5. oktobra 2011

Serija 4x alianse, Freecasterjeva serija DH1 (tudi v Sloveniji!), prireditve UCI v Sloveniji in na Hrvaškem … Pa še mtb tabor Ajdovščina, Žakljeva 4. na Šmarni gori, še več kolesarstva na Sportski TV.

Sezona 2012 bo za “gravitacijske” dirkače na najvišji ravni očitno malce drugačna od dosedanjih. Morda, saj izvajalce “neodvisnih” serij čaka še veliko dela in računanja.

4X: Mi gremo po svoje

Poročali smo že, da 4krosa v prihodnje ne bo več v koledarju svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. Svojo odločitev ter usmeritev v XC eliminator in vzdržljivostna spustaška tekmovanja UCI razlaga tukaj.
Združenje Fourcross Alliance je po finalu evropske serije na Češkem konec septembra izdalo izjavo o prihodnosti discipline. Priredili naj bi svojo svetovno serijo v 4krosu.

DHI: Freecasterjeva serija tudi v Slovenijo

Spust je svetovnem pokalu več kot dobrodošel. Tako kot olimpijski kros pa težko pride na male zaslone v domovih po Evropi, Severni Ameriki, Avstraliji in še kje, kjer je doma največ ljubiteljev gorskega kolesarstva. Zato so bili dobrodošli prenosi na spletni televiziji Freecaster. Število gledalcev resnici na ljubo ni bilo takšno, da bi pokrovitelji ravno padali na hrbet. Zgodbo je dotolkla še razmeroma draga zahteva Mednarodne kolesarske zveze UCI za odkup pravic za naslednjo sezono.
Rešitev? Neodvisna serija šestih dirk v spustu v organizaciji Freecaster.tv, ki jo bo seveda prenašal Freecaster.tv z Robom Warnerjem za mikrofonom. Revnega nagradnega sklada svetovnega pokala tudi ni prav težko podvojiti. No, teoretično, za uresničitev bomo morali še malo počakati.
Omenja se, da bi bile dirke v Evropi s finalom na festivalu Crankworx v Whistlerju. Ena od dirk naj bi bila tudi v Sloveniji in z veseljem vam sporočamo, da nam je to potrdil tudi prireditelj, ki se zanima za izvedbo.
DH1 ima že stran na Facebooku

Slovenija

Celoten mednarodni koledar UCI je obelodanjen in iz Slovenije so v njem naslednje dirke
14./15. april Downhill Javor Trbovlje (Class 1, le za moške elite)
22. april XC Pohorje (Class 2)
29. april Slovenski pokal XC Pohorje (Class 2)
16. junij Unitur XC Rogla (Class 2)
22.-24. junij Evropsko prvenstvo masters Kranjska Gora XCO/DHI
23. junij XC Kamnik (Class 2)

Imamo torej mednarodno dirko v spustu in to prvega razreda! Unitour je ohranil eno od dveh dirk v krosu, kar dve pa so prijavili na Mariborskem Pohorju. Tu je seveda zopet EP veteranskih kategorij master, a se zaenkrat tepe s krosom v Kamniku. Žal je izginil XC na Ravnah.

Hrvaška

29. april XCO Vodice (Class 2)
12./13. maj DH Psunj (Class 2)
3. junij XCO Samobor (Class 1)
29. julij MTB maraton Učka (UCI MTB Marathon Series)

Poleg treh klasičnih se je ob svojem prvem vpisu v koledar maraton na Učki velikopotezno zavihtel med enajst prireditev na vsem svetu, ki tvorijo prvo serijo UCI v maratonu!

Žakljeva se vzpenja
Tanja Žakelj rada tudi teče. Minuli konec tedna je bila kar četrta na mednarodnem teku na Šmarno goro! Brez kolesa ji vsaj ne očitajo uničevanja narave. Poglodana Šmarna gora pa govori zase. Več na “sorodni strani”

Dvojna doza na Sportski TV
Na hrvaški Sportski televiziji, ki jo po novem lahko spremljamo tudi na spletu (baje, nam še ni uspelo), bodo 15. oktobra nadaljevali s kolesarsko oddajo biciklizam.hr. Takoj po spomladanskem štartu se je produkcija ustavila zaradi pomanjkanja oglaševalcev, zdaj so jih zbrali za nekaj oddaj vnaprej.
Takrat enkrat pa poženejo tudi enourni magazin Akcijska centrala, ki bo posvečen “akcijskim” športom na prostem. Minuli konec tedna so ustvarjalci preživeli na spustu v Gračišću, to bo tudi osrednja tema prve oddaje.
www.sptv.hr

Sledite nam