Energija bikes
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
20. decembra 2022

Pa še en nordijski kombinatorec, tudi olimpijec. Smo se malo ustrašili, da se je kar se tiče kolesarstva čisto zalepil za asfalt, a se je izkazalo, da je njegovo srce na polno v MTB.

Andreja je na verigo pripel Matej Drinovec.

Andrej Jezeršek

  • Vzdevek: Jezerc
  • Kraj: Kranj
  • Starost: 41
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : klubu zaenkrat nobenemu več 😂, trenutno šihtu #grascateam
Pokrovitelj Na verigi

Matej: Zadnje čase si povsem predan delu in družini. Kdaj te bomo spet več videvali na kolesu?

Andrej: Glede na to, da sem več kot pol življenja prepotoval po dirkah, treningih, kasneje kot serviser smuči, sem se odločil, da se bolj aktivno vključim v vlogo očeta ter pri drugem otroku vsaj vidim, kako je, ko otrok shodi. 😂 Naslednjo sezono definitivno, vendar predvsem na gorskem. 💪

Udeležil si se olimpijskih iger. Kako bi primerjal takratni pristop vrhunskega športnika k treningu in tekmovanjem in današnjega rekreativca?

Včasih, ko sem treniral res aktivno, je bilo lažje, vsaj jaz tako mislim. Seveda se je veliko treniralo, velikokrat je bilo precej naporno, vendar je danes po mojem mnenju rekreativni šport na skoraj isti ravni kot vrhunski – profesionalni. Vsak malo boljši rekreativec trenira po planu, ima trenerja, dostikrat uporablja boljšo opremo, kot jo imajo vrhunski športniki, nekateri trenirajo več kot “profiči”, kljub službi in vsem obveznostim. Mislim pa, da na koncu ni tistega občutka “uživanja”, za kar je rekreativni šport sploh obstaja. Zame je rekreativni pristop definitivno težji v vseh segmentih.

Vemo, da si dober na vzponih tako na cesti kot MTB. Kaj pa spusti? Glede na to, da si bil smučarski skakalec, si tudi na kolesu upaš na polno v dolino?

😂😂 Ni vse v hitrosti. 😂😂 Sedaj v dolino letom in obveznostim primerno.

andrej jezeršek

mtb.si: Matej morda ne ve … nekako dve desetletji sta že, odkar si dirkal v spustu! Kako se spominjaš teh “norih” časov?

Andrej: Za spust me je navdušil pokojni Cuzy, časi so bili zame takrat nori, sploh nisem sledil takrat času in sceni, kako se je vse dogajalo. 😂 Zame so to eni lepših spominov, malo mi pa je hudo, da današnja mladina tega ne bo nikoli izkusila – te svobode.

Takrat si se spusta res lotil tako rekoč vzporedno z nordijsko kombinacijo in olimpijskimi igrami. Kako je šlo to skupaj?

Ni šlo skupaj, molil sem, da se ne bom polomil. Vedno sem dirkal na “šverc”, trener ni smel vedet, pa tastari tud ne. Samo občutek adrenalina je bil močnejši, boljši od vsega ostalega, kar bi lahko sledilo.

Poskusil si se tudi v disciplini super-D, na nek način predhodnici endura. Si kdaj pomislil, da bi se poskusil na enduru, ali si bil takrat že preveč v cestnem kolesarstvu?

Res je, bil sem tudi gladko najhitrejši, vendar si takrat nisem natančno ogledal trase. Falil sem en ovinek, ter bil DSQ brez rezultata. Takrat sem bil samo gorski kolesar, tudi zdaj sem v duši še vedno gorski kolesar. O tem, da bom enkrat štartal enduro, sanjam že dolgo. 😂

Ko nekdo z gorskega kolesa, zlasti iz spustaških disciplin, povsem presedla na asfalt, se kar malo počohamo po glavi. Kaj je tebe tako potegnilo na drugo stran kolesarstva?

Po resnici povedano ne vem čisto natančno, ampak gotovo malo to, da sem na šihtu veliko servisiral cestna kolesa, in veliko lažje svetuješ strankam, če jim lahko podaš informacijo (glede opreme) iz prve roke. Kasneje pa me je tekmovalna žilica potegnila tako not v cestno “sceno”, da nisem mogel kar naenkrat prenehat dirkat. Sem pa sedaj naredil pavzo, za čas treh sezon se posvetil družini, vsi smo aktivni na gorskem kolesu. Tako, kot je rekel pokojni Gorazd Stražišar: “Sem kolesar. Gorski kolesar.”

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Andrej: Stari kolegi, sončen dan, Whistler bike park. 👍

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Najraje kosim travo, pa ležim v senci. 😂

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Tekmoval s cestnimi motorji.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Železen trdak, hard enduro geometrija, obroč 29 spredaj, 27,5 plus zadaj, komponente Cromag, nekaj, kar se pelje lepše kot alu ali karbon, pa da ne gre več – preveč hitr’. 😂

Tvoje prvo kolo?

Rogov BMX.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Z Emilom Johanssonom.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Velikokrat nimamo vpliva na določeno situacijo v življenju, imamo pa vpliv na to, kako na to situacijo reagiramo.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Bilo jih je veliko, sigurno najbolj zoprn pa trail Maribor – počena rebra in grodnica.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Preberi še

Na verigi: Matej Drinovec
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Energija bikes
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
Sledite nam