10. septembra 2015

24,9 km za en krog in 45,5 za dva s štartom iz Zminca pri Škofji Loki. Za vrhunske in uživaške jezdece. Zadnji domači maratonček sezone.

Imaš še kaj dirkaških ambicij za letošnjo sezono? Bi šel/šla peljati/dirkati bolj za hec? Za zabavo? Potem si lahko soboto rezerviraš za Loka mtb maraton, tisti, ki je enkrat že štel za državno prvenstvo, zadnji dve leti pa domuje nekoliko izven Škofje Loke v Zmincu in okolici.

Po nekaj predogledih proge Loka mtb maratona je sledil še ogled s strani ekipe mtb.si v spremstvu bivšega xcjaša, sedaj enduro rajderja Nejca Černilogarja, mtb.si dvojec pa sta tvorila dva na tolstih kolesih – Matej Hartman in Uroš Ložar.

Start in cilj ter večina kroga je enaka lanskemu. Startna ravnina in prva slaba dva kilometra vzpona se bo dirka odvijala na asfaltu, kmalu zatem proga zavije na makadam, kjer se še nekoliko dviguje, a ne preveč. Na tem mestu na levi strani uzreš drugi del trase, ki se vije po pobočju sosednjega hriba in hkrati uživaš v razgledu.

Nato se makadam spremeni v gozdno pot, ki ima tri dokaj tehnične vzpone. Sledi kar hiter spust, kjer previdnost ne bo odveč, saj je to prvi spust po kar nekaj višinskih metrih vzpenjanja. Sledi lažji vzpon z nekaj ravninami, krajši “hupser” ter začetek uživaškega drugega, nekoliko daljšega spusta, ki mu sledi zelo tehnični zadnji del.

Pot se nadaljuje po makadamu, kjer lahko občuduješ sosednji hrib, se še nekoliko dvigne, ne preveč, a časa za počitek ne bo. Kmalu za tem sledi nekoliko bolj kamnit, vendar tekoč, spust, ki mu sledi nekoliko ležernejše poganjanje pedal po makadamu. Nato je proga bolj kot ne razgibana, nadaljuje pa se s spustom po “bobu”, ki pa je zaradi padavin precej razrit in previdnost pri razvijanju maksimalne hitrosti ne bo odveč, saj so po sredini dokaj globoki kanali. Na koncu spusta sledi še nekaj asfalta, kjer si boste tisti, ki ste izbrali en krog, nekoliko počili, saj vas čaka še dobra dva kilometra vzpona po makadamu.

Na vrhu vzpona, pri kmetiji, se bodo tisti, ki so izbrali daljo različico maratona Loka, podali v nov krog (izognili se bodo zadnjemu spustu in začetnemu – asfaltnemu vzponu), tisti na krajši razdalji pa bodo morali premagati še zadnji nekoliko tehnični vzponček ter se spustili proti cilju.

Najprej po gozdni cesti, nato po makadamu in za konec še po enoslednici ter nekoliko razriti gozdni vlaki, ki pa bo navkljub suhi progi tudi v soboto nekoliko blatna in spolzka. Na koncu pa cilj na športnem igrišču v Zmincu, kjer bo tudi podelitev nagrad ter središče dogajanja po dirki.

En krog meri 24,9 km s 1030 m višinske razlike, dva zaradi bližnjice v drugi krog ne pomenita preprosto dvojne razdalje temveč 45,5 km s 1800 “višinci”:

Več o Loka mtb maratonu pa na facebooku in na spletni strani www.mtbmaraton.si

Za vse tiste, ki se še niste uspeli prijaviti pa www.prijavim.se

Zabava po dirki in prijetno druženje zagotovljena. Zabava na progi – po lastnih zmožnostih, vendar vam ne bo žal. Matej Hartman in fantje iz ŠD Utrip so pripravili zabavno, tehnično in res prijetno progo.

Vse foto MaH

Sledite nam