vita movrin
10. julija 2022

Vikend svetovnega pokala v Švici zaključuje peti olimpijski kros sezone. Slovenski kolesarki vsaka v svoji kategoriji dobro.

Vita Movrin je v Lenzerheideju v jutranji dirki mlajših članic do 23 let zasedla 13. mesto in tako izenačila svojo doslej najboljšo uvrstitev izpred dveh mesecev s Češke. Tanja Žakelj (Unior – Sinter Factory Racing) je bila 26., kar je njena druga najvišja uvrstitev letos.

Članice: Lecomte prevzema vodstvo

Dirka članic elite je minila kot troboj Francozinje, Švedinje in Švicarke. Od starta dirke so bile skupaj na čelu Loana Lecomte, Jenny Risveds in Alessandra Keller. Lecomte je napadla v predzadnjem krogu, četrtem od petih. V zadnji krog je šla z 8 sekundami prednosti, Rissveds je za drugo mesto obdržala enak zaostanek, Keller pa je popustila in na 3. mestu zaostala 24 sekund.

Tanja Žakelj je s 26. mestom dosegla svojo drugo najboljšo uvrstitev letos po 19. mestu v Leogangu. S startno številko 53 je bila po prvem krogu na 33. mestu, potem pa je počasi pridobivala mesta. Več o Tanjinem nastopu pozneje v poročilu njene ekipe.

tanja žakelj
Tanja Žakelj

Po drugem mestu v Novem Mestu in drugi zaporedni zmagi Lecomte prevzema vodstvo v skupni razvrstitvi od Avstralke Rebecce McConnell, ki je bila tokrat le 14.

Mlajše članice: Vita spet blizu najhitrejšim

Vita Movrin je v dresu državne reprezentance zasedla 13. mesto z zaostankom 5 minut in 23 sekund za zmagovalko Sofie Pedersen z Danske. Druga je bila Francozinja Line Burquier (Canyon CLLCTV) in tretja Nizozemka Puck Pieterse (Alpecin – Phenix).

vita movrin
Vita Movrin

Vita Movrin po dirki:

“Startala sem super, v drugi vrsti. Štartni vzpon je šel odlično, sem bila med petim in desetim mestom. Potem sem pa večino časa vozila na 11. in 12. mestu, šlo je super. Na klance so bile dobre noge, tehnično je šlo tudi tekoče. Zadnji krog me je nekoliko zmanjkalo in mi je izboljšanje rezultata šlo po vodi. Sem pomislila vmes na to, da bi lahko popravila uvrstitev iz Novega Mesta, a sem vseeno presrečna za tole trinajstko. Mislim, da sem zdaj končno sama sebi dokazala, da sem zares zraven in da moram malo bolj verjeti vase.”

Po 13. mestu v Novem Mestu in 38. v Leogangu je Vita, ki je izpustila prvi dve dirki, 29. s 119 točkami v razvrstitvi svetovnega pokala. Na vrhu je Burquier (575) pred Pedersen (430) in Pieterse (405).

Moški: Bravo, sosed Luca!

Naš sosed iz Moše pri Gorici in redni udeleženec slovenski dirk Luca Braidot (Santa Cruz FSA MTB Pro Team) je dobil svojo prvo člansko dirko svetovnega pokala. Sledila sta mu Južnoafričan Alan Heatherly in Švicar Mathias Flückiger.

V razvrstitvi je po petih dirkah na vrhu Nino Schurter, tokrat peti, sledita mu Hatherly in Flückiger.

Med mlajšimi člani letos ostaja nepremagan Čilenec Martin Vidaure Kossmann. Nastopili so tudi slovenski reprezentantje, najvišje se je uvrstil Jakob Klemenčič na 96. mesto s krogom manj, Matjaž Lozar je bil 106., Nace Gnezda pa dirke ni končal.

Vrstni redi na uci.org

Na vrsti je Andora

Naslednji kros za točke svetovnega pokala bo že naslednji konec tedna v Vallnordu v Andori, skupaj s kratkim krosom in spustom.

Na naslovni fotografiji Vita Movrin. Fotografije Grega Stopar.

Preberi še

Lenzerheide: Monika v seštevku že med najboljšimi petimi!
Lenzerheide: Proga kratkega krosa si zasluži čisto 10

Sledite nam