Abu Dhabi HERO
12. februarja 2024

Začetek serije HERO letos v Abu Dabiju. Na dirkah kratkega in olimpijskega krosa tudi člana Calcit Bike Teama.

Ne le prestižna lokacija dirk kratkega in olimpijskega krosa, temveč tudi mamljiv 150.000 ameriških dolarjev vreden nagradni sklad sta v Abu Dabi privabila kar nekaj velikih imen gorskega kolesarstva. Med tekmovalci tudi Rok in Maruša Naglič.

HERO in petkov kratki kros

Skoraj popolnoma ravninska, 1300 metrov dolga trasa ni bila pretirano tehnična in zato si nihče izmed kolesarjev oziroma kolesark ni mogel izboriti večje prednosti.

V ženski konkurenci je bil boj za zmago zelo napet, saj so kar tri tekmovalke končale v enakem času 18 minut in 46 sekund. Najhitreje je kolo prek ciljne črte porinila Avstralka Rebecca Henderson (Primaflor mondraker), tik za njio pa Italijanka Martina Berta (Santa Cruz RockShox Pro Team) in Švicarka Noelle Buri (Lapierre Mavic Unity). Maruša Naglič (Calcit Bike Team) je z zaostankom minute in 41 sekund ciljno črto prečkala kot 16.

Tudi pri moških se je boj za prvo mesto bil do ciljne črte. Najhitrejši je bil Švicar Thomas Litscher (Lapierre Mavic Unity), ki je abudabijski pesek premagal v 21 minutah in 51 sekundah. Enak čas sta imela tudi drugouvrščeni Italijan Luca Braidot (Santa Cruz RockShox Pro Team) in Novozelandec Ben Oliver (Denver Disruptors). Rok Naglič (Calcit Bike Team) je z 42 sekundami zaostanka zasedel 25. mesto. Slovak Peter Sagan (Specialized Facotry Racing), lovec na olimpijsko normo in povratnik v gorskokolesarske vode, je z 11 sekundami zaostanka zasedel 11. mesto.

Hero in nedeljska “olimpijska” preizkušnja

Krog olimpijskega krosa dolžini 5,4 kilometra s 70 višinskimi metri vzpona je bil kar selektiven. Svoje sta prispevala veter in mokra podlaga.

Med elito je za manjše presenečenje poskrbel Novozelandec Ben Oliver (Denver Disruptors), ki je s časom ure, 17 minut in 43 sekund za 28 sekund prehitel Švicarja Thomasa Litscherja (Lapierre Mavic Unity), Nemec David List (Lexvare Mountainbike Team) je na tretjem mesu zaostal 40 sekund. Rok Naglič je z zaostankom osmih minut in 47 sekund zasedel 32. mesto. Tekmovalec, ki je nosil startno številko 1, Slovak Peter Sagan, je na premierni preizkušnji XCO za novo moštvo Specialized Factory Racing osvojil 24. mesto. Za zmagovalcem je zaostal 5 minut. S tem rezultatom trikratni svetovni prvak v cestni vožnji vsekakor ne more biti zadovoljen, saj se njegov drugi nastop na OI v gorskem kolesarstvu pošteno oddaljuje.

Avstralka Rebecca Henderson (Primaflor Mondraker) je po zmagi v kratkem krosu dodala še zmago v olimpijski disciplini in tako kot zadnjih nekaj sezon dokazala, da ji dirke v zgodnjem tekmovalnem obdobju najbolj ležijo. Po uri, 17 minutah in 41 sekundah dolgi dirki je za 4 sekunde prehitela Švicarko Noelle Buri (Lapierre Mavic Unity). Italijanka Martina Berta (Santa Cruz RockShox Pro Team) je bila na tretjem mestu še sekundo počasnejša. Maruša Naglič je dirko zaključila na 17. mestu.

Hero Challenge

Še en izziv, ki so ga pripravili organizatorji, je bilo merjenje časov na enem izmed vzponov. Tam je bil Rok Naglič drugi najhitrejši in je za zmagovalnim časom Švicarja Timona Rüegga zaostal le desetinko sekunde. Prav tako je drugo mesto osvojila Maruša, ki je zaostala le za Martino Berta.

Abu Dhabi Hero, posnetek obeh dirk v olimpijskem krosu

XC šov na otočku Hudayriyat ter zmagi prvaka Oceanije in ene najboljših tekmovalk ženskega svetovnega pokala.

Vsi vrstni redi na my.raceresult.com.

Abu Dhabi HERO na Instagramu:

Še ena zanimiva vest iz Združenih arabskih emiratov. Na otočku Hudayriyat poleg premierno preizkušene proge za kros postavljajo celotno infrastrukturo s pravim kolesarskim parkom, dirti in vsem, kar pristoji sodobnemun konceptu gorskega kolesarstva.

Naslovna fotografija HERO Abu Dhabi Hudayriyat Island 

Preberi še

Ta vikend: Abu Dhabi HERO

Sledite nam