tanja žakelj, vita movrin
21. marca 2024

Tanja Žakelj in Vita Movrin do sredine junija za eno startno mesto na letošnjih olimpijskih igrah.

Prejšnji teden sta se na konferenci za novinarje Kolesarske zveze Slovenije, na kateri je bila prva tema sicer cestna dirka VN Slovenske Istre, ob cestnem reprezentančnem programu predstavili tudi najvišje rangirani slovenski tekmovalki v olimpijskem krosu.

36-letna Tanja Žakelj je na 58. mestu na lestvici UCI, 12 let mlajša Vita Movrin pa je po minulem vikendu 16 mest nižje. Obe sta kandidatki za nastop na dirki, ki bo v nedeljo 28. julija na olimpijskih igrah v Parizu. Mesto, ki so ga Slovenke prislužile z nastopanji v zadnjih dveh letih, pa je le eno izmed 36 startnih mest na dirki žensk. Tako naj bi bilo tudi 28. maja, ko bo Mednarodna kolesarska zveza objavila dokončno lestvico držav.

O tem, ali bodo v Parizu že četrtič na olimpijskih igrah navijali za Tanjo ali prvič za Vito, bodo poleg lanskega svetovnega pvenstva odločali še njuni dosežki na prvih štirih letošnjih dirkah svetovnega pokala (zadnja pred OI bo 16. junija v Val di Sole) ter na evropskem prvenstvu. Tako so postavljeni kriteriji Kolesarske zveze Slovenije.

Na prvih dveh dirkah svetovnega pokala v Braziliji bo nastopila le Vita, a od tam bo štel le en dosežek.

Minulo sredo smo na kratko poklepetali

mtb.si · Tanja Žakelj in Vita Movrin, marec 2024

Težko bo tako dramatično kot troboj Rok Drašler – Primož Štrancar – Jure Golčer za dve mesti na OI leta 2000 v Sydneyu, a bomo z zanimanjem spremljali razplet. Skoraj tako daleč kot časi, ko smo imeli to trojico med najboljšimi na svetu, se zdijo tudi igre 2012 v Londonu, ko sta bili na startu dve Slovenki – ob Tanji še Blaža Klemenčič.

Tanji in Viti lahko zaželimo le veliko sreče in naj gre v Pariz boljša! Olimpijske dirke pa seveda nista edini letošnji cilj ne za Tanjo, ne za Vito.

tanja žakelj, vita movrin
Smo ju nahecali za eno boksarsko …

Sledite jima na Instagramu:

@tanjazakelj
@vita.movrin

Preberi še

Pariz “test event” z Vito in Tanjo

Sledite nam