Mednarodne dirkaške
4. maja 2022

XC dirkanje v Avstriji, maraton v Novigradu, tradicionalni prvomajski festival na Gardi, Pidcock in Koretzky s specialk na mtb, Gaze se vrača po poškodbi, Vader počasi okreva.

Ötztaler Forest Cross

V avstrijskem Haimingu je potekala močna dirka v olimpijskem krosu kategorije UCI C1. Hkrati je bila dirka namenjena tudi seriji UCI Junior. Lep nabor odličnih slovenskih tekmovalk in tekmovalcev na startu. Zmaga Mete Tancik v kategoriji U15, 4. mesto Maruše Tereze Šerkezi v kategoriji do 17 let, 6. mesto Tanje Žakelj v kategoriji elite, 16. mesto Žana Pahorja med mladinci. V moški elitni konkurenci je dominiral Švicar Thomas Litcher, v ženski pa Avstrijka Mona Mitterwallner. Vrstni redi mlajših kategorij in uvrstitve preostalih slovenskih kolesarjev in kolesark na timingdata.info, rezultate dirke UCI C1 pa najdeš na tem mestu.

Bike Marathon Garda

Tradicionalni gorskokolesarski šov ob Gardskem jezeru je zopet privabil veliko število tekmovalcev in tekmovalk, tudi Slovencev. Glavna zvezda festivala je še vedno Scott MTB Marathon z znamenito najdaljšo traso, imenovano Ronda Extrema (82 kilometrov in 3458 višinskih metrov vzponov). Na njej sta zmagi slavila aktualni svetovni prvak v maratonu, Nemec Andreas Seewald, in nekdanja odlična tekmovalka v olimpijskem krosu, Nemka Adelheid Morath. V kategoriji masters sta na enaki razdalji nastopili Natalija Anderluh (3. mesto) in Špela Škrajnar (4. mesto). Slovenci na “extremi”. Ostale vrstne rede na krajših razdaljah najdeš na riva.bike.festival.de.

XCM Novigrad

Če se ne motimo že peta ponovitev dirke v hrvaški Istri je bila na sporedu 1. maja. Dve trasi (50 kilometrov in 950 višincev in 32 kilometrov ter 465 višinskih metrov vzponov) ter kar nekaj slovenskih kolesarjev na startu. Na dolgi trasi je v absolutnem seštevku slavil stari znanec Giant mtb ZLIK, Italijan Daniel Pozzecco, ki je za dolgo traso potreboval dve uri. Na drugo mesto se je uvrstil Tomaž Čefuta (oba kategorija U40), tetji je bil Matic Grošelj (kategorija U30). Krajšo traso je najhitreje prevozil David Sandić (zmagovalec kategorije U17), drugi je bil Tim Markelj (U 19), tretji pa Jure Prešeren (U40). Vrstne rede najdeš na my.raceresult.com, dogodek pa na facebooku.

Pidcock in Koretzky v Albstadt

… in v Nove Mesto na Moravskem. Oba kolesarja sta na družbenih omrežjih sporočila, da začasno prekinjata tekmovanja na cestnih kolesih in se bosta udeležila 2. in 3. dirke svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu. Lani je Francoz Victor Koretzky slavil pred Ninom Schurterjem, Britanec Tom Pidcock pa je osvojil peto mesto. To sta zapisala na družbenem omrežju Instagram: @tompidcock, @ktmbikeindustries.

Milan Vader

Še en XC šampion,ki se je z letošnjo sezono preselil na cestno kolo, in sicer k ekipi Jumbo-Visma. Nizozemec je na dirki po Baskiji grdo padel, si zlomil eno od vretenc, ključnico in lopatico. Zaradi razsežnosti poškodb, težave naj bi imel tudi z zoženjem možganske arterije, se je moral vsega naučiti na novo, tudi hoje. Več si lahko prebereš na siol.net. Milan Vader na Instagramu: @milanvader.

Sam Gaze

Novozelandec, moštveni kolega nizozemskega zvezdnika Mathieuja van der Poela, je moral marca na operacijo kolen. Napovedi so bile, da naj bi se na dirke vrnil v prvi polovici junija, a je Gaze nekoliko pospešil z rehabiliacijo in pretekli vikend že slavil na dirki 3 Nations Cup na Nizozemskem in napovedal vrnitev na največja takmovanja. Tako bo stal že na startu dirke svetovnega pokala v Albstadtu. Več na brujulabike.com.

Naslovna fotografija Biciklistički Klub Novigrad

Preberi še

Mednarodne dirkaške

Sledite nam