Loic Bruni, Lousa
31. oktobra 2020

Tretji dan dirkanja na Portugalskem na vrhu Francoz in Britanka. Hrastnikova s slabimi šestimi sekundami zaostanka, Žabjek pa pet sekund za najhitrejšim.

Za tekmovalci svetovnega pokala v spustu so kvalifikacije za drugo dirko v Lousi, četrto in zadnjo v letošnjem svetovnem pokalu.

Ženske

Tahnee Seagrave
Tahnee Seagrave, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Pri ženskah je to vožnjo za četrtinski izkupiček točk svetovnega pokala (v primerjavi z finalno vožnjo) dobila Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) s skoraj štirimi sekundami prednosti pred drugouvrščeno Francozinjo Marine Cabirou (Scott Downhill Factory) in 4,5 sekunde pred tretjeuvrščeno Avstralko Tracey Hannah (Polygon UR). Takoj na četrtem mestu je sledila Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Race Team), ki je za Tahnee na 4 in pol minute dolgi progi zaostala natanko 5,952 sekunde.

Monika Hrastnik
Monika Hrastnik, foto Sebastian Sternemann

Moniki je šlo najbolje v zadnjem delu proge, na zadnjih dveh odsekih je celo pridobila sekundo, dosegla pa je tudi najvišjo izmerjeno hitrost 40,81 km/h.

Tako se bo slovenska prvakinja v nedeljskem finalu spet potegovala za mesto med peterico, ki v spustu svetovnega pokala pridejo na “podium”. V petek se s 7. mestom tja ni prebila.

Monika pravi:

“V redu vožnja, sicer spet z napakami zgoraj. Noge so že kot žele, a jutri bo treba še stisniti, najti energijo za eno celo furo, kot se gre. Vem, da lahko peljem v redu.”

Moški

Pri moških udarec vsaj v kvalifikacijah vrača bivši svetovni prvak, Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity). Za pol sekunde je prehitel petkovega zmagovalca, Južnoafričana Grega Minnaarja (Santa Cruz Syndicate), ki je bil, drugi, za 1,6 sekunde pa Britanca Matta Walkerja (Madison Saracen Factory Team) na tretjem mestu, vodilnega v skupni razvrstitvi. Sledita Avstralec Troy Brosnan (Canyon Collective Factory Team) na 4. in Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity) na 5. mestu. Loris Vergier, dvakratni zmagovalec Maribora, je bil 10.

Jure Žabjek (Unior Devinci Factory Racing) je zasedel 16. mesto z zaostankom 5,026 sekunde za Brunijem. Dve mesti pred njim se je uvrstil njegov kolega iz ekipe, Američan Dakotah Norton, ki je v petek ekipo razveselil s petim mestom.

Jure Žabjek
Jure Žabjek, foto Andy Vathis

Jure je bil po prvi minuti proge 12. najhitrejši, največ pa je izgubil v drugem odseku, po katerem je bil 23.

Jure pravi:

“Na spremenjeni progi so trije odseki drugačni, a ni bistvene razlike. Ugotovil sem, da sem prve dne poskušal preveč napadati. Proga je spolzka, zlasti skale, in to se ni izplačalo. Treba je le iti nežno čez progo in je dosti hitreje Tako sem danes kar zadovoljen, nisem pretiraval. Važno je bilo, da pridem cel v cilj, v finale in v prenos. Jutri bom peljal kot znam in se potrudil za tekočo vožnjo.”

Mladinke in mladinci

Najhitrejša mladinka je bila Monikina kolegica v ekipi, Francozinja Lauryne Chappaz, med mladinci pa domačin Goncalo Bandeira (Miranda Factory Team) s svetovnim prvakom Oisinom O’Callaghanom (The YT Mob) za petami.

Nedelja, zadnje dejanje

Spored nedeljskega finala bo zopet standarden s prenosom na Red Bull TV od 13.30 za ženske in od 14.45 za moške.

Na naslovni fotografiji je Loic Bruni, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Preberi/oglej si še

Svetovni pokal Lousã: Greg Minnaar je največji!
Svetovni pokal Lousã: Zmagovalni vožnji prve dirke

Sledite nam