Monika Hrastnik
16. oktobra 2020

Marine Cabirou in Loris Vergier na vrhu na prvem od dveh pohorskih spustov. Monika Hrastnik med prvo peterico in Jure Žabjek tik za deseterico, dobro tudi Špela Horvat in Luka Berginc.

Zmagovalca prve dirke v spustu za svetovni pokal na Mariborskem Pohorju sta v mokrih in drsečih razmerah postala Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) in njen rojak Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate).

Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Team) je s petim mestom ponovila lansko uvrstitev iz Maribora in se še četrtič udeležila podelitve na dirkah svetovnega pokala.

Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing) pa je s 15. mestom dosegel svojo najboljšo uvrstitev na dirkah svetovnega pokala v Mariboru.

Špela Horvat (Supersnurf) je z 10. mestom prvič ujela prvo deseterico svetovnega pokala, Luka Berginc (KK Črn trn) pa je bil v svojem prvem nastopu v finalu 40.

Svetovni pokal Maribor
Foto Borina Mišica

Ženske

Marine Cabirou je zmagala z lepo prednostjo. Drugouvrščena rojakinja Myriam Nicole (Commencal / Muc – Off by Riding Addiction) je za njo zaostala dobrih 6, Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) na tretjem mestu pa dobrih 7 sekund. Sledili sta Italijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team) na 4. in Monika Hrastnik na 5. mestu, tako drugo leto zapored na odru za podelitev na domači dirki.

Monika je po bronasti kolajni na svetovnem prvenstvu danes ciljala še kakšno mesto višje, a je s padcem v spodnjem delu, kjer je izgubila kakšnih pet sekund, možnosti za prvo trojico izgubila. Za zmagovalko je zaostala 11 sekund in pol, za tretjim mestom pa manj kot 4 sekunde.

Izjavi Monike in Špele

Monika Hrastnik: “S padcem sem izgubila veliko časa, še naprej sem naredila eno veliko napako, ker se nisem mogla zapeti v pedale. A sem vesela petega mesta, res sem zadovoljna. Prvo napako sem naredila že na štartu, kjer sem tako močno pognala, da sem zdrsnila že na startni rampi. Naslednja je bila na rokenrolu, kjer mi je zdrsnilo na vstopu med skale, me vrglo iz linije in me premetavalo, dokler je nisem spet ujela.

Pa pred velikim skokom v gozdu mi je v bandi odneslo zadnje kolo, izgubila sem hitrost in šla v zadnjem trenutku na mali skok. Potem je bilo do padca vse v redu … Zelo je bilo spolzko, včeraj so bile razmere veliko boljše. Upam, da se že jutri proga posuši in da bom imela v nedeljo popravni izpit.”

Monika Hrastnik
Monika Hrastnik, foto Klemen Humar

Špela Horvat: “Zelo sem vesela 10. mesta, saj ga res nisem pričakovala. Uvrstiti se med prvih 10 je bil tihi cilj ta teden, vendar res nisem pričakovala, da mi bo uspelo na prvi tekmi v težkih razmerah na progi, saj kot sem omenila, se v blatu ne počutim preveč domače. Vozila sem previdno, saj sem zelela ostati na kolesu. Napadala sem le na delih, kjer se mi je to zdelo varno. Na koncu se je rezervirana vožnja več kot izplačala in sem zadovoljna z odločitvijo, da sem vozila z veliko mero previdnosti. Veselim se druge tekme, ki bo v suhem vremenu in bom lahko tudi ‘stopila na gas‘.”

Moški

Loris Vergier se je najbolje znašel na drseči pohorski zemlji, koreninah in skalah. V trojni francoski zmagi sta mu sledila moža iz ekipe Commencal / Muc – Off by Riding Addiction: drugouvrščeni Remy Thirion z 2,6 sekunde in tretjeuvrščeni novinec med člani Thibaut Daprela z 2,9 sekunde zaostanka.

Na podelitvi sta svoj prostor našla še četrouvrščeni Britanec Matt Walker (Madison Saracen Factory Team) in petouvrščeni Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate), legenda pohorskih dirk, saj je nastopil na vseh tukajšnjih svetovnih pokalih.

Svetovni prvak, Britanec Reece Wilson (Trek Factory Racing DH), ki je bil najhitrejši tudi v četrtkovih kvalifikacijah, se je poškodoval na jutranjem treningu in ni nastopil.

Jure Žabjek
Jure Žabjek, foto Borina Mišica

Žabjek je nastopil divje, z eno večjo napako in več manjšimi, pri slednjih pa ni izgubljal veliko hitrosti. Na odseku Rock’n’Roll je bil kar tretji najhitrejši!

Jure in Luka:

Jure Žabjek: “Takoj na vrhu sem naredil napako in izgubil kar nekaj hitrosti, težko je bilo štartati naprej. Potem pa mi je šlo kar tekoče, seveda tudi z nekaj napakami, v takšnih razmerah je težko peljati brez napak. Ko sem v cilju videl, da sem tretji, sem bil kar malo presenečen glede na napako, ki sem jo naredil.”

Luka Berginc: “Ful zadovoljen, soliden rezultat. Malo preveč z rezervo sem šel. Na treningu sem vozil z gumami za suho, danes pa z gumami za mokro in je bil oprijem bistveno boljši. Jutri upajmo na še en finale.”

Mladinke in mladinci

V dopoldanskih dirkah je med mladinci zmagal svetovni prvak, Irec Oisin O’Callaghan, med mladinkami pa Francozinja Leona Pierrini.

Potem, ko sta zaradi pozitivnih testov v ekipi Sinter Brakes Team doma ostala Žan Pirš in Marko Niemiz, Slovenci v teh kategorijah nismo imeli predstavnikov.

Vrstni redi

Ženske elite
Moški elite
Mladinke
Mladinci

Jutri spet od začetka s kvalifikacijami druge dirke. Vsi štirje današnji zmagovalci bodo nastopili v majicah vodilnih v skupni razvrstitvi.

Na naslovni fotografiji je Monika Hrastnik.
Fotografije Borina Mišica @borina.misica_phototrips in Klemen Humar @klemenhumar

Preberi še

Svetovni pokal Maribor: Slovenska četverica v finale
Svetovni pokal Maribor: V živo

Sledite nam