Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
13. aprila 2015

Na uvodnem spustu svetovnega pokala v Franciji zmaga za Gwina in Ragotovo, naša Vauh in Žabjek nad (svojimi) pričakovanji.

In začelo se je. Sezona 2015 svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu je štartala s spustom na novem prizorišču v romarskem Lurdu na francoski strani Pirenejev.

Na strmi in zahtevni progi sta prva letošja zmagovalca postala Američan Aaron Gwin in Francozinja Emmeline Ragot. Najprijetnejše slovensko presenečenje je bil naš državni prvak Miran Vauh (KK Črn trn) s 37. mestom med osemdeseterico finalistov. Velenjčan, ki se je med tednom proslavil s “štopanjem” tovornjaka na prizorišče, je tako dosegel svoj največji uspeh v svetovnem pokalu, hkrati pa je zdaj tretji najvišje uvrščeni Slovenec med moškimi v tem tekmovanju za Žigom Pandurjem (25. Hafjell 2013) in Janezom Grašičem (33. Nevegal 1996).

“Na prvem vmesnem času sem bil 28., potem pa mi je začela popuščati koncentracija, na razriti progi sem delal drobne napake, proti koncu pa mi je zmanjkovalo tudi moči. Lahko bi bil še nekaj sekund hitrejši, kar bi prineslo kar nekaj mest. A na tako visoko uvrstitev res nisem računal, ne bi verjel, da sem lahko tako visoko. To je nagrada za ves trening,” je povedal Miran, ki se je danes v Slovenijo vrnil z Unior Tools Teamom. In se zahvalil: “Hvala bratu, ki je organiziral prevoz, šoferdžiji tovornjaka, ekipi Unior Tools Team za pomoč ter prijateljem, ki se veselijo z mano.”

Jure prvič v finalu

Prvič se je v finale dirke svetovnega pokala uvrstil Jure Žabjek (Unior Tools Team), zasedel je 53. mesto. Po dirki je povedal: “Z rezultatom sem seveda zadovoljen, v finalu je šlo vse po načrtih. Nisem pretiraval, sem pa vozil hitro in zanesljivo. Tukajšnja proga je res zelo težka in vedno terja nekaj ‘žrtev’, tudi danes so mnogi padli ali poškodovali svoja kolesa. Včeraj sem se prvič uvrstil v finale, danes sem dosegel svoj najboljši rezultat, zato grem na naslednjo dirko še bolj motiviran!”

Unior Tools Team je imel poleg Žabjeka na štartu še pet tekmovalcev. Zunaj finala je ostal Žiga Pandur, ki je v sobotnih kvalifikacijah dosegel 88. čas in bil le za dobro sekundo prepočasen. Zarja Černilogar je v svojem prvem nastopu v modrem kvalifikacijah padla in si poškodovala ramo. V finalu sta bila oba Škota, Ruaridh Cunningham na 43. in novinec Reece Wilson na 47. mestu. V dirki mladincev pa je zunaj finala ostal Nal Otoničar.

Naslednji spust svetovnega pokala bo na prvi junijski vikend v Fort Williamu na Škotskem, še prej v maju sledita dva vikenda krosa – 23./24. v Novem Mestu na Češkem in 30./31. v Albstadtu v Nemčiji.

Svetovni pokal na uci.ch

Prenosi in posnetki na redbull.tv

Na uvodni fotografiji Miran Vauh, vse foto Klemen Humar/klemenhumar.com


Vrstni red finala

moški
1. Aaron Gwin (ZDA, Specialized Racing) 2:58,691
2. Lois Bruni (Fra, Lapierre Gravity Republic) +3,955
3. Michael Jones (VB, Chain Reaction Cycles / Paypal) +6,405
4. Danny Hart (VB, MS Mondraker) +6,886
5. Sam Dale (VB, Madison Saracen) +7,139
6. Brendan Fairclough (VB, Gstaad-Scott) +7,201
7. Josh Bryceland (VB, Santa Cruz Syndicate) +7,681
8. Troy Brosnan (Avs, Specialized Racing) +8,096
9. Faustin Figaret (Fra, Calvisson VTT) +8,938
10. Rudy Cabriou (Fra) +9,447

37. Miran Vauh (Slo, KK Črn trn) +14,232
43. Ruaridh Cunningham (VB; Unior Tools Team) +15,332
47. Reece Wilson (VB, Unior Tools Team) +16,420
53. Jure Žabjek (Slo, Unior Tools Team) +17,300

ženske
1. Emmeline Ragot (Fra, MS Mondraker) 3:32,625
2. Rachel Atherton (VB, GT Factory Racing) +2,060
3. Myriam Nicole (Fram Commencal / Vallnord) +2,508
4. Manon Carpenter (VB, Madison Saracen) +7,906
5. Tracey Hannah (Avs, Polygon UR) +10,126

Freestyle zaposluje
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam