Pravilnik UCI
16. maja 2023

Pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI pred začetkom svetovnega pokala v spustu s spremenjenim pravilnikom.

Potem, ko so v začetku letošnjega leta objavili nova pravila ter nekatere spremembe za dirke v spustu, so pri Mednarodni kolesarski zvezi pravilnik zdaj nekoliko prilagodili oziroma dodali nekaj novosti.

UCI pred prvo dirko v svetovnega pokala v spustu sporoča:

Kako bodo potekale polfinalne preizkušnje, še ne vemo, saj bo potrebno počakati do 8. junija, ko se bo v Lenzerheideju odvil prvi letošnji spust za svetovni pokal. In prav polfinalne vožnje so tiste, kjer so začeli s spremembo pravil. Drugačno bo namreč točkovanje. Polfinalne vožnje bodo vredne mnogo manj točk. V decembrskem pravilniku je bila zmaga vredna 200 točk, se pravi 50 manj kot zmaga v finalu. Sedaj bo polfinalna zmaga vredna 100 točk, kar je 150 točk manj od zmage v finalu.

Moški in ženske bodo prejemali enako število točk. V prejšnjem pravilniku je bilo razmerje točk v polfinalu 200 proti 150 in v finalu 250 proti 200, sedaj so razmerja točk enaka. 250 točk za zmago v finalu v moški ali ženski kategoriji in 100 točk za zmago v polfinalu.

Zaščiteni kolesarji

Pravilo o zaščitenih kolesarjih je določalo, da se v finale na tak način lahko uvrsti 5 moških in 3 ženske, se pravi tisti, ki so bili med prvimi petimi oziroma prvimi tremi v lanski sezoni.

Novo pravilo določa, da se pri moških številka zaščitenih razširi na 10, pri ženskah pa na 5. Vendar bodo morali vsi zaščiteni tekmovalci startati v polfinalu. Če bo njihov čas zadoščal za finale, se bodo tja uvrstili po rednem delu, če njihov čas ne bo zadoščal za finale ali bodo brez doseženega časa, bodo v finale uvrščeni naknadno.

Brez treningov z merjenjem časa?

Nekaj nejasnosti v pravilniku je le glede merjenja časov na treningih, saj so pri UCI črtali vse, kar je povezano s treningi za najboljših 60 tekmovalcev kategorije elite, najboljših 15 tekmovalk kategorije elite, najboljših 10 mladincev in najboljših treh mladink. Časovnica treningov sicer ostaja enaka, kot je bilo na največjih dirkah v navadi, a kot kaže, brez uradnega merjenja časov pred kvalifikacijami.

Novosti v gorskokolesarskem pravilniku pri Mednarodni kolesarski zvezi UCI najdeš na tem mestu.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

UCI z nekaj novostmi v sezoni 2023

Sledite nam