4. februarja 2019

Ob robu svetovnega prvenstva v ciklokrosu določili datum za uradno svetovno prvenstvo v tekmovanju z e-gorskimi kolesi, poleg tega so razkrili koledar v eliminatorju in dodali nekaj novosti k disciplini, kjer so včeraj podelili pet kompletov mavričnih majic.

Ob robu svetovnega prvenstva v ciklokrosu, ki ga je gostil Bogense na Danskem, je upravni odbor Mednarodne kolesarske zveze UCI sprejel številne odločitve. Prvo uradno svetovno prvenstvo z e-gorskimi kolesi je sedaj nekoliko bolj konkretno! Koledar svetovnega pokala v eliminatorju 2019 je potrjen, ciklokrosu pa so dodali kategorijo mladink.

E-kolesa

Prvi svetovni prvaki bodo ustoličeni v Mont Sainte Anne v Kanadi. Pomerili se bodo na 7,3 kilometre dolgem krogu. Dirka bo dolga med uro in pol in uro tričetrt. Nato bosta gospa in gospod, ki bosta najhitrejša, oblekla prvi mavrični dres v tej dokaj kontroverzni novi disciplini.

Datum je že določen – 28. avgust. To je sreda in če sledimo običajnemu urniku svetovnega prvenstva, je to dan, ko bo potekala tudi ekipna štafeta v krosu. Več informacij sledi v kratkem, še piše v sporočilu UCI. Na primer – kakšno bo preverjanje pogona ali kdo bo lahko sploh startal!

Eliminator

Svetovni pokal v eliminatorju ima za letošnje leto potrjen koledar. Čez dva meseca se začne v Barceloni. Finale bo tokrat v Gradcu v Avstriji. To bi moralo zagotoviti malo več zagona in višjo udeležbo kot lansko potovanje v Brazilijo. Dejansko serija zapusti Evropo le enkrat in sicer 9. junija, ko bo druga dirka potekala v Columbusu v ZDA. Vseh dirk v eliminatorju bo sedem.

Koledar najdeš na uci.org

Ciklokros

Disciplina je stopila še korak v naprej. Od naslednje sezone dalje bodo nacionalna prvenstva tudi v ženski mladinski kategoriji. Do sedaj so dekleta U19 morala tekmovati skupaj s kategorijo U23. V letu 2020/2021 bi bilo potem mogoče razglasiti mednarodne dirke tudi za mladinke.

Tudi na področju klubskih struktur so sprejeli odločitev glede enakosti spolov. V prihodnje mora biti ciklokros UCI ekipa sestavljena iz vsaj treh športnikov, vključno z vsaj eno žensko in vsaj enim moškim. Trajanje tekmovanja za ženske elite in U23 so sedaj podaljšali na 50 minut (kot pri moških U23).

www.uci.org 

Naslovna fotogrfija Harookz

Sledite nam