24. maja 2017

Ta konec tedna, 27. in 28. maja, bo Enduro Cerkno poleg točk serije SloEnduro najhitrejšim odpiral tudi vrata v svetovno enduro serijo.

SloEnduro, mednarodna enduro serija s sedežem v Sloveniji, se ta konec tedna nadaljuje s tretjo preizkušnjo sezone. Po Hrvaški in Italiji, čeprav obakrat tik za mejo, končno doma. Enduro Cerkno so zadnji dve leti udeleženci izglasovali za najboljšo prireditev sezone. Zaradi posrečenega prizorišča z izhodiščem na vrhu smučarskega centra in bike parka Cerkno, zaradi odlično pripravljenih prog, dobre izvedbe in še česa. ŠD Pedal Cerkno gre letos, v četrti izvedbi, še stopničko višje s statusom kvalifikacijske dirke za svetovno enduro serijo (EWS).

Če to pomeni bistveno močnejšo konkurenco kot sicer na dirkah SloEndura, bomo še videli. Prijave se iztečejo danes.

Potek tekmovanja bo podoben kot lani. V soboto po treningu (med treningom je vzpenjanje dovoljeno s kolesi ali s sedežnico) sledi ulični prolog v Cerknem, ki se začne ob 17.30. V nedeljo se prva etapa začne ob 10. uri, tekmovanje bo zaključeno do 15. ure. Na treh trasah bo pet hitrostnih preizkušenj. Vse se začnejo na vrhu smučarskega centra in potekajo po razgibanih, strmih in hitrih gozdnih stezah, privlačnih za gledalce, del jih je v uporabi tudi v bike parku. Na vrh se bodo kolesarji vračali po cestah z lastnimi močmi, delno pa tudi s sedežnico.

Trase bodo znane v četrtek 25. maja. Tudi to, katera etapa bo Kenda SuperEtapa.

V seštevku časov s Kendinim SuperEtap je v Trstu povedel Gerd Skant, ki je prevzel vodstvo Vidu Peršaku. Vida je prehitel še drugi Avstrijec Manuel Gruber, najhitrejši na SuperEtapi v Trstu, blizu sta še četrto- in petouvrščeni, Andrej Bratina in Matjaž Istenič. Pri ženkah ima veliko prednost Petra Bernhard.

Več o razvrstitvi Kenda SuperEtap in tekmovanju v hitri menjavi zračnice, v katerem lahko sodelujejo tudi obiskovalci, najdeš tukaj.

Lanski zmagi v Cerknem bosta branila Vid Peršak in Betra Bernhard, letos kolega v ekipi Team Dorrong, oba tudi vodilna v skupni razvrstitvi z maksimalnih izkupičkom po dveh od skupno šestih dirk. Poleg Skanta in najhitrejših Slovencev pozor še na Avstrijca Kevina Madereggerja (Ghost Factory Racing Riot), ki se vrača po Grožnjanu, kjer ni imel sreče, prvič letos pride na štart tudi Beljačan Matthias Stonig. Domači izzivalec in državni prvak Tadej Razpet (Pedal Racing Team) pridno pomaga pri pripravi prog, upajmo, mu je ostalo kaj energije tudi za dirkanje.

Več podatkov o dirki na sloenduro.com

Podrobneje o kvalifikacijah EWS

Se vidimo v Cerknem!

Vse fotografije Ma_tej

Sledite nam