17. julija 2016

Avstrijsko-češki par (Topeak Ergon 1) je prvo etapo BIKE Transalp powered by Sigma 2016 odločil v svojo korist. Vesel dobro začel.

Prva ekipa Topeak ErgonAlban Lakata in Kristian Hynek – je z 88,85 km dolgo etapo od Imsta do Naudersa z 2960 višinci opravila v treh urah in 28 minutah, ter v slogu Dirke po Franciji oblekla rumeno majico. Dobro minuto sta zaostala Avstrijca Daniel Geismayr in Hermann Pernsteiner (Centurion VAUDE 2). Tretje mesto sta osvojila Nemec Karl Platt in Švicar Urs Huber iz ekipe Bulls, ki sta v zadnjih štirih letih osvojila prav vsako prvo etapo.

Že več kot sedem minut je zaostala ekipa Centurion VAUDE 1 z Nemcema Markusom Kaufmannom in Jochenom Käßom. Do selekcije je prišlo na klancu z nekako 450 metri višinske razlike iz Sclamischotta na Norbertshöhe. Tam sta Lakata in Hynek povečala tempo in naredila razliko, ki sta jo potem ohranila do konca etape.

Favoriti se pokažejo

Favoriti so po pričakovanjih prevladovali tudi v drugih kategorijah.

Pri veteranih branilca naslova Italijana Massimo Debertolis in Andreas Laner (Willer Force 2) z več kot osmimi minutami prednosti pred nemškim parom Max Friedrich in Stefan Danowski (toMotion Racing by black tusk/Bergamont).

V mešani kategoriji vodita Britanca Sally Bigham in Ben Thomas (Topeak Ergon Racing 3), pri starejših veteranih pa Švicarja Hansjürg Gerber in Daniel Annaheim (baumat/bikeholiday.ch) 9 minut in pol pred drugouvrščenima Petrom Veselom in Thorstnom Dammom.

Pri ženskah sta v vodstvu švicarski Sabina Compassi in Melanie Alexander (Cyclopedia-DANiSchnider).

Jutri je na sporedu druga etapa iz Naudersa do Scuola. Tekmovalci bodo morali prevoziti 56.17 km in 2.126 višinskih metrov.

Afriški lev Pero

Peter Vesel in partner Thorsten Damm, druga med “grandmasterji”, sta po dobrem začetku zadovoljna:

Peter pravi: “Devet minut v naši kategoriji ne pomeni prav veliko. Še posebej ker je to prva etapa. Midva sva odpeljala kontrolirano, saj je to najin prvi skupni nastop. Nekaj časa sva potrebovala, da sva videla, kje so prednosti in slabosti vsakega od naju in po prvih dveh urah je šlo samo na bolje. Tudi skoraj ves zaostanek sva nabrala v prvih dveh urah. Za sedaj sem jaz gonilo za vzpone, Thorsten pa za spuste. Danes na primer 70 km/h po makadamu. Noro, saj jaz tega nimam kje trenirati. Malo s cmokom v grlu. Po ravnini se bova morala še malo uskladiti, a po mojem opažanju sva zelo dober par in se bova skozi dirko izvrstno dopolnjevala. Kot zanimivost, eden iz vodilnega para v najini konkurenci je z menoj nastopal leta 2011 na Cape Epicu. Tisto leto sva z Ivono imela ogromno težav, a sva v zadnji etapi prehitela njega in partnerko in osvojila tretje mesto. To vidim kot dober znak za nadaljevanje.”

Vrstni redi

www.bike-transalp.de

Uvodna fotografija Miha Matavž, Bike magazin za Transalp. Fotografije Petra in Thorstena pa Urban Vesel.

Preberi še:
Bike Transalp: Tudi s Slovenci na startu

 

Sledite nam