18. marca 2012

V Južni Afriki v finalu prvega spusta za svetovni pokal v sezoni zmaga domačina pri moških in domačega kolesa pri ženskah. Pandur na 61. mestu najvišje doslej, Černilogarjeva in Heath s padci, Rutar in Vauh nezadovoljna.

Na ne najbolj strmi progi svetovnega pokala v Pietermaritzburgu v Južni Afriki – dolgi 3120 m z višinsko razliko 416 m – so danes izvedli tudi prvi finale spusta v novi sezoni.

Zmagovalca sta postala Avstralka Tracey Hannah med ženskami in domačin Greg Minnaar med moškimi. Zarja Černilogar se je po padcu uvrstila na 17. mesto, na rep uvrščenih. Od treh Slovencev je najvišje končal Žiga Pandur (Unior Tools Team) na 61. mestu.

Pri fantih
Greg Minnaar je na domači progi že zmagal pred tremi leti, lani je bil tu drugi za Aaronom Gwinom. Dvoboj med domačinom in lanskim serijskim zmagovalcev se je odločil v zadnjem delu proge in to predvsem v poganjanju, sicer najmočnejši Gwinovi lastnosti. Na drugem vmesnem merjenju ju je ločila sekunda v Američanovo korist, v cilju 63 stotink v Južnoafričanovo. Sploh je bil dobrih 45 sekund pred ciljem še najhitrejši Avstralec Mick Hannah, tako kot njegova sestra Tracey občasno izginjajoč iz svetovnega pokala in zdaj njen soborec v ekipi. Na koncu se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Žiga Pandur je bil za približno tri sekunde hitrejši kot v polfinalu. Z 61. mestom je dosegel svojo novo najboljši uvrstitev v dirkah svetovnega pokala. Takole pravi: “Finalna vožnja je bila dobra, z manj napakami kot v kvalifikacijah. Proga je zanimiva in precej hitra, najhitrejša kar sem jih vozil do sedaj. Vesel sem, da sem izboljšal svoj najboljši rezultat, čeprav sem vseeno upal, da se uvrstim med šestdeseterico. Se pa že veselim naslednjih dirk!”

Manj gladko je šlo v finalu Nejcu Rutarju, ki ga je očitno zmotila tudi izbira opreme, a v Pietermaritzburgu tudi ploska pedala niso modra odločitev. Nejc je končal na 67. mestu med 81 finalisti in povedal: “Današnja vožnja ni bila nič posebnega, zagotovo se pozna, da nisem navajen zapenjanja v pedala … Mislim, da je bila današnja vožnja šele tretja s temi pedali. Pri poganjanju me je malo zmanjkalo, sicer pa ni bilo nobenih posebnosti. Vozil sem podobno kot v polfinalu.”

Med Žiga in Nejca se je na 66. mesto uvrstil njun britanski kolega v ekipi Harry Heath, ki je že v zgornjem delu padel. “Škoda, ker nisem vozil tako, kot sem si želel. Bil sem hiter, toda s padcem v finalni vožnji sem vse zapravil. Vem, da sem hiter in zato se že veselim naslednje dirke svetovnega pokala,” je povedal v cilju.

Podobno nezadovoljen kot Harry je tudi tretji Slovenec Miran Vauh, ki preprosto ni opravil nastopa, kot bi si ga želel, in je afriško pustolovščino zaljučil z 72. mestom. Miran: “Od nastopa sem pričakoval več, tako da z rezultatom nisem zadovoljen.”

Pri dekletih
23-letna Avstralka Tracey Hannah se je po treh sezonah odsotnosti z dirk svetovnega pokala vrnila z zmago. Drugouvrščeno Britanko Manon Carpenter je sicer ugnala za manj kot sekundo, tretjeuvrščena Emmeline Ragot je zaostala že za skoraj tri. Avstralki je šla na roko tudi odsotnost Britank Rachel Atherton in Tracy Moseley ter poškodbi Francozinj Sabrine Jonnier in Floriane Pugin na današnjem jutranjem treningu.
Tracey je zmagala na kolesu južnoafriške znamke Morewood, to je tudi prva zmaga v svetovnem pokalu za tega proizvajalca.
Zarja Černilogar je spet občutila afriško zemljo in zaključila na 17. mestu: “Nad svojo vožnjo sem razočarana, saj sem spet padla – na istem mestu kot v četrtek, na odseku Cloud 9. Drugače pa je bila tekma super izkušnja, tako velikih skokov nisem še nikoli skakala.”

Kaj pa zdaj? Naslednji spust svetovnega pokala bo šele 2. in 3. junija v Val di Sole v Italiji.

Posnetek finala DHI na redbull.tv

Vrstni redi finala DHI

ženske
1. Tracey Hannah (Avs, Hutchinson United Ride) 4:33,806
2. Manon Carpenter (VB, Madison Saracen) +0,949
3. Emmeline Ragot (Fra, MS Mondraker) +2,810
4. Jill Kintner (ZDA, Norco) +8,492
5. Miriam Ruchti (Švi, SC-Intense) +10,986

17. Zarja Černilogar (Slo, Črn trn GT) +46,668

moški
1. Greg Minnaar (JAR, Santa Cruz Syndicate) 3:57,980
2. Aaron Gwin (ZDA, Trek World Racing) +0,632
3. Mick Hannah (Avs, Hutchinson United Ride) +0,994
4. Gee Atherton (VB, GT Factory Racing) +1,303
5. Steve Smith (Kan, DeVinci Global Racing) +4,384
6. Jared Graves (Avs, Yeti Fox Shox) +4,436
7. Andrew Neethling (JAR, Giant Factory Off-Road Team) +4,800
8. Troy Brosnan (Avs, Monster Energy-Specialized) +5,017
9. Julien Camellini (Fra) +5,604
10. Cedric Gracia (Fra, CG Racing Brigade) +5,674

61. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) +18,775
66. Harry Heath (VB, Unior Tools Team) +20,989
67. Nejc Rutar (Slo, Unior Tools Team) +21,552
72. Miran Vauh (Slo, Črn trn GT) +22,868

Vrstni redi na strani UCI

Na uvodni fotografiji napad na domačega zmagovalca v ciljni areni. Vse fotografije Anže Furlan.

Sledite nam