Loic Bruni, World Cup Maribor
7. oktobra 2020

Čez teden dni na Pohorju na prizorišču dveh dirk svetovnega pokala očitno vsi (zdravi) zvezdniki svetovnega spusta z Moniko in Juretom vred. Prireditelji vabijo ob progo, v bokse žal ne.

Pojma nimamo, kdo bo naslednji teden na dirki v spustu za svetovni pokal v Mariboru prišel v dresu svetovnega prvaka. To bomo izvedeli v nedeljo po dirki na svetovnem prvenstvu v Leogangu. Niti ne vemo, kdo bo naslednji teden na vrhu lestvice UCI, saj bogata bera točk s svetovnega prvenstva lahko marsikaj spremeni. Vemo pa, da bodo na Pohorju že čez teden dni vsa imena, ki so na vrhu lestvice ta teden!

Prireditelji dirk svetovnega pokala v Mariboru so v današnjem sporočilu za medije našteli nekaj asov spusta, ki so potrdili svoj prihod.

Vsi z vrha lestvice in z lanske dirke

Pri moških so to številke 1 do 4: svetovni prvak Loïc Bruni (Francija, Specialized Gravity), tudi lanski zmagovalec v Mariboru, Amaury Pierron (Francija, Commencal / Muc – Off by Riding Addiction), Troy Brosnan (Avstralija, Canyon Collective Factory Team), lani tretji na Pohorju, in Danny Hart (Velika Britanija, Madison Saracen Factory Team), lani pri nas drugi.

Med ženskami poimensko navajajo lansko zmagovalko Tahnee Seagrave (Velika Britanija, Canyon Collective FMD) in njeno rojakinjo Rachel Atherton (Continental Atherton), za katero sicer sami ne bi dali roke v ogenj, saj je prav včeraj objavila, da je po poškodbi ahilove tetive ne bo na SP v Leogangu. Zato pa resneje računamo, da bomo lahko navijali za prve tri na lestvici UCI: Marine Cabirou (Francija, Scott Downhill Factory), Tracey Hannah (Avstralija, Polygon UR) in Veroniko Widmann (Italija, FS Racing).

Tahnee Seagrave, Monika Hrastnik, Marine Cabirou, Maribor World Cup
Tahnee, Monika, Marine … kljukica. Objemale se pa ne boste letos, prav!?

Najhitrejša Slovenca

Pa da ne pozabimo na “glavna” domačina. Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Race Team) je na 16. mestu lestvice UCI, letos ima za seboj avgustovsko dirko domače serije Unior Downhill Cup na isti progi in nekaj dirk francoskega pokala. “Po sezoni, v kateri so bile zaradi zdravstvenih razmer po svetu dejansko vse tekme odpovedane, sem vesela dveh domačih dirk. Upam na podobno odlično uvrstitev, ampak težko napovem, kako se bo izšlo, saj zaradi redkih tekem nimam pravega občutka, kje sem v primerjavi s tekmicami,” pravi lani peta z mariborske dirke svetovnega pokala.

Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing) je na 33. mestu lestvice, lani je bil tu po poškodbi dvajseti.

Tudi najboljši z drugih celin

Seveda lahko pričakujemo tudi večino ostalih z vrha obeh lestvic, zlasti vse, ki bodo ta teden v dresih državnih reprezentanc nastopali v Avstriji. V nasprotju z nekaterimi pričakovanji so celo reprezentance z drugih koncev sveta v Leogangu z vsemi pištolami – avstralska z omenjenima Hannahovo in Brosnanom ter lani srebrnim mladincem A’Hernom, ameriška z Aaronom Gwinom, “našim” Dakotom Nortonom in drugimi, Novozelandci le s profiji brez mladincev (Blenkinsop, Brannigan, Macdonald in brata Masters) …

“S prihodom Nortona v Leogang iz ZDA je bilo manj težav, kot smo pričakovali,” pravi Grega Stopar iz ekipe Unior Devinci Factory Racing. “Pač je bil cirkus z testiranjem in vsemi papirji, potem pa je šlo vse gladko.”

Kakšna ekipa seveda lahko preseneti z odhodom domov po SP, kakšna morda tudi s kako “pozitivno” novico. A računamo, da se niti v Avstriji niti pri nas v tednu dni situacija ne more toliko poslabšati, da bi bil prihod tekmovalcev ogrožen.

Gledalci: Ob progo da, v bokse ne

Kar nekaj informacij najdete v prvih dveh objavah:

Svetovni pokal Maribor: Ukrepi in dostop
Vstopnice za svetovni pokal Maribor so na voljo!

Iz današnjega sporočila izvemo še, da bo parkirišče pod spodnjo postajo vzpenjače rezervirano za ekipe in bo za vse druge zaprto od nedelje 11. oktobra do ponedeljka 19. oktobra. Dostop v “bokse” za gledalce zaradi spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ne bo mogoč.

Na odseku Rock’n’Roll letos zaradi spoštovanja zaščitnih ukrepov ne bo tribune, vse naključne gledalce pa prireditelji prosijo, da vzdržujejo predpisano varnostno razdaljo najmanj 2 metra in tudi na prostem v času treningov in tekem svetovnega pokala nosijo zaščitno masko.

In zaključijo: “Kljub spremenjenim razmeram smo prepričani, da bosta tekmi na Pohorje privabili številne obiskovalce, saj poti na Pohorje tudi ob upoštevanju vseh omejitev in na varni medsebojni razdalji nudijo odličen razgled na progo.”

www.worldcup.si

Fotografiji Andras Oravecz @andras_oravecz

Sledite nam