11. aprila 2019

Sporočilo upravljalcev iz Deš Fleš, ki so lani obudili bike park Javornik. Letos pa zaradi nepremostljivih ovir parka ne bodo odprli in težko, da ga še kdaj kdo bo.

Slaba novica z Javornika oziroma iz Šempetra in Vrtojbe, kjer je doma Deš Fleš, ki je lani na Javorniku spet pognal park. Deš Fleš je tudi pripravil naslednje sporočilo:

Vrsto let je konec zime prinesel razburljivo obdobje, ko so se po različnih kanalih začele objavljati novice in fotografije novosti iz bikeparka Javornik.

Številni pa ste že opazili, da letos spet vlada boleča tišina, kar glede na izkušnje iz prejšnjih let ne more obetati nič dobrega.

Ko se je v zaključku 2017 izkazalo, da bomo člani kolesarskega društva Deš Fleš v bodoči sezoni upravljali z bike parkom Javornik, se pravzaprav nismo zavedali, v kakšno dogodivščino se spuščamo. Javornik je bil za nekatere skoraj poletni dom, saj smo bili v njegovo zgodbo vpeti že od njegovega nastanka pred več kot desetletjem. V ta projekt smo se podali z obilo zagona in optimizma, a hitro spoznali, da je upravljanje lastnega parka precej zahteven zalogaj, zato smo se še bolj trdno zagrizli v delo in do poletja pripravili kopico novosti in izboljšav.

Vsekakor smo najbolj ponosni na izgradnjo nove proge, Smothieja, po kateri so se verjetno prvič v zgodovini parka lahko brezskrbno spustili tudi kolesarji z najmanj izkušnjami. Na prekratek koledar slovenskega DH pokala smo vrnili preizkušnjo na Javorniku, ki je poleg državnega prvenstva štela tudi za točke pokalnega tekmovanja. Naš trud so opazili tudi koordinatorji Unior DH pokala, saj so nas nagradili z nagrado najboljše dirke prejšnje sezone.

Kdor nas pozna, dobro ve, da smo imeli proti jeseni že spisan dolg seznam izboljšav in veselili smo se nove sezone, v kateri bi nivo parka dvignili še višje.

Boleče dejstvo pa je, da te sezone ne bo.

Družba Žičnice Javornik d.o.o. žal ne more več zagotoviti vseh tehničnih pogojev za varno obratovanje žičnice, ki je tudi osnova za obratovanje bikeparka.

Lahko nam verjamete, da je bilo v iskanje možnosti za nadaljevanje obratovanja vloženega veliko časa in energije, na žalost vseh vpletenih pa se nobena rešitev ni izkazala za izvedljivo. Vsi bi si želeli drugačnega razpleta, zlasti ker v bikeparku Javornik vidimo še veliko potenciala, ampak se žal moramo sprijazniti s trenutno situacijo.

To pomeni, da se najverjetneje za vedno zapira park, ki je v preteklem desetletju opazno pripomogel k razvoju slovenske gorsko kolesarske scene. V proge na pobočju Javornika je bilo v preteklosti vloženega krepko več kot 10.000 ur prostovoljnega dela. Čeprav se to sliši kot ogromna številka, se nam je vsaka ura dela obrestovala z urejenimi progami in neskončnimi kolesarskimi užitki.

Smučišče Javornik bo z vlečnico še naprej aktivno pozimi, našo energijo pa bomo še naprej namenjali domačemu terenu in dogodkom.

Na tem mestu bi se radi zahvalili vsem, ki ste omogočili bike park Javornik: v prvi vrsti ustanovitelju Sebastjanu in ekipi Kamplcov, s katerimi smo tudi v preteklih sezonah odlično sodelovali, žičničarjem na čelu z Albertom za ponujeno možnost vodenja parka, lastnikom zemljišč, pomagačem in nenazadnje vam, dragim obiskovalcem, ki ste nam tako ali drugače omogočili doživeti neverjetno izkušnjo upravljanja svojega bikeparka. Hvala vam!


Hvala carji Deš Fleš!

Naslovna fotografija Klemen Humar, DP/Unior DH Cup 2018

Sledite nam