Nove Mesto
15. maja 2022

Toliko vrhunskega dirkanja na kupu že dolgo ni bilo in Nove Mesto na Moravskem ter organizatorji dirke v Visočina Areni so se še enkrat izkazali kot eni najboljših organizatorjev prireditev na najvišji ravni.

Prva letošnja dirka svetovnega pokala s slovenskima predstavnikoma v elitni moški in ženski konkurenci. V Visočina Areni sta na startu stala Rok Naglič in Tanja Žakelj. Letošnja dirka v Novem Mestu na Moravskem je potekala v popolnoma suhem vremenu in po suhi, deloma prašni podlagi, kar se v preteklh letih na češki klasiki še ni zgodilo. Čeprav so bile temperature prijetne, okoli 20stopinj je bilo, sta bili moška in ženska dirka naporni od starta do cilja.

Ženske: Rebecca pravi, da živi sanje

Avstralka Rebecca McConnell (Primaflor Mondraker Genuins) je postala peta ženska tekmovalka v olimpijskem krosu, ki je uspela osvojiti prve tri dirke sezone zapored. Pred njo je to uspelo le Američanki Juli Furtado, Kanadčanki Alison Sydor, Norvežanki Gunn Rita Dahle in Loani Lecomte. Avstralka je s samostojnim napadom začela že kmalu po začetku dirke in si ustvarila lepo prednost. Sledili sta ji Francozinja Loana Lecomte (Canyon CLLCTV) in Švedinja Jenny Rissveds (Team 31 Ibis). Na četrtem mestu je osamljena vozila aktualna olimpijska prvakinja Jolanda Neff (Trek Factory Racing XC). V ospredje se je kmalu prebila Danka Caroline Bohe (Ghost Factory Racing) in začela ogrožati Švicarko. Lecomte se je počasi odcepila od Rissveds in skušala ujeti vodilno Avstralko, a ji je, čeprav se ji je vmes približala na 13 sekund, na koncu zmanjkalo 40 sekund. Tretje mesto je na koncu pripadlo Švedinji, četrto mesto pa si je v sprintu priborila Švicarka.

Kaj pa Tanja?

Tanja Žakelj je nastopila na prvi dirki letošnjega svetovnega pokala in vozila več kot odlično, saj je v drugem delu prehitevala kot za stavo in bila že globoko v dvajseterici, nato pa tehnične težave in končno 38. mesto. Tanjino izjavo najdeš v poročilu ekipe Unior – Sinter Factory Racing.

V skupnem seštevku je Rebecca McConnell še povečala prednost in sedaj vodi z 935 točkami pred Loano Lecomte, ki ima 586 točk, tretje mesto si delita Nizozemka Anne Terpstra (Ghost Factory Racing), ki je na dirki zasedla deveto, in danes šestouvrščena Mona Mitterwallner (Cannondale Factory Racing). Obe imata pa 508 točk.

Vrhunska dirka Tanje Žakelj, rezultatska pika na i sledi naslednjič

Moški: Terminator N1N0, raketa Pidcock

Prvi del dirke je bil v znamenju Britanca Toma Pidcocka (Ineos Grenadiers), Romuna Vlada Dascaluja (Trek Factory Racing XC), Švicarja Nina Schurterja (Scott – Sram mtb Racing), Južnoafričana Alana Hatherlyja (Cannondale Factory Racing), Švicarja Mathiasa Flueckigerja (Thomus Maxon). Nekaj sekund za njimi se je formirala skupina s Švicarjem Andrijem Frischknechtom (Scott – Sram mtb Racing), Nemcem Luco Schwarzbauerjem (Canyon CLLCTV), Novozelandcem Antonom Cooperjem (Trek Factory Racing XC)in Čehom Ondrejem Cinkom (Kross Orlen Cycling Team).

Dirka se vedno lomi v drugi polovici

V drugem delu pa so pospešili Schurter, Dascalu in Pidcock ter vozili svojo dirko. Nato smola za Schurterja, ki je predrl pnevmatiko in proti konkurentom izgubil okoli petinštirideset sekund. Na čelu dirke so se nato menjavali Dascalu, Flueckiger, Hatherly in Pidcock.

Nino Schurter pa je uprizoril najboljšo akcijo zadnjih let, saj je tekmece ulovil tik pred vstopom v zadnji krog. Nekaj časa je sledil vodilnima Romunu in Britancu, nato pa je popustil in sanje o 34. zmagi v svetovnem pokalu so se za devetkratnega svetovnega pokala razblinile. Tako je Schurter obstal na tretjem mestu. Za zmago sta se udarila Dascalu in Pidcock. Dascalu je napadel. Privozil si je nekaj metrov prednosti, a za ciljni sprint je ni bilo dovolj, saj je Pidcock uporabil veščine iz cestnega kolesarstva, napadel iz zavetrja ter si privozil še eno zmago v olimpijskem krosu.

Član kamniškega Calcit Bike Teama Rok Naglič, vozil je v dresu slovenske reprezentance, je v ekstremno močni kategoriji (120 tekmovalcev) osvojil 97. mesto.

Nino Schurter je s 732 točkami trenutni vodilni, drugo mesto je s 600 zbranimi točkami v rokah Toma Pidcocka, tretji je Vlad Dascalu (560 točk).

Vrstni redi

Naslovno fotografijo smo si sposodili pri UCI Mountain Bike

Preberi še

Nove Mesto: Vitina srečna 13

Sledite nam