Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
14. novembra 2017

Z ekipo Pici Bici City Express podoživljamo dirko za dirko domačega ciklokros pokala. Z zgodbo, fotografijami in videom. Drugi krog Dantejevega pekla – Črne njive, Ilirska Bistrica.

Ekipa Pici Bici City Express vas v sodelovanju z mtb.si pelje na fiktivno in spiritualno potovanje skozi šest etap mukotrpne, za marsikoga nesmiselne in nepotrebne kolesarske discipline, ki sliši na ime ciklokros. Tokrat nas pot vodi v drugi krog Dantejeve Božanske komedije; po vijugasti cesti skozi neznosen smrad na končno destinacijo – Črne njive nad Ilirsko Bistrico.

 

Dante je v drug krog pekla naselil pohotneže, moj oče pa Ilirsko Bistrico imenuje “dolina ljubavi” … evo vam uvod.

 

Skratka, druga etapa ciklokros pokala Slovenije se je že drugo leto zapored odvijala na domačih tleh bistrških bojzov. To so tisti, ki na Instagramu uporabljajo hešteg #faktujetu, delujejo pod okriljem PD Snežnik Ilirska Bistrica, pridno organizirajo vodene ture, MTB krožke za otroke in gradijo res hude trejle. Več kot očitno organizatorji tudi redno berejo kolumno “Tekmovalni zapisnik”, saj so lekcijo, zapisano v zadnjem stavku prvega poglavja taiste kolumne, vzeli strašno resno. Na progo, ki je bila skoraj identična lanski, so pred edini zabavni del za amaterje, kot je naš protagonist, postavili oviro. Ubogi član PBCE na jeklenem kolesu s plašči po UCI standardu pa se kljub šestim dnem, ki so mu bili na razpolago, še vedno ni naučil skakati čez ovire. Skozi njegove oči je bila tekma izgubljena, še preden se je začela.

 

Pa ne zato, ker se je zavedal, koliko počasnejši od tekmecev bo, ko bo tekel čez oviro, ne! Zajec tiči v drugem grmu, oz. ob grmu deset metrov stran od ovire. Ob tem grmu se nahaja kucelj, preko kuclja sedaj že tradicionalno poteka trasa tekme, in ta kucelj je ravno pravšnjega naklona, velikosti in strukture, da si ga naš protagonist upa preskočit. K temu dejanju ga z živalskimi glasovi vzpodbujajo vsi znanci in klubski kolegi. Zaveda se, da ga tam ob vsaki priložnosti pričakuje vsaj en fotograf in da se bo trpljenje, kateremu kljubuje 45 minut in en krog, izplačalo, ko bo zvečer s krči v nogah in bolečino v hrbtu na Instagram objavil 10 cm visok #airtime na ciklokros kolesu …

 

!POK! Strel iz pištole naznani začetek tekme. Tekmovalci, ki se iz ozadja že pred samim začetkom prerivajo proti prvi vrsti, se tradicionalno zapletejo in ne ujamejo pedal. Spet bo nekdo bentil skozi prvih par krogov.
Našemu heroju se tokrat štart celo posreči! Zadovoljen s svojim položajem v pelotonu se slabega pol kroga drži ospredja, uspešno prerine skozi gramozni klanec, preskoči prvi, drugi, tretji kamen, nato pa drugič v treh minutah zasliši !POK!. “J*****i UCI pravilnik in p******e 33 mm široke gume!” S kolesom na rami teče v servisno cono, a že na poti tja ugotovi, da je povsem nepripravljen. Brez rezervnih zračnic, brez rezervnih obročnikov in brez rezervnega kolesa … Prestopi oviro uničenih sanj, parkira kolo v servisno cono in sname čelado. Lekcija za naslednjič? Kravos je vsakič preskočil oviro in na koncu tudi zmagal, mogoče bi se bilo res treba naučit skočit.

 

Fotografije: Jure Šajn

Video: Domen Ožbot

Tekst: Marko Šajn

pici-bici.com

Preberi še
CX Črne njive Mateju Kravosu

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
Sledite nam