Svetovni pokal Andora
12. julija 2022

Ta vikend zopet tri preizkušnje svetovnega pokala. Tokrat v žepni državici Andora, kolesarjem najbolj poznani po znamki Commencal.

Naporen teden za gorske kolesarje, saj jih po Lenzerheideju čaka še dirkaški vikend v Andori. Prihaja najtežja dirka gorskokolesarske sezone v olimpijskem krosu. Visoka nadmorska višina bo zagotovo krojila vrstni red v tej disciplini. Proga za spust je nova, zato je razen za tiste , ki so jo pred nekaj tedni preizkusili na lokalni dirki, popolna neznanka. Kako jo bodo sprejeli tekmovalci, moramo počakati do četrtkovega treninga.

Svetovni pokal Vallnord, Andora

Kros in kratki kros

Proga, ki je leta 2015 gostila svetovno prvenstvo, ni lahka. Že suha povzroča tekmovalcem veliko težav z neštetimi koreninami in iskanjem linij med skalami, s kratkimi vzponi na moč pa na visoki nadmorski višini posrka prav vse moči. Odloča tudi dolg in zelo strm vzpon, ki se nato prevesi v spust proti smučišču. Dolžina kroga olimpijskega krosa je 3,8 kilometra, kratki kros pa poteka na krogu z dolžino kilometra in minimalnimi 30 metri višinske razlike.

V Leogangu in v Lenzerheideju je bilo konec prevlade Avstralke Rebecce McConnell, primat je prevzela Francozinja Loana Lecomte, ki je zabeležila dve zaporedni zmagi in prevzela vodstvo v razvrstitvi svetovnega pokala. Dekleta so dokaj izenačena in v Vallnordu je možnih kar nekaj presenečenj, saj po dirki sledi daljši premor.

V moški konkurenci olimpijskega krosa je napovedovanje favoritov izredno nehvaležno, saj lahko zmaga prav vsak izmed petnajsterice najvišje uvrščenih kolesarjev v seštevku svetovnegapokala. Nino Schurter je še naprej v lovu za rekordno 34. zmago, Flückiger si želi ponoviti kakšno dirko iz lanske sezone, potem sledijo še Alan Hatherly, ki je v odlični formi, pa zmagovalec zadnje dirke v Lenzerheideju Luca Braidot, ki mu dirkanje na visoki nadmorski višini ne predstavlja nobene ovire, in še kdo se najde v elitni druščini.

Spust

Proga v Vallnordu je drugačna od tiste, ki smo je bili vajeni do zadnje dirke za svetovni pokal pred tremi leti. Pred kratkim je novi progi potekala dirka katalonskega pokala (Copa Catalana Internacional) in nekateri tekmovalci so že izkoristili priložnost in jo preizkusili. Po progi te popelje Angel Suarez. @angelsuarezdh

Gre za 2360 metrov dolgo progo z grobo podlago, veliko koreninami in hitrimi zavoji. Vožnje po gozdu je malo, razen nekaj odsekov v spodnjem delu proge. Kdo so favoriti? Amaury Pierron je v šampionski formi, Finn Iles se vrača s prototipnim Specializedom, Loic Bruni je po zlomu ključnice skoraj nared, Američan Dakotah Norton je bil v kvalifikacijah v Lenzerheideju prekleto hiter in lista potencialnih kandidatov je še nekoliko daljša. Pri dekletih gre za pričakovati boj med Myriam Nicole in Camille Balanche, če bo imela svoj dan, bo nevarna tudi Nina Hoffmann.

Časovnica

  • 15. julij: Petkovo jutro je rezervirano za zadnje treninge na progi za spust. Sledijo še treningi tekmovalcev v krosu, nato pa od 12. ure in 15 minut dalje kvalifikacije za sobotno dirko v spustu. S prenosom v živo na Red Bull TV se ob 17:30 začnejo dirke v kratkem krosu.
  • 16. julij: Sobotno tekmovanje se začne z dirko v spustu za mladinske kategorije. S prenosom v živo se prične ženska preizkušnja (startajo ob 12:30) in za konec tekmovalnega dne še dirka v spustu za moške (od 14:50 dalje).
  • 17. julij: Nedelja bo v znamenju dirk v olimpijskem krosu. Ob 8:30 začnejo dekleta U23, sledijo fantje v isti kategoriji, nato od 12:20 dalje prenos v živo in dirki elitnih kategorij žensk in moških.

Časovnica podrobneje

Slovenci, prijavljeni za preizkušnje v Vallnordu

  • XCO ženske elite: Tanja Žakelj (Unior – Sinter Factory Racing)
  • DH ženske elite: Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal)
  • DH moški: Žak Gomilšček in Jure Žabjek (oba Unior – Sinter Factory Racing)

Startna lista

Prenosi v živo na Red Bull TV.

Po preizkušnji v Andori se karavana svetovnega pokala seli v Združene države. Naslednji “trojček” bo med 29. in 31. julijem, gostitelj pa Snowshoe.

Naslovna fotografija Boris Beyer / Red Bull Content Pool

Preberi še

Lenzerheide: Vita Movrin izenačila uspeh s Češke, Tanja Žakelj 26.

Sledite nam