Svetovni pokal Maribor, Loic Bruni
1. oktobra 2020

Pred dirkama v spustu za svetovni pokal na Pohorju še sporočilo prirediteljev za medije. Kako bo urejen obisk tako za tiste z vstopnicami za ciljno areno kot za vse, ki bi radi navijali ob progi.

Maribor se pripravlja na športni dogodek leta

Mariborski Bike park Pohorje bo med 15. in 18. oktobrom gostil najboljše gorske kolesarje na svetu. Po pridobitvi soglasja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so stekle zahtevne priprave na dve tekmi svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu v disciplini spust.

Zaradi zaščitnih ukrepov, s katerimi varujemo zdravje tekmovalcev, organizacijske ekipe, obiskovalcev in naključnih mimoidočih, bodo v času uradnih treningov in tekem pod in na Pohorju veljali posebni varnostni in zaščitni ukrepi. Med 12. in 18. oktobrom bo prireditveni prostor svetovnega pokala v celoti ograjen in dostop do njega bo obiskovalcem, ki bodo za dogodke kupili vstopnice, omogočen samo na posebej označeni vstopni točki.

Treninga in tekmi si bo mogoče ogledati v ciljni areni, ki dnevno sprejme do 500 obiskovalcev; ti lahko vstopnice zaradi spoštovanja vseh zaščitnih ukrepov kupijo neposredno pri organizatorju. Vstopnice so že na voljo, vse informacije pa dosegljive na spletni strani www.worldcup.si. Obiskovalcem brez vstopnic vstop v ciljno areno, ki je hkrati tudi edino območje, kjer se lahko gibajo obiskovalci, ne bo dovoljen.

Svetovni pokal Maribor 2020
Prireditveni prostor s parkirišči

Na startu in ob progi

Bolj kot lani bo zaščitena tudi proga svetovnega pokala, in sicer bo varovalni pas med progo in ostalim delom Pohorja širši. Poseben režim bo veljal na štartu svetovnega pokala, pri koči Luka, kjer vse pohodnike v času od 12. do 18. oktobra prosimo za razumevanje in spoštovanje omejitev gibanja – v smeri proti dolini bo zaprt celoten desni pas od koče Luka, kar pomeni, da se pohodniki tam ne bodo smeli gibati. Koča Luka bo obratovala po običajnem delovnem času in bo dostopna tudi pohodnikom, dostopi za tekmovalce in pohodnike pa bodo ločeni.

Prav zaradi ohranjanja varnostne razdalje med obiskovalci, naključnimi mimoidočimi, pohodniki in tekmovalci bo spremenjen režim veljal tudi v dolini. Dostop do priljubljene pohodniške poti na Pohorje, do Čopove proge, bo med 15. in 18. oktobrom za pohodnike onemogočen; velik del proge svetovnega pokala namreč poteka prav po tej poti. Vsem pohodnikom svetujemo, da v tem tednu za pohod na Pohorje uporabljajo pot prek Snežnega stadiona, od Trikotne jase pa nadaljujejo po progi Mariborski slalom.

Svetovni pokal Maribor 2020
Proga svetovnega pokala na Pohorju z dostopom

Vzpenjača

V tednu, ko bo Maribor gostil dve tekmi svetovnega pokala, bo gondola vozila po običajnem urniku, zaradi številčnih ekip tekmovalcev in preprečevanja stika med obiskovalci in tekmovalci pa se bodo predvidoma pojavljale daljše čakalne vrste. Tudi cena prevoza z gondolo bo v času od 15. do 18. oktobra višja – za enosmerno vožnjo bo treba odšteti 10 €, za povratno 15 €. Obratovala bo tudi sedežnica Radvanje, na kateri bo za enosmerno vožnjo treba odšteti 10 €, cena pa vključuje spominsko majico in spust s Trikotne jase s poletnimi sankami PohorJet.

Parkiranje

Pod Pohorjem bo spremenjen parkirni režim. Medtem ko bodo osrednje parkirišče zasedle gostujoče ekipe s svojo opremo, bodo obiskovalcem na voljo parkirna mesta makadamskega parkirišča nasproti hotela Habakuk, parkirišče pod hotelom Arena in nekdanje strelišče. Cena parkiranja bo 10 € na dan, plačevanje po urah ne bo mogoče. Obiskovalcem svetujemo, da za prevoz pod Pohorje uporabljajo javni mestni potniški promet.

Obratovanje parka

Bike Park Pohorje bo v času treningov in tekem odprt, za kolesarje pa bodo veljali enaki zaščitni ukrepi kot za pohodnike – torej gibanje izven označenega prireditvenega prostora in možnost daljših čakalnih vrst na prevoz z gondolo. Opozoriti želimo tudi, da je v stavbi spodnje postaje gondole, skladno z veljavnimi odloki za preprečevanje širjenja okužb s covid-19, obvezno nošenje zaščitne maske.

Ukrepi

Medtem ko bo stik naključnim mimoidočim s tekmovalci letos popolnoma onemogočen, saj vstopa v območje, kjer se bodo nahajale ekipe (osrednje parkirišče pod Pohorjem), obiskovalci ne bodo imeli, vljudno prosimo vse obiskovalce, da spoštujejo celoten ograjen prireditveni prostor, znotraj katerega bodo veljali dodatni zaščitni ukrepi.

Tako bo na prireditvenem prostoru, čeprav se pretežno nahaja na prostem, obvezno ves čas nositi zaščitno masko, organizacijski ekipi, tekmovalcem, spremljevalnim ekipam in vsem, ki se bodo akreditirano gibali na prireditvenem prostoru, pa se bo ob prihodu izmerila tudi telesna temperatura. Enaki zaščitni ukrepi veljajo tudi za vse obiskovalce, ki bodo kupili vstopnice in si treninga ali tekmi ogledali iz ciljne arene.

Izvedba lanske tekme, ki je predstavljala uvodno tekmo v sezono gorskega kolesarstva v disciplini spust, je predstavljala velik organizacijski zalogaj. Zaradi pandemije covid-19 smo letos v popolnoma novi situaciji, v kateri v ospredje postavljamo zaščito zdravja. Vsi ukrepi, s katerimi se bodo soočili obiskovalci in naključni mimoidoči, so ukrepi, ki ščitijo njihovo in naše zdravje, zato verjamemo, da se bomo domačini tudi letos izkazali za gostoljubne in strpne.

Kljub spremenjenim razmeram smo prepričani, da bosta tekmi na Pohorje privabili številne obiskovalce, predvsem pohodnike, saj poti na Pohorje tudi ob upoštevanju vseh omejitev in na varni medsebojni razdalji nudijo odličen razgled na progo, na kateri bodo tekmovali tudi slovenski predstavniki. Tako bomo tudi letos k ponovitvi odličnih rezultatov spodbujali Moniko Hrastnik in Jureta Žabjeka.

www.worldcup.si

Naslovna fotografija Miha Skrt @mihaskrt

Preberi še

Vstopnice za svetovni pokal Maribor so na voljo!

Sledite nam