Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
7. aprila 2017

Projekt Alpe Adria park doživetij – nova gorskokolesarska pot pod Karavankami, ki ne bo krožna, temveč daljinska trasa.

Občina Jesenice je skupaj z mejnimi občinami Avstrije in Slovenije pripravila čezmejni projekt, katerega del bo tudi karavanška gorskokolesarska povezava od Jezerskega do Predmeje.

Projekt Alpe Adria park doživetij je bil odobren v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Avstrija in se bo začel izvajati leta 2017 ter zaključil leta 2019. Glavni izvajalec na slovenski strani je BSC Kranj – Poslovno podporni center Kranj, ki združuje 18 gorenjskih občin in je hkrati povezovalni člen med regionalno in nacionalno ravnjo.

Javorniški rovt nad Jesenicami bo slovenski center karavanške gorskoklolesarske povezave. V ta namen bodo obnovili Kurirski dom na Pristavi in v njem uredili gorskokolesarski učni center. V domu bo delovala informacijska točka, omogočen bo servis in izposoja koles, najem vodnika ter možnost prenočitve. Za domom bodo uredili tudi kolesarski park.

Gorskokolesarska pot pod Karavankami ne bo krožna, temveč daljinska trasa. Tehnično ne bo zahtevna. Večinoma bo potekala po makadamskih poteh in se v precejšnjem delu naslanjala na Slovensko turno kolesarsko pot. Njen namen ne bo zbiranje žigov, ampak doživetje narave v osrčju Karavank. Trasa bo označena z markacijami in usmerjevalnimi tablami.

Celoten projekt je vreden 2,3 milijona evrov, od katerih bo večina evropskih sredstev, le dobro desetino bodo prispevale občine. Letos bodo Jeseničani obnovili Kurirski dom, naslednje leto uredili in označili pot ter zgradili kolesarski poligon, leto 2019 pa bo namenjeno promociji in odprtju poti.

Drugi del projekta Alpe Adria park doživetij bo zimsko obarvan, saj bodo označili turnosmučarske poti po Karavankah. Igrišče bo torej ostalo isto, zamenjali bomo le rekvizite.

Foto Iztok Noč

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam