Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
4. februarja 2019

Ob robu svetovnega prvenstva v ciklokrosu določili datum za uradno svetovno prvenstvo v tekmovanju z e-gorskimi kolesi, poleg tega so razkrili koledar v eliminatorju in dodali nekaj novosti k disciplini, kjer so včeraj podelili pet kompletov mavričnih majic.

Ob robu svetovnega prvenstva v ciklokrosu, ki ga je gostil Bogense na Danskem, je upravni odbor Mednarodne kolesarske zveze UCI sprejel številne odločitve. Prvo uradno svetovno prvenstvo z e-gorskimi kolesi je sedaj nekoliko bolj konkretno! Koledar svetovnega pokala v eliminatorju 2019 je potrjen, ciklokrosu pa so dodali kategorijo mladink.

E-kolesa

Prvi svetovni prvaki bodo ustoličeni v Mont Sainte Anne v Kanadi. Pomerili se bodo na 7,3 kilometre dolgem krogu. Dirka bo dolga med uro in pol in uro tričetrt. Nato bosta gospa in gospod, ki bosta najhitrejša, oblekla prvi mavrični dres v tej dokaj kontroverzni novi disciplini.

Datum je že določen – 28. avgust. To je sreda in če sledimo običajnemu urniku svetovnega prvenstva, je to dan, ko bo potekala tudi ekipna štafeta v krosu. Več informacij sledi v kratkem, še piše v sporočilu UCI. Na primer – kakšno bo preverjanje pogona ali kdo bo lahko sploh startal!

Eliminator

Svetovni pokal v eliminatorju ima za letošnje leto potrjen koledar. Čez dva meseca se začne v Barceloni. Finale bo tokrat v Gradcu v Avstriji. To bi moralo zagotoviti malo več zagona in višjo udeležbo kot lansko potovanje v Brazilijo. Dejansko serija zapusti Evropo le enkrat in sicer 9. junija, ko bo druga dirka potekala v Columbusu v ZDA. Vseh dirk v eliminatorju bo sedem.

Koledar najdeš na uci.org

Ciklokros

Disciplina je stopila še korak v naprej. Od naslednje sezone dalje bodo nacionalna prvenstva tudi v ženski mladinski kategoriji. Do sedaj so dekleta U19 morala tekmovati skupaj s kategorijo U23. V letu 2020/2021 bi bilo potem mogoče razglasiti mednarodne dirke tudi za mladinke.

Tudi na področju klubskih struktur so sprejeli odločitev glede enakosti spolov. V prihodnje mora biti ciklokros UCI ekipa sestavljena iz vsaj treh športnikov, vključno z vsaj eno žensko in vsaj enim moškim. Trajanje tekmovanja za ženske elite in U23 so sedaj podaljšali na 50 minut (kot pri moških U23).

www.uci.org 

Naslovna fotogrfija Harookz

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam