29. februarja 2016

Dvajseta izvedba Afxentia etapne dirke v okviru Cyprus Sunshine Cup je letos sledila enaki strukturi kot predhodni dve leti. Tanja Žakelj v trening tempu.

Imena, ki jih redno srečujemo v svetovnem pokalu, so zavzela tudi Ciper. Udeležbi na etapni dirki Afxentia bi lahko dejali kar mini svetovni pokal. Dirkanje na polno, nekateri bolj za trening, po skoraj enakih progah kot pretekli dve leti, a tekmovalci so opazili kar nekaj sprememb v Lekfari. Predvsem v vožnji na čas in v tretji etapi.

Kot je povedal eden od organizatorjev Savvas Anastasiou vedno stremijo k temu, da bi bili najboljši svetovni gorski kolesarji motivirani in bi jim trasa ponujala izziv. V sodelovanju s gozdno upravo so tako očistili eno od zapuščenih poti na otoku in jo vključili v traso dirke.

Glede na udeležbo je bilo lansko težko preseči. Veliko najboljših ciprski “Sunshine Cup”, kot se imejo celoten sklop predsezonski dirk, že leta izkorišča za trening in prvo preverjanje forme. Tako se je letos na dirki zbralo 140 tekmovalcev iz 26. držav. Med njimi štirje olimpijski zmagovalci, šest svetovnih prvakov, 50 zmagovalcev dirk svetovnega pokala in ostalih pomembnih mednarodnih dirk.

Program dirke v štirih etapah:

Vožnja na čas, 2x maraton od točke do točke in kros olimpijski format.

V prvi etapi je bil pri fantih najhitrejši Florian Vogel (Focus XC), drugi Grant Ferguson (CST Superior Brentjens) in tretji Marcel Guerrini (Focus XC). Pri dekletih so tri prva mesta osvojile nemške tekmovalke Elisabeth Brandau (Radon-EBE Racing), Sabine Spitz (Spitz Racing) in Adelheid Morath (BH-Sr Suntour-KMC). Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je bila enajsta z majhnim zaostankom za vodilnimi.

Druga etapa je bil krajši maraton po prelepi ciprski pokrajini v okolici mesta Lefkara. Ciklokros specialist Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon) je napadel na klancu 13 km pred ciljem. Naredil je 20 sekund razlike, a ga je Fabian Giger (Kross Racing) dva kilometra pred ciljem ujel in prehitel. A Mathieu se ni pustil. 200 metrov pred ciljem je dohitel in prehitel presenečenega Gigerja in tako dodal v svojo zbirko prvo zmago na gorskem kolesu. Tretji je v cilj prišel Grant Ferguson (CST Superior Brentjens), ki je tudi prevzel vodstvo v skupni razvrstitvi.

Pri dekletih je bila spet najhitrejša Elisabeth Brandau pred Adelheid Morath in bojevito Jovano Crnogorac (Reprezentanca Srbije). Tanja Žakelj je etapo končala na osmem mestu in se povzpela na sedmo v skupni razvrstitvi.


Fabian Giger, skupni zmagovalec štiridnevne preizkušnje.

Lythrodontas, tretja etapa. Dolžina 45 km z dolgim vzponom cca. 30 minut. Tam sta se odlepila Giger in Luca Braidot (Reprezentanca Italije). Na vrhu je imel Bradiot 10 sekund prednosti, ki pa jo je 15 km pred ciljem Giger izničil. Potem sta skupaj z menjavami naredila razliko, na koncu pa je Giger prepustil zmago Braidotu, saj je sam prevzel rumeno majico vodilnega. V šprintu desetih zasledovalcev je bil najhitrejši Jaroslav Kulhavy (Specialized Racing).

Pri dekletih sta, podobno dirko kot moški, uprizorili Sabine Spitz in Elisabeth Brandau. Po zadnji tehnični coni pa je Brandau imela defekt, ki ga ni uspela na hitro rešiti. Tako je Spitzova prišla v cilj kot prva v solo vožnji. Druga je bila Adelhaid Morath in tretja po dobri vožnji na spustu, Rita Dahle. Tanja Žakelj je bila šesta. V skupni uvrstitvi je vodstvo prevzela Morathova, Tanja je bila skupno na šestem mestu.


GunnRita Dahle. Gospa se še ne misli predati!

Mantra tou Kampiou, zadnji dan – olimpijski kros. Marco Fontana (Cannondale Factory) je na zadnji etapi pokazal zobe. Zmagal je 3 sekunde pred Maximom Marottom (BH SR-Suntour KMC), tretji pa je bil Mathieu van der Poel. Skupno zmago je odnesel Fabian Giger pred Maximom Marottom in Marcom Fontano. Pri dekletih je velika dama Rita Dahle zbrala motivacijo in zmagala na zadnji etapi. Druga je bila njena vrstnica Sabine Spitz in tretja Elisabeth Brandau. Rita si je nabrala tudi zadostno prednost v skupni uvrstitvi in je tako prva tudi v tej. Adelhaid Morath je zaostala na krosu in tako osvojila drugo mesto v skupni uvrstitvi pred Githo Michiels (Versluys Pro). Tanja Žakelj je bila v zadnji etapi petnajsta in deveta v skupni razvrstitvi.

Tanja je po štirih dneh dirkanja povedala:

”Sezona se je začela in to so le prvi treningi v toplem vremenu. Etape so dobro potekale in ohranjala sem stik z najboljšimi. Iz etape v etapo sem napredovala, razen v zadnji etapi, ko sem bila že malo utrujena. Začetek sezone je, a ostale imajo že kar nekaj dirk v nogah. Sedaj pa sledi trening in napredovanje. Že na naslednji dirki bo verjetno lažje, saj bom že malo v tekmovalnem ritmu. Sem nisem prišla po zmago ampak po dobro pripravo na sezono.”


Tanja je Ciper izkoristila za preverjanje forme in vrnitev v tekmovalni ritem.

Fotografije: EGO Promotion. Armin M. Küstenbrück

Preberi še:
Tanjin pogled na prihajajočo sezono

 

Sledite nam