17. februarja 2017

Nekako tako, kot je Terminator izrekel znani “I’ll be back”, se ravna tudi eliminator ali kros na izpadanje.

Svetovna kolesarska zveza je sporočila, da bo v sezoni 2017 spet obudila XC eliminator (kros na izpadanje) z uvedbo svetovnega pokala. Vsa prizorišča bodo v mestnih središčih.

Serijo je omogočilo partnerstvo s City Mountainbike, belgijskim organizatorjem, specializiranim za organizacijo XCE tekem v urbanih okoljih. Njihovi dogodki so bili registrirani pri svetovni kolesarski zvezi že od leta 2012. City Mountainbike bo odgovorna za vse vidike organiziranja dogodkov, kot so priprava trase, merjenje časov in televizijska produkcija.

Disciplina, ki je že bila v koledarju UCI v sezonah 2012 pa do 2014, bo zdaj imela nov, izboljšan format. XCE, prisoten od leta 2015 le na nacionalnih in celinskih prvenstvih ter svetovnem prvenstvu UCI, naj bi v šestmesečni sezoni osvojil mestna središča.

Svetovni pokal z uradnim nazivom UCI Mountain Bike Eliminator World Cup, bo v sezoni 2017 obiskal osem mest v sedmih državah na treh celinah. Serija se maja začenja v Volterri v Italiji in oktobra zaključi v Bejrutu v Libanonu.

Koledar svetovnega pokala v eliminatorju 2017

5./6. maj – Volterra (Ita)*
3./4. junij – Columbus (ZDA)
24./25. junij – Waregem (Bel)
29./30. julij – Bangkok (Taj)*
26./27. avgust – Winterberg (Nem)
2./3. september – Apeldoorn (Niz)*
23./24. september – Antwerpen (Bel)
15./16. oktober – Bejrut (Lib)*

*Čakajo potrditev nacionalne zveze

Sezona dirk v XCE se bo končala s svetovnim prvenstvom v urbanem kolesarstvu, kjer bodo zastopane discipline XCE, trial in BMX freestyle park. Prva izvedba tega prvenstva bo potekala na Kitajskem v zadnjem četrtletju leta kot del partnerstva s skupino Wanda Sports za razvoj tekmovalnega kolesarstva na Kitajskem. Natančen kraj in datum svetovnega prvenstva sporočijo naknadno.

V svetovni pokalu v eliminatorju bodo tekmovalci in njihove države zbirali kvalifikacijske točke za svetovno prvenstvo UCI, dogodka pa skupaj predstavljata privlačen koledar v tej disciplini.

V skladu s strategijo za razvoj kolesarstva žensk, ki ga UCI izvaja od leta 2013, bo svetovni pokal v eliminatorju zagotavljal enako visok denarni sklad za moške in ženske.

citymountainbike.com
www.uci.ch

Uvodna fotografija: SP 2014 Hafjell z Mihom Halzerjem – svetovnim podprvakom in zmagovalcem dirke svetovnega pokala – na desni, foto Grega Stopar

Sledite nam