4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
24. oktobra 2015

Kratek pogovor z najuspešnejšim slovenskim enduro tekmovalcem sezone, doma nepremaganim Korošcem s kolajno z EP in skalpi iz EWS.

Bronasta kolajna na prvem evropskem prvenstvu v enduru, na Crankwox enduru za svetovno serijo v Whistlerju 2. mesto med mlajšimi od 21 let in 20. čas absolutno, doma nepremagan na vseh petih dirkah SloEndura, na katerih se je pojavil. Za Vidom Peršakom, 19-letnim Korošcem, je v majici ekipe Orbea Enduro Crew odlična sezona.

Dovolj dobrih razlogov za kratek klepet s študentom prvega letnika ljubljanske Fakultete za šport, ki mu tudi ob koncu sezone ne manjka motivacije za kolesarjenje.

AD: Kako je, ko celo sezono nisi poškodovan?
VP: To je nekaj najboljšega, letos res ni bilo preveč težav. Le male poškodbe, lepo se je izšlo, bolje ne bi moglo biti.

Kateri je bil zate najboljši trenutek sezone?
Najboljše je bilo verjetno na evropskem prvenstvu, ta dosežek mi največ pomeni. Tudi rezultat v Whistlerju je bil dokaz, da lahko nekaj naredim in informacija, kje imam še rezerve. Doma je kar sreča, da sem bil toliko dirk brez okvare. Le Bovec sem izpustil zaradi sprejemnih za faks.


Na stopničkah EP ob Jeromu Clementzu in Remyju Absalonu, foto EP Kirchberg

Lahko izpostaviš najboljšo dirko – ki bi lahko kazala, v katero bi se razvijal enduro?
Dve sta taki, Kanada in Francija. Vzpone smo delali z žičnicami na vrh, le nekaj transferjev je bilo na noge. A to verjetno res ni smer, v katero se bo razvijala disciplina. Sicer tudi sam rad poganjam, na dirkah pa mi je bilo vseeno všeč, da mi ni bilo treba.

Kaj je bil letos razen zdravja največji preskok v tvojem dirkanju?
Najbolj to, da sem v prejšnjih dveh letih ugotovil, za kaj gre. Da zdaj sam vem, kako se pripraviti na dirko, nisem več tako izgubljen. Še na vsaki dirki se kaj naučim. A lahko zamislim, kako bo dirka potekala, in jo približno tako izpeljem. Lažje tudi ocenim teren. To tudi zniža tveganje za poškodbe, lažje kaj izpeljem.
Veliko mi je odprlo oči, ko sem videl, kako vozijo najboljši.

Imaš med najboljšimi že kaj prijateljev?
Največ sem z Brianom Regnierjem, tudi v Kanadi in ZDA smo skupaj trenirali. Tudi sicer se največ družim s Francozi in z vrstniki.

Bojda v 2016 ostajaš pri Orbei, si dobil kaj ponudb od drugih ekip?
Ponudbe so bile, a zaenkrat očitno ostajam pri Orbei. Opazil sem, da morda niti ni tako pomembno, kako si dober, ampak kako se znaš prodati. To je pomemben del endura. To se mi ne dopade najbolj, nisem najbolj za komercialo, rad bi čim več dosegel na dirkah. Ne izpostavljam se rad.

Kakšni so tvoji cilji za 2016?
Nastopiti na vseh dirkah svetovne serije. Pa uskladiti šolo in tekmovanja, to bo največji izziv.

Uvodna fotografija iz Ainse, Španija, foto Orbea Enduro Crew


SloEnduro finale Grožnjan, foto Nejc Bole

4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam