vid peršak
27. marca 2023

Svetovna serija v enduru (EWS) je šla v arhive ob koncu lanske sezone. Zmagovalca prve dirke v enduru za svetovni pokal UCI sta v Maydeni na jugu avstralske otoške države Tasmanija postala Isabeau Courdurier in Luke Meier-Smith.

Po desetletju dirkanja pod okriljem EWS sta tako Francozinja in Avstralec prva zmagovalca dirke svetovnega pokala v enduru (EDR). Courdurier (Lapierre Zipp Collective) je dobila tri od šestih etap, dvakratna skupna zmagovalka EWS je imela na koncu skoraj 10 sekund prednosti pred rojakinjo Morgane Charre (Pivot Factory Racing) na drugem in že 37 sekund pred Britanko Ello Conolly (Cannondale Enduro Team) na tretjem mestu.

Isabeau Courdurier
Isabeau Courdurier, foto EDR

Luke Meier-Smith (Giant Factory Off-Road Team), sicer novi avstralski prvak v spustu, je prvič nastopal med člani, saj “mladinska” kategorija v EWS in zdaj v svetovnem pokalu traja do 21. leta. Zmago na prvi etapi je sicer prepustil domačinu s Tasmanije Danu Bookerju (Nukeproof Sram Factory Racing), na drugi pa branilcu skupnega naslova, Kanadčanu Jesseju Melamedu. Slednji ga je nato začel lomiti in dirko končal na 19. mestu, Meir-Smith pa je dobil preostale tri od preostalih štirih etap in zmagal s prednostjo 5,83 sekunde pred Bookerjem. Avstralske stopničke je dopolnil Connor Fearon (Forbidden Synthesis Team). Eno etapo je odnesel še en avstralski spustaš Troy Brosnan, na koncu peti.

luke meier-smith
Luke Meier-Smith, foto EDR

Vidu ni steklo

Edini slovenski udeleženec Vid Peršak (Orbea Fox Enduro Team) je prvo dirko sezone zaključil na 43. mestu. V posameznih etapah je najvišje posegel na 30. in 31. mesto.

“Prvič v moji karieri smo sezono začeli tako zgodaj. Danes na žalost nisem našel pravega flowa, niti intenzivnosti. Na dolgah etapah sem imel precej problemov z vneto ahilovo tetivo, ampak na koncu me to ni preveč oviralo. Nekje je bilo treba začeti in mislim, da bo vsak start lažje. Upam, da se mi naslednji teden sestavi in naredim eno spodobno tekmo. Hvala vsem, ki spremljate!”

Vsi vrstni redi na dnu poročila na ucimtbworldseries.com

Video vrhuncev dirke

EDR ostane na Tasmaniji

Druga dirka svetovnega pokala v enduru bo že ta konec tedna, 31. marca in 1. aprila, v Derbyju, prav tako na Tasmaniji, a na severozahodu otoka, dobrih 300 iz Maydene.

Na naslovni fotografiji je Vid Peršak, foto Kike Abelleira

Preberi še

Serija SloEnduro 2023: Sedem + dve dirki za motivirane, za nadobudne in za uživače

Sledite nam