Greg Minnaar, Lousa
30. oktobra 2020

Dirka, kot je ne pomnimo. Pri moških triler v korist Južnoafričana, pri ženskah suvereno Francozinja. Monika solidno, Jure z nekaj napakami.

Tako razburljive, predvsem pa s soncem obsijane in suhe dirke že dolgo ni bilo. Proga v Lousi se je resnično izkazala. Mešanica stare šole in modernega formata, proga s katero se moraš zliti, pa ne dobesedno, ampak psihično in fizično. Ne odpušča napak in z vsako napako v zgornjem delu si dlje od odličnega časa v spodnjem.

Moški

Noro hiter čas že na začetku postavil Britanec Kade Edwards (Trek Factory Racing DH). Njegov rezultat je zdržal do Belgijca Martina Maesa, nato pa prvi, ki je postavil čas pod štirimi minutami: Britanec Greg Williamson (Commencal / 100%) je za progo v Lousi potreboval 3:59,859.

Prvi iz najboljše kvalifikacijske trideseterice, ki bi lahko ogrozil Britančev čas, je bil Jure Žabjek (Unior / Devinci Factory Racing). Na videz tekoča vožnja, a nekaj drobnih napak in zaostanek je bil vedno večji. Nato še velika napaka tik pred ciljnim skokom in Jure se je uvrstil na trenutno 10. mesto z zaostankom dobrih pet sekund.

Jure Žabjek, Lousa
Jure Žabjek, foto Andy Vathis

Williamsona na vročem sedežu je takoj resno ogrozil Američan Aaron Gwin (Intense Factory), ki je skozi celotno progo pridobival, malce izgubil le v spodnjem delu in v cilju Britanca prehitel za dobro sekundo in pol. Gwinu se je nato najbolj približal francoski prvak Benoit Coulanges (Dorval AM Pro Team).

Še najboljših deset:

Avstralcu Troyu Brosnanu (Canyon Collective Factory Team) ni uspelo. Američan Dakotah Norton (Unior / Devinci Factory Racing) je bil prvi, ki je resno ogrozil Gwinov čas in na koncu zaostal za 0,011 sekunde! Kanadčan Finn Iles (Specialized Gravity) je odlične kvalifikacije zapravil s padcem v zgornjem delu.

Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Muc – Off By Riding Addiction), lani najboljši mladinec, letos pa odličen že v članski konkurenci, je bil v zgornjem delu hitrejši, a nato z nekaj napakami končal za Američanom.

Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity) je po zgornjem delu zaostajal, nato pa pred “pump trackom” preklopil v višjo prestavo in s sijajnim spodnjim delom prehitel Američana!

Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) že od starta na polno, in pri vsakem merjenju še hitrejši od Brunija in po videnem na poti k svoji 22. zmagi v svetovnem pokalu. V cilj je pripeljal kar 1,960 sekunde pred Francozom in si zagotovil vroči stol.

Greg Minnaar, Lousa
Greg Minnaar, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Njegovemu času se ni približal niti tretji s kvalifikacij in njegov moštveni kolega Američan Luca Shaw, ki je močno zaostal že v zgornjem delu. Na startu le še dva. Najprej Britanec Matt Walker (Madison Saracen Factory Team), ki je bil v zgornjem delu hitrejši, a se je prednost v spodnjem delu stopila in na koncu je bilo dovolj le za mesto za Minnaarjem.

Vodilni v svetovnem pokalu in najhitrejši v kvalifikacijah ter Minnaarjev moštveni kolega Loris Vergier je bil tisti, ki je odločal o Minnaarjevi 22. zmagi. In ne, o rekordni 22. zmagi ni odločal Loris Vergier, ampak njegova prazna pnevmatika! Zmaga pa je ostala v ekipi Santa Cruz Syndicate, ki v tej sezoni svetovnega pokala še nikomur ni prepustila zmage.

Končni vrstni red: 1. Greg Minnaar (3:55,239), 2. Matt Walker (+1,833), 3. Loic Bruni (+1,960), 4. Aaron Gwin (3,062), 5. Dakotah Norton (3,073) … 33. Jure Žabjek (+10,247).

Jure:

“Štartal sem v redu, nato mi je na hitrem odseku po prvem vmesnem merjenju vzelo prednje kolo, komaj sem se ujel, tam sem izgubil kar nekaj časa. Potem je šlo do napake pred ciljem kar v redu. Hitrost imam, moram le priti brez napak do cilja.”

V razvrstitvi svetovnega pokala pred nedeljsko zadnjo dirko vodi Walker (517 točk) pred Vergierjem (503) in Minnaarjem (427), enako število točk ima še četrti Bruni. Žabjek je na 23. mestu s 132 točkami.

Ženske

Izredno dober čas je že na začetku postavila svetovna prvakinja, Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Pro Team). Sledil je hud padec Britanke Mikayle Parton, za njo pa se je na progo pognala Monika Hrastnik (Dorval AM Pro Team).

Na drugem merjenju je za sotekmovalko iz ekipe zaostajala le tri desetinke sekunde, nato le desetinko, v cilju pa le slabe štiri desetinke zaostanka in trenutno zasedla drugo mesto. Švicarkinega časa ni izboljšala niti italijanska prvakinja Leonora Farina.

Monika Hrastnik
Monika Hrastnik, foto Sebastian Sternemann

Zmagovalka druge mariborske preizkušnje svetovnega pokala, Nemka Nina Hoffmann (Nina Hoffmann Racing – STIF), je napadala je na vso moč, z nekaj manjšimi napakami v zgornjem delu, a je v srednjem delu odpeljala izredno hitro in v cilju za 1,2 sekunde prehitela Balanchovo.

Zmagovalka prve dirke v Mariboru, Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), se je odločno podala s starta in že na prvem merjenju vodila za 4 sekunde! Nato je prednost še povečevala, a naredila nekaj napak in v cilju vseeno postavila vrhunski čas, saj je s časom 4:30,722 Nemko prehitela za skoraj pet sekund.

Niti tretja s kvalifikacij Britanka Tahnee Seagrave (Canyon Collective FMD) ni ogrozila vrhunskega časa Cabiroujeve. Prav tako ni uspelo Avstralki Tracey Hannah (Polygon UR). Na startu je bila le še najhitrejša s kvalifikacij Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc – Off By Riding Addiction), ki je skozi celoten zgornji del proge pospeševala, bila v “zelenem” in s popolno vožnjo postavila najboljši čas prve dirke v Lousi.

Myriam Nicole, Lousa
Myriam Nicole, foto Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Torej: zmagovalka Myriam Nicole (4:26,325), drugo mesto Marine Cabirou (+4,397) in tretje mesto Tahnee Seagrave (+5,075). Monika Hrastnik je na koncu osvojila 7. mesto.

Monika:

“Nisem imela slabega nastopa, dobrega pa tudi ne. Na mestih, kjer vem, da bi lahko spustila, ker je držalo, sem bremzala. Linije sem imela kar v redu, nekaj sem popravila od včeraj.
Vesela, pa sem, da sem precej popravila svoj včerajšnji čas in zmanjšala zaostanek za Myriam, ki je bila spet prepričljivo najhitrejša.”

Po treh od štirih dirk svetovnega pokala je v vodstvu skupne razvrstitve Myriam Nicole (625 točk) pred Marin Cabirou (575) in Tracey Hannah (481), Monika je na 7. mestu (343 točk).

Mladinci

Novo ime na vrhu mladinske konkurence. Svojo prvo zmago je slavil Britanec Ethan Craik (GT Factory Racing). Čeprav ne najhitrejši na merjenjih vmesnih časov, je v zadnjem delu proge dodal plin in postavil čas 4:07,602. Na drugo mesto se je uvrstil Španec Pau Busquets Menoyo (+2,711), tretji je bil z zaostankom 3,593 Američan Christoper Grice (Specialized Gravity).

Craik je odlične vožnje pokazal že v Mariboru, ena dobra pa je uspela tudi drugouvrščenemu Menoyu. Specializedov mladec pa je tudi pokazal, da napeduje z dirke v dirko.

Veliki zmagovalec uvodnih preizkušenj in aktualni svetovni prvak Irec Oisin O’Callaghan (The YT Mob) je po prvem merjenju vmesnega časa, tam je bil četrti najhitrejši, naredil napako, padel in se na koncu uvrstil na 24. mesto.

Mladinke

Najhitrejša s kvalifikacij, Francozinja Lauryne Chapaz (Dorval AM Pro Team), je morala priznati premoč rojakinje Leone Pierrini. Slednja je bila najhitrejša na vseh vmesnih merjenjih in postavila čas 4:59,667, kar je sicer sekundo slabše od včerajšnjega najboljšega kvalifikacijskega časa, a vseeno 3,952 sekunde hitreje od drugouvrščene. Tretje mesto je osvojila Španka Aina Grimau Gonzales (IJ Racing).

Vrstni redi na uci.org.

Posnetek moške in ženske dirke si lahko ogledaš na Red Bull TV.

Sledi druga dirka na progi z dvema novima odsekoma. Kvalifikacije v soboto in finale v nedeljo.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski/Red Bull Content Pool

Preberi še

Svetovni pokal Lousã: Na vrhu Francozi in Portugalec
Svetovni pokal Lousã: Iz zakulisja kvalifikacij

Sledite nam