8. novembra 2009

14 dni po po posvetu vseh vpletenih v spust so glave staknili še najbolj aktivni v štirikrosu ter hkrati rekli še kakšno besedo o BMX-u. Pred naslednjo sezono veliko optimizma, (za zdaj) še brez večjih sprememb.

Udeležence posveta je v klubski sobi pod štartno rampo grel plin ... spekel se je tudi kakšen kostanj

Udeležence posveta je v klubski sobi pod štartno rampo grel plin … spekel se je tudi kakšen kostanj

Posveta so se udeležili skoraj vsi najbolj aktivni klubi v tej disciplini

Posveta so se udeležili skoraj vsi najbolj aktivni klubi v tej disciplini

Gostitelj posveta Klavdij Blažko z Mihom Reščičem ... in pivom, ki očitno rešuje proračun mnogih organizatorjev

Gostitelj posveta Klavdij Blažko z Mihom Reščičem … in pivom, ki očitno rešuje proračun mnogih organizatorjev

14 dni po po posvetu vseh vpletenih v spust so glave staknili še najbolj aktivni v štirikrosu ter hkrati rekli še kakšno besedo o BMX-u. Pred naslednjo sezono veliko optimizma, (za zdaj) še brez večjih sprememb.

 

Organizatorji in nekaj tekmovalcev se je zbralo v sobi pod štartno rampo proge v Ajdovščini, ki je letos gostila tudi evropsko prvenstvo; to se zaradi vsem dobro znanih težav z vremenom ni izšlo po načrtih. Dež jo je letos zagodel še nekaj drugim organizatorjem, tudi zato so se prisotni od sezone 2009 poslovili z mešanimi občutki. Dirke so bile kljub težavam dobro organizirane, pojavile so se tudi nove proge. Kljub temu ne moremo mimo upada tekmovalcev, ki je zagotovo povezano tudi z začasnim prenehanjem aktivnosti na progi v Ljubljani. Vsi klubi so se zato strinjali, da je treba delati z mlajšimi generacijami in mnogi že imajo konkretne načrte na tem področju.

Koledar 2010
Seveda se vse začne in konča na dirkah, ki jih bo naslednje leto znova nekaj več, po najboljšem scenariju kar 7 ali morda celo kakšna več. Sezona se začne maja v Ajdovščini in nadaljuje konec meseca z državnim prvenstvom v Mariboru na progi svetovnega pokala (dvojček s spustom). Junija naj bi se dirkanje znova vrnilo na Javornik na povsem novo progo, v juliju pa bo Ribnica poleg štirikrosa gostila še državno prvenstvo v BMX-u. Konec avgusta sledijo Plave, prvi vikend v oktobru pa se bo sezona zaključila natanko tam, kjer se je začela – v Ajdovščini. Nekje vmes bo verjetno še ravninska dirka v Mariboru, a predstavniki te dirke še niso sporočili svojih namer.

Spremembe tekmovanja
Na posvetu se je zapisalo kar nekaj sprememb in dopolnil pravilnika, pogledali pa si bomo le najbolj pomembne. To je zagotovo morebitna uvedba tekmovalnega sistema ‘moto’ namesto kvalifikacij na čas. Sistem moto izvira iz BMX-a in bi zagotovil več dirkanja vsem udeležencem tekmovanja, saj bi vsaj tekmovalec vozil vsaj 3 dirke s tekmeci, najbolj uspešni pa bi se nato pomerili v klasičnem finalu na izločanje. A sistem ima tudi nekaj slabosti, zato je sledil dogovor, da Gašper Hren iz Ribnice pripravi predlog sistema tekmovanja in se nato še enkrat pogovori o tem. Ob tem bi bilo morda vredno razmisliti tudi o dveh dirkah na enem prizorišču, znova podobno BMX-u.
V kolikor ostanejo kvalifikacije na čas, se te izvedejo v obratnem vrstnem redu, z najboljšim tekmovalcem kot zadnjim in sedežem vodilnega (letos že v Ajdovščini). Za mnoge bo zelo boleča tudi obvezna uporaba čelad z zaščito obraza (full-face) na vseh dirkah, tudi ravninskih, izjema je le kategorija U12. Če to ali kaj drugega komu ne bo všeč, se bo lahko obrnil na novo postavljena predstavnika tekmovalcev Miha Reščiča in Matijo Stuparja, ki bosta vez med tekmovalci in organizatorji, delegatom in sodniki.

Nastopi na velikih tekmovanjih
Vsi predstavniki klubov so si bili enotni, da je treba postaviti jasne kriterije za obe prvenstvi v začetku sezone ter nato tudi dejansko poslati tekmovalce v štirikrosu na obe prvenstvi (evropsko bo v Nemčiji, svetovno v Kanadi). Predlog na posvetu je, da se upošteva tako udeležba kot uvrstitve na dirkah svetovnih pokalov, državnemu prvenstvu in dirkah slovenskega pokala. Ob tem so mnogi klubi dodali, da bodo prihodnje leto tudi sami več nastopali v tujini, v kolikor bo dopuščala nacionalna kvota, tudi na evropskem prvenstvu. Ob tem ne gre pozabiti na BMX, ki bo s petimi tekmami evropskega pokala v razumni bližini prav tako zelo zanimiv za mnoge posameznike.

Posvet se je zaključil s pozivom sodnikom, da naj bolj strogo uveljavljajo svojo avtoriteto v primeru spornih odločitev in neprimernega obnašanja. Štirikros je pač kontaktna disciplina in do konfliktov pride veliko hitreje kot pri drugih dirkah, kar pogosto pripelje tudi do verbalnega obračunavanja tekmovacev in spremljevalcev. Vsi skupaj, tako organizatorji kot tekmovalci, pa morajo skupaj skrbeti za boljšo podobo tekmovanj, pokala in discipline v javnosti.

Povezave:

Tema na Tabli

Sledite nam