’ce, domačin Rudi Pintar, ki je zaključil dirkaško pot. Kljub manjši poškodbi se bo za svoj peti članski naslov prvaka potegoval Jure Žabjek (Unior – Sinter). S petimi naslovi bi prehitel Janeza Grašiča in Mirana Vauha ter postal najuspešnejši v zgodovini prvenstev. Pri tem mu bo nemara v največjo oviro dvakratni zmagovalec Sor’ce (2016, 2017) Luka Berginc (KK Črn trn). Žabjek je na Soriški planini zmagal le leta 2015. Prvo leto (2014) je dirko dobil Aleš Virtič, ki je letos s hudo poškodbo žal že zaključil sezono.

luka berginc, downhill sorica
Kralj Sor’ce Luka Berginc pred dvema letoma, foto Urban Cerjak

Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal) tudi pride loviti svojega petega, s katerim bi se izenačila z Zarjo Černilogar, a še ne bo ujela Rebeke Barlič, ki jih ima šest. Številka 4 na svetu bo naslov težko prepustila kateri od tekmic, čeprav se bo vsaj številka 24 Špela Horvat (Supersnurf) gotovo potrudila.

Lani najhitrejši mladinci s prvakom Žanom Piršem in Markom Niemizem (oba Bikehanic – 20 Chocolate) na čelu so prestopili med člane, kjer tudi niso povsem nenevarni za kolajne.

Proga

Proga je enaka kot prejšnja leta, dolga je 1650 m z višinsko razliko 280 m. Leta 2019 je bil čas zmagovalca 2 minuti in 41 sekund.

Prevoz na start je z dvosedežnico Lajnar.

Spored

Spored bo enak na vseh štirih dirkah serije. Dirke so enodnevne, nedeljske, urnik pa je takšen:

  • 7.30–9.00 – Prijave/prevzem startnih številk
  • 8.00–9.00 – Ogled proge peš
  • 9.00–13.00 – Uradni trening
  • 14.00-15.30 – Razvrstitvena vožnja
  • 16.30-18.00 – Finalna vožnja
  • 18.30 – Podelitev nagrad (ciljni prostor)

Vožnja po progi je možna že v soboto, v primeru Soriške planine to pomeni v času obratovanja sedežnice Lajnar med 9. in 16. uro.

Kolikor poznamo prireditelje iz Turističnega centra Soriška planina d.o.o. in MTB Železniki, bo v soboto tudi kakšna spremljevalna prireditev.

Največ izveš iz dogodka na Facebooku.

Video zadnjega obiska na Sor’ci

Vse o dirki na www.uniordownhillcup.com.

Stran Soriške planine: www.soriska-planina.si

Preberi še

Unior Downhill Cup tudi v 2021!
iXS EDC Brandnertal: Berginc v superfinalu, Celestina poškodovan

Freestyle gradimo skupaj
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam