Garmin Edge 1030 Plus
8. septembra 2020

Ne glede na to, ali treniraš za naslednjo veliko pustolovščino ali pa si ravno sredi nje, Garminov novi Edge 1030 Plus je popoln spremljevalec. Lahko bi bil prvi dovolj zmogljiv računalnik, ki te prepriča, da pustiš svoj telefon doma, saj na njem lahko preko sporočil in obvestil aplikacij na hitro spremljaš tudi dogajanje zunaj poti.

Edge 1030 Plus ima za vsakogar nekaj. Spremljanje vremena, upravljanje poti, sledenje počutju in telesni pripravljenosti ter zabavne meritve, namenjene gorskim kolesarjem: snemanje napora in “flowa” ali skoka …

Kartografija

Sprijaznimo se: zemljevidu, ki ga imamo sedaj na svojih pametnih telefonih, je težko konkurirati, a velik 3,5-palčni zaslon ponuja bogatejšo in podrobnejšo izkušnjo kartiranja kot kateri koli drug kolesarski računalnik na trgu in je vedno na dosegu roke.

Zato se ti ni potrebno ustavljati na vsakem križišču in brskati po žepu. 1030 Plus ti vedno natančno pokaže, kje si, in to s krmila. Ko je navigacija poti vklopljena, bo 1030 Plus ponudil podrobna navodila in prihranil čas iskanja poti pri vsaki novi vožnji, kar lahko pomeni velik prihranek časa.

Z vizualnimi in zvočnimi navodili te vodi od zavoja do zavoja in celo opozori na ostre ovinke. Načrtovano pot za različne obvoze lahko prekineš in nato spet nadaljuješ ali pa si izračunaš novo pot do cilja.

Tudi če računalnik nastaviš tako, da za prihranek energije izklopi zaslon, ali če omejiš tehnologijo na najmanjšo možno mero (da te preveč ne moti), bo opozoril na bližnja križiščia, zaslon se bo začasno osvetll in prikazal pot. Ne bo treba ves čas gledati v zaslon. Način mirovanja utiša dohodni tok podatkov, a se vedno pravočasno zbudi in te obdrži na začrtani poti.

ClimbPro

Edge 1030 Plus s samodejnim preklopom na prikaz ClimbPro pomaga tudi pri umerjanju tvojih naporov. ClimbPro ti pove, koliko vzponov je na načrtovani poti, kako daleč je do vrha trenutnega vzpona in prikazuje barvno označen višinski profil, ki poudarja najbolj strme odseke.

Ne samo, da je to lahko močno orodje za trening, ampak lahko tudi pomaga, da si na neznanem terenu varnejši. Če veš, da si šele na prvem od sedmih dolgih vzponov, si morda bolj nagnjen k varčevanju z energijo. Če pa veš, da je to zadnji vzpon na poti, boš morda svoj dan nagradil s sprintom proti vrhu.

S svojim podatkom o VO2max, trenutno obremenitvijo vadbe in časom regeneracije, lahko prejemaš predloge za vsakodnevne treninge. Poleg tega zagotavlja tudi informacijo o aklimatizaciji na nadmorsko višino in toploto ter te pravočasno opozori na vnos tekočine in hrane, če seveda želiš.

Trailforks

Povezuje te s platformo Trailforks, najbolj priljubljeno bazo podatkov o gorskokolesarskih poteh, pa tudi z lastnimi potmi in vožnjami.

Rekel boš, da nič od tega ni novo, in imel bi prav. Te funkcije najdeš že pri nekaterih Garminovih kolesarskih računalnikih višje stopnje in to že kar nekaj časa. Tudi stvari, kot sta integracija ClimbPro in Trailforks, ki prvotno nista bili v napravah, sta bili dodani s posodobitvami programske opreme. Originalni Edge 1030 je zdaj bolj zmogljiv, kot je bil pred nekaj leti.

Če je tvoje glavno vodilo platforma Trailforks, je 1030 Plus naložen s celotno bazo podatkov in se bo sinhroniziral s tvojim računom ter nemoteno in samodejno naložil poti, ki si jih tam ustvaril ali uvozil.

Enako je s Stravo in Komootom, če naštejem le nekatere. Seveda je na voljo tudi celotna tržnica aplikacij Garmin Connect IQ, ki omogoča dostop do številnih rešitev samostojnih razvijalcev aplikacij.

Hitrejši procesor, zmogljivejša baterija

Če si pripravljen na novi 1030 Plus, tudi če trenutno imaš obstoječi model 1030, boš dobil veliko hitrejšo procesorsko moč z dramatično manjšim časom zagona, izračuna in preračunavanja poti ter hitrejšo in bolj tekočo navigacijo po zaslonu.

Zaslon na dotik je bil nadgrajen in je sedaj najbolj občutljiv in odziven zaslon na dotik, ki ga je Garmin kdajkoli vgradil v kolesarski računalnik. To olajša odločitev, da pustiš telefon doma.

Tudi življenjska doba baterije je izboljšana. Če so velike dogodivščine tvoj cilj, ima Edge 1030 Plus do 24 ur sledenja dejavnosti in navigacije iz lastne notranje baterije in je seveda združljiv z Garminovim akumulatorjem Charge.

Edge 1030 je posodobljen z velikim, 32 gb notranjim pomnilnikom in večjo življenjsko dobo baterije.

Za načrtovanje poti, sledenje in beleženje dejavnosti, Garmin ponuja več rešitev, vključno z lastnim zaledjem Garmin Connect. Zemljevidi kolesarjenja za Evropo, Afriko in Severno Ameriko so predhodno nameščeni.

Še več povezljivosti

Edge 1030 Plus z velikim, živahnim zaslonom na dotik in bogato programsko opremo s podrobnimi zemljevidi, je Garminov najbolj zmogljiv kolesarski računalnik z GPS. Tudi prva namestitev je lažja kot prej.

Če si že povezan s sistemom Garmin in imaš cel kup povezanih senzorjev, boš cenil “čarovnika” za nastavitev, ki uvozi podatke, vključno z vsemi senzorji, povezanimi e-kolesi, sistemi Shimano Di2 … In to brez potrebe po ponovni sinhronizaciji vsega posebej.

Test

V dobrem mesecu testiranja na morski obali in Alpskih vzponih na 3000 metrov nad morjem me je Edge 1030 Plus popolnoma prepričal. Čeprav na pogled ni videti, da se razlikuje od modela 1030, razen barvne kombinacije seveda, je to popolnoma nova naprava.

Njegovo novo drobovje zagotavlja izredno odzivnost brez motečega zaostajanja po dotiku in nalaganje vaših trackov v trenutku. Vse ostalo ti je lahko všeč ali ne, a njegova hitrost prepriča!

Več informacij najdeš na garmin.com.

Naslovna fotografija Aleš Boben, ostale fotografije proizvajalec.

Sledite nam