18. julija 2017

Peter Vesel in Thorsten Damm po treh etapah v vodstvu v svoji kategoriji. Absolutno najhitrejša pa Daniel Geismayr in Hermann Pernsteiner.

V nedeljo se je začel že 20. Bike Transalp, največji evropski etapni gorskokolesarski izziv. Po današnji tretji etapi so karte že dodobra premešane, slovensko-nemška dvojica med starejšimi veterani pa nam je priskrbela razlog za veselje.

Med elito na nož

Bike Transalp se je letos začel, kakor se je lani končal. Prvo, drugo in tretjo etapo sta dobila branilca naslova Avstrijca Daniel Geismayr in Hermann Pernsteiner (Centurion Vaude 1). V prvi etapi sta jima bila zelo blizu Jeremiah Bishop in Kristian Hynek (Topeak Ergon Racing 1), ki sta zaostala dobrih 20 sekund. A sta imela v naslednji etapi tehnične težave in precej zaostala in aktualni svetovni prvak Alban Lakata, ki vozi v drugi ekipi Topeak Ergon Racing zaradi še ne sanirane poškodbe reber v paru z Južnoafričanom Erikom Kleinhansom, je bil tisti, ki je vlekel do cilja, da zaostanek ni bil še višji.

Tako je po treh etapah v vodstvu ekipa Centurion Vaude 1 z Geismayrjem in Pernsteinerjem. Na drugem mestu sta njuna močna ekipna kolega, Nemca Jochen Käß in Markus Kaufmann, tretja pa je ameriško-češka naveza Topeak Ergon Racing 1, Bishop in Hynek, ki zaostaja 8 minut.

Pri ženskah je v vodstvu dvojec Meerendal CBC – Esther Süss in Jennie Stenerhag. Pri mlajših veteranih ekipa Wilier Force 7C – Massimo Debertolis in Dax Jaikel, pri mešanih parih pa Sascha Schwindling in Silke Ulrich (Herzlichst Zypern 1).

In Slovenci?

Zaenkrat imamo razlog za veselje, saj sta Peter Vesel in njegov nemški kolega Thorsten Damm, ki vozita v ekipi Scott Fahrradladen Gudensberg, zelo dobro na poti in po tretji etapi vodita v skupni razvrstitvi starejših veteranov za slabih 17 minut pred drugouvrščenim dvojcem Bikeholiday.ch/bike arena.


Črno-bela Peter in Thorsten. Foto Nejc Vesel

Peter Vesel: “Vedela sva, da sva odlično pripravljena. Tako Thorsten kot tudi jaz imava v tem letu že kar nekaj dobrih rezultatov. Zaradi tega sva bila morda v prvi etapi malo preveč pogumna in sva zelo hitro začela etapo. Najina glavna tekmeca sta močna na manj zahtevnih delih in želela sva jima biti blizu. Na sredini etape sva morala spustiti, saj je bil tempo in predvsem spust po makadamu in asfaltu prehiter. Tako sva si nabrala okoli pet minut zaostanka. A to naju ni spravilo iz tira.

V drugi etapi sva na vrhu 19 kilometrov dolgega vzpona s 1600 višinci imela ta zaostanek že pokrit, a najina tekmeca sta očitno tvegala vse in na dolgih in neugodnih asfaltnih spustih nadoknadila zaostanek in v cilj smo prišli skupaj. Onadva sta sprintala v cilj, midva pa sva se pripeljala z mislimi na masažo in regeneracijo.

Tretjo etapo, ki je čisto nova, tako da nihče ni imel prednosti, sva začela podobno. Močno na vzpon. 1000 višincev v kosu, spust, še en vzpon s 600 višinci in na koncu še špička in spust v cilj. Izkoristila sva svoje prednosti na klanec in najino tehniko ter na prvem merjenju po dobrih dveh urah imela skoraj štiri minute prednosti, ki sva jo do konca etape povečala na preko 20 minut. Tako sva zmagala etapo in prevzela skupno vodstvo s precejšnjo prednostjo. A do konca so še štiri etape. Zaradi tega sva sicer vesela, a zbrana in pripravljena na vse. Taktika se zaradi tega ne bo spremenila, saj je to najin tempo, ki je hiter in hkrati tudi previden in varen.“

Prav tako sta dobro na poti Petar Karadža in Peter Rode v ekipi pero&pero, ki sta v moški kategoriji na 40. mestu med 122 pari.


Pero&Pero

Fotografije v galeriji Nejc Vesel, naslovna ter pero&pero pa Miha Matavž

Potek lanske dirke:
Transalp: Lakata in Hynek na uvodni etapi do zmage
Transalp: V 2. etapi zmaga dvojca Vesel – Damm
Transalp: Od Scuola do Livigna
Transalp: Peter in Thorsten meljeta naprej
Transalp: Defekt in težave z nogami
Transalp: Peter in Thorsten še četrtič najhitrejša
Transalp: Veliki finale

Sledite nam