Trans Balkan Race
1. junija 2022

V petek, 3. junija start najbolj razburljive nepodprte kolesarske dirke na Balkanu. Med prijavljenimi tudi nekaj slovenskih avanturistov. Od Sežane do Kotorja.

Startaš v Sloveniji in zaključiš v Črni gori. Vmes pa voziš po najbolj odmaknjenih poteh Hrvaške in Bosne in Hercegovine. Sam ali v paru. Po pravi poti te vodijo sledi GPX, ki jih imaš naložene na kolesarskem računalniku ali na mobilnem telefonu. Vse, kar potrebuješ, je s teboj na kolesu – spalna vreča, hrana, kuhalnik, baterije, rezervna oblačila, tudi tista za dež, pa še kaj se bo našlo na seznamu potrebščin. No, ne smeš pozabiti na orodje in potrošne rezervne dele, kot so zračnice, “črvi,” mleko tubeless, zavorne ploščice, spisek pa je lahko še daljši.

Spal boš lahko v divjini, na prostem, ali pa si najdeš prenočišče na poti, recimo v kakšnem hostlu ali penzionu. Ali si boš kuhal sam ali se ustavil v gostiščih ob poti (ker gre trasa večinoma po samotnih makadamih, gostiln najbrž ne bo v izobilju), se moraš odločiti že prej, da veš, koliko potrebščin boš vzel s seboj. Pa tudi kakšna mobilna filtrirna naprava za čisto vodo bi prišla v poštev!

Kot že omenjeno, dirke Trans Balkan Race se bodo tekmovalci in tekmovalke lotili solo ali pa v paru. Slovencev bo v petek, 3. junija startalo sedem, od tega en par, ena neuničljiva posameznica in štirje posamezniki. Skupaj bo na startu 100 tekmovalk in tekmovalcev, od tega 15 parov. Skrajni datum, da prekolesariš do cilja, je 12. junij.

Gremo čez Balkan

Po startu v Sežani bodo v petek ob zjutraj krenili čez Slavnik v Snežniški gozd in mejo prečkali na Babnem Polju. Pot jih bo nato vodila čez Risnjak in Velebit, kjer bo morda največ asfalta na celotni trasi. Sledila bo vožnja čez Narodni park Una. Nadaljevanje poti jih bo vodilo po pohodniški poti Via Dinarica, po spustu v Knin pa trasa dirke vstopi v tretji državo – v Bosno in Hercegovino. Najnižja točka poti bo Mostar, ki bo predstavljal tudi prvo postajo z nekaj več civilizacije. Nato bodo kolesarski popotniki zavili v dolino Sutjeske in naprej po pragozdu Perućica. Sledi Črna gora, kjer bodo v Durmitorju dosegli najvišjo točko na trasi. Cilj bo v Kotorju.

Profil trase Trans Balkan Race

1300 kilometrov in 27000 višinskih metrov vzponov. 82 odstotkov poti pelje po neasfaltiranih cestah in poteh. Med avanturo bodo prečili 4 države in 11 narodnih parkov. Časovna omejitev je 9 dni in 16 ur oziroma 232 ur. Najvišja točka dirke je prelaz Sedlo, ki je 1869 metrov nad morjem.

Seznam prijavljenih

www.transbalkanrace.com

Podrobnejšo napoved dirke in pogovor z enim izmed udeležencev balkanske avanture si lahko prebereš na runda.si.

Želiš slediti slovenskim udeležencem?

Instagram: @klemencepirlo, @bernarda.juric.5, @matejkainz, @kramer_borut, @urban.majcen@primoz.gulin je na FB, Robert Šturbej pa očitno le v resničnem življenju. Upajmo, da bodo imeli ostali voljo objavljati!

Fotografije organizator

Preberi še

Ozrenova Bosna

Sledite nam