5. junija 2023

V Liguriji na vrhu Jesse Melamed in Morgane Charre, na startu dva Slovenca. Šest etap, več kot 3000 višinskih metrov spusta …

Nekdaj se je svetovna serija v enduru (EWS) tradicionalno zaključevala s finalom v Finalu na ligurski obali. Letos, minulo soboto, se je po premoru po začetku konec marca in v začetku aprila na Tasmaniji novi svetovni pokal v enduru (EDR) tam tako rekoč znova zagnal.

Dva slovenska predstavnika

Na startu sta bila dva slovenska tekmovalca – stalni udeleženec Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) in trenutna številka 2 SloEndura David Ivartnik (Golovec trails).

vid peršak
Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Peršak je končal na 34. mestu z zaostankom minute in 25 sekund. Najvišje je bil v prvi preizkušnji dneva s 25. časom. Ivartnik pa je zasedel 107. mesto. Takole pravita …

Vid Peršak

“Lahko bi rekli skoraj ponoven začetek svetovnega pokala po toliko časa. Tokrat sem vedel, da sem ponovno zdrav in da lahko spet malo bolj sproščeno furam in več tvegam. Žal sem za boljšo skupno uvrstitev naredil preveč napak, ampak sem s formo zadovoljen. Ta mesec me čaka še veliko dirk, tako da upam, da gre v takšnem trendu naprej.”

David Ivartnik

“Dirkanja sem se zelo veselil, še posebej prve in druge etape, ki sta bili ravno najdaljši in najbolj razgibani etapi, a vendarle zelo naporni. Prvo etapo sem štartal malce nervozno, v drugem ovinku sem letel s proge in potem nekako poizkusil ujeti pravi ritem, vendar sem z zaletavo vožnjo etapo končal precej izmučen.
Ostale etape sem nato odvozil za zabavo, priznam, proti koncu etap so trpele roke. Na vzponih je šlo presenetljivo dobro, tudi časovnice med etapami so bile ugodne.
Verjetno imam še kar precej rezerve, na treningu si težko zapomniš toliko trejla, še posebej, če ga voziš prvič. Morda bi lahko cel petek gledal Gopro posnetke, tako pa sem pogledal enkrat in ostal dan posvetil uživanju na obali in sladoledu. Konec koncev sem šel uživat!”

Na vrhu

Zmagovalca sta postala Francozinja Morgane Charre (Pivot Factory Racing) in Kanadčan Jesse Melamed (Canyon CLLCTV Factory Enduro Team). Na 56 km dolgem krogu s šestimi hitrostnimi preizkušnjami, 2000 višinskimi metri vzponov in 3100 višinci spustov je vsak od njiju dosegel po dve zmagi, na preostalih preizkušnjah pa si nista privoščila večjih napak.

Morgane Charre, foto UCI Mountain Bike World Series

Charre, ki je dobila najdaljši prvi dve etapi, je zmagala s 14-sekundnim naskokom pred domačinko Glorio Scarsi (Canyon CLLCTV Dainese), tretje mesto je zasedla zadnja prvakinja EWS, Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective).

Jesse Melamed, foto UCI Mountain Bike World Series

Pri moških je bil po skoraj pol ure dirkanja Melamedu najbliže njegov rojak Rhys Verner (Forbidden Synthesis Team), ki je povedel po prvi etapi. Na koncu je razlika med njima znašala le 5 sekund. Tudi Francoz Alex Rudeau (Commencal Enduro Project), ki je končal na tretjem mestu, je osvojil eno etapno zmago.

Vsi vrstni redi

V dirki E-EDR so imeli kar devet hitrostnih preizkušenj, zmagala sta Francoza Laura Charles (Miranda Factory Team) in Fabien Barel.

Vrhunci v videu

EDR se nadaljuje med 15. in 18. junijem v Leogangu.

Naslovna fotografija Kike Abelleira

Preberi še

Tasmanija, drugič: Na EDR v Derbyju Baraona in Rude
Na enduro začetku na Tasmaniji Peršak ni našel ritma

Sledite nam