Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
30. maja 2012

V tokratnih tehničnih novicah: nova skupina SRAM,  Stalthov divji bombnik, Ritcheyeva sveža linija komponent, novi ProTaper, DT-jevi obročniki in Ninerjeve krmilne opore.

SRAM
Pri drugem največjem izdelovalcu pogonske opreme so razvili novo skupino XX1. Podrobnosti še niso razkrite, a očitno gre za skupek 11-rednega verižnika, novega menjalnika type 2 in gonilk z enim zobnikom, glavno vlogo pa bo vsekakor igrala tudi veriga, saj je prototipna kaseta očitno zelo na gosto posejana z verižniki. Napovedujejo, da bo celotna skupina na voljo tako s klasičnimi (trigger), kot tudi Grip Shift ročicami. Uradno predstavitev napovedujejo v mesecu juliju na festivalu Crankworx v Les 2 Alpes. Komponente XX1 bodo primarno namenjene enduru, za njih pa se močno zanimajo tudi tekmovalci v krosu.
www.sram.com

Niner
Pri Ninerju počasi sestavljajo celoto svojega ”železninarskega” programa. Po uspešni predstavitvi karbonske in aluminijaste sedežne opore, krmila so v ponudbi že dolgo časa, so sedaj predstavili tudi krmilne opore RDO. Osnova je aluminij, barvna paleta je dobro znani Ninerjev program – črna osnova in napis v štirih odtenkih. Dolžine opor se gibljejo med 80 in 110 milimetrov, uradno težo 115 gramov pa so predstavili pri 90- milimetrski izvedenki. Krmilne opore bodo imele 6 stopinjski kot.
www.ninerbikes.com

Answer
Answer je razširil svojo linijo karbonskih krmil ProTaper in predstavil nov model za spust s širino 780 mm. Proizvajalec stavi na nizko težko in trdnost, v kar ne gre dvomiti ob uspehih drugih krmil v seriji. Teža krmila je 250 g, na voljo pa je z dvigom za 13 ali 25 mm. Kmalu bo sledilo še krmilo ProTaper Carbon 720 20/20, ki vam bo zagotovo hitro padlo v oči. Težko bo 220 g, posebno pa bo zaradi svoje oblike, ki je namenjena dirkanju v maratonih. Krmilo bo imelo zelo izrazit upogib nazaj, skoraj tako močnega kot mestna kolesa. Krmilo 20/20 je že nameščeno na krmilih tekmovalcev.
www.answerproducts.com

Ritchey
Legendarni Tom se še ne da. Svojo ponudbo širi tudi na t. i. področji ”trail” in ”enduro”. Nova linija se imenuje Trail in bo na voljo v izvedenkah WCS ter Carbon. Krmilna opora ima 0-stopinjski kot in bo na voljo v dolžinah med 60 in 110 milimetri. Sedežni opori sta dve in sicer aluminijasta ter karbonska, z dolžinami 350 ter 400 milimetri, tremi različnimi premeri ter s težo od 180 gramov dalje. Zelo širok bo nabor krmil, saj bodo v programu dvignjena krmila iz aluminija in karbona s širino 740 mm in višino 20 oz. 15 mm. Dve krmili, imenovani 2X Trail, pa bosta ravni, s širino 710 milimetrov, kjer bo kolesar lahko izkoristil 5 milimetrski upogib navzgor ali navzdol. Slednje bo zelo uporabno pri 29 palčnih kolesih, kjer je krmilna cev postavljena dokaj visoko.
www.ritcheylogic.com

Stealth
Videti je, da je tudi pri električnih kolesih meja samo še nebo. To dokazujejo tudi pri ameriškem Stealthu. Njihov najnovejši izdelek imenovan Bomber je videti že kot prava motokros mašina in ne kot kolo. Gre za spustaškega/frirajd polnovzmetenca z izredno močno baterijo (do 4.500 vatov moči), ki lahko doseže hitrost tudi do 80 kilometrov na uro (ameriška različica ima omejitev na 30 in tudi elektro motor je le 750 vaten). Teža kolesa je dobrih 50 (!) kilogramov. Hod je spredaj omejen na 180 milimetrov, zadaj pa 250 milimetrov, menjalnik je sekvenčni z 9 prestavami in se upravlja preko ročice Grip Shift. Kolo je na voljo od 9.900 dolarskih zelencev dalje, dobite pa ga v osmih različnih barvah.
www.stealthelectricbikesusa.com

DT Swiss
Za prihajajočo sezono Švicarji predstavljajo novo linijo obročnikov SPLINE, v kateri bodo modeli s premerom 26 in 29 palcev ter 650b. SPLINE je oznaka za Straight Pull Line, torej za konstrukcijo z ravnimi naperami (brez kljukice), čemur so seveda prilagojena pesta. DT je podobna pesta v preteklosti že izdeloval, vendar se na trgu niso pojavila pod njihovim imenom. Obroči so pripravljeni za uporabo plaščev brez zračnice.
Na voljo bo kar 8 modelov, največ za 26- in 29-palčna XC kolesa in sicer v razredih XC 1450, X 1600 in X 1900 (širina obroča 24 mm). Za standarda 26 palcev in 650b pa bo na voljo še model za trail/maratone razreda M 1700 s 26 mm širokim aluminijastim obročem. Teža kompleta obročnikov znaša od 1.430 g do nekaj čez dva kilograma.
www.dtswiss.com

Freestyle zaposluje
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam