Vita Movrin, Pariz
25. septembra 2023

Vita Movrin in Tanja Žakelj sta si ogledali in tudi preizkusili progo, ki bo prihodnje leto gostila udeležence olimpijskih iger.

Pretekli vikend so izbrani gorski kolesarji in kolesarke lahko preizkusili traso olimpijskega krosa na hribu Élancourt, z 231 metri nad morjem najvišji točki v regiji Île-de-France. Tja sta s spremstvom Kolesarske zveze Slovenije odpotovali tudi naši najboljši gorski kolesarki Tanja Žakelj in Vita Movrin. Slovenija ima zaenkrat zagotovljeno eno prosto mesto za nastop na OI 2024. Ali bo na OI še četrtič odpotovala Tanja ali bo to prvi preizkus za Vito, še ni znano, znano je edino to, da sta si obe ogledali traso, na njej naredili tudi trening, Tanja pa je nastopila tudi na nedeljski dirki.

Tole je o trasi, s katero se bodo izbranci in izbranke spopadli prihodnje leto, povedala Vita Movrin:

“Hmmm, ja. Proga je zanimiva, tehnična, ne preveč klančarska, z izjemo res strmega startnega vzpona! Ne dopušča napak, kaj hitro ti lahko vzame prednje kolo ali ti zdrsne. Predvsem je veliko peska in makadama, ki trenutno še ni preveč utrjen in se na določenih delih poseda, hkrati se delajo kanali. Na vmesnih delih in na koncu krog preide tudi na naraven teren, kjer pa predvsem ob dežju postane zanimivo, saj se blatne gume potem združijo s peskom in rezultat je vsem poznan. Na progi je tudi nekaj tehničnih odsekov, lep rock garden, skoki, dropi, strm skalnat predel in veliko band. Ko imaš za sabo nekaj krogov, pa lepo steče in je ena sama uživancija!”

Za boljšo in lažjo predstavo še nekaj fotografij

Pri FullAttack so naredili kratek video prispevek

Če razumeš francosko, potem OK. Podnapisov žal ni, progo si boš pa vseeno ogledal.

Kako je bilo na dirki, ki to ni bila?

4,4 kilometra dolg krog s 110 višinskimi metri vzponov je zdizajniral Južnoafričan Nick Floros, avtor prog Tokio 2020 in Rio 2016. Namen “test eventa” je bil, da se kolesarji in kolesarke spoznajo s progo in še pred glavno dirko, ki bo na sporedu 28. in 29. julija prihodnje leto, podajo predloge o kakšnih spremembah na trasi, jo seveda dodobra spoznajo ter si morda celo prilagodijo program treninga.

Med ženskami je zmagala Francozinja Loana Lecomte, ki je za seboj pustila Avstrijko Lauro Stigger, tretja je bila Pauline Ferrand Prevot. Tanja Žakelj je zasedla 33. mesto. Tudi pri moških je zmaga ostala doma, slavil je Victor Koretzky, drugi je bil Novozelandec Anton Cooper, tretji pa Švicar Nino Schurter.

Vse fotografije Vita Movrin @vita.movrin

Preberi še

Tokio 2020: Olimpijska odličja so si razdelile Švicarke

Sledite nam