Brasil Ride, Peter Vesel
13. novembra 2021

Še ena etapa do cilja letošnje preizkušnje Santander Brasil Ride. Peter Vesel taktično in po pameti, Pablo Rodriguez v svojem tempu.

Dirka v krosu na dirki Brasil Ride velja za posebnost med etapnimi dirkami. Je zelo taktična preizkušnja, saj se časa obeh tekmovalcev seštevata, poleg tega pa tisti, ki preizkušnje ne prevozi v krogu zmagovalca, dobi kazenski pribitek, ki se prišteje njegovemu času. K temu se potem prišteje še partnerjev čas in moraš biti matematik že med samo dirko, da se slučajno ne zakalkuliraš in izgubiš dragocene prednosti, ki si si jo prigaral na prvih petih etapah.

Moški: Brasil Ride 2021 je že oddan

Zmagovalec krosa v kategoriji in absolutno je Jose Dias (Buff Scott MTB), ki je po uri, 13 minutah in 57 sekundah za sekundo prehitel Gustava Xsavierja (Specialized Racing BR I). 50 sekund je zaostal Xavierjev moštveni kolega Alex Malacarne.

Pred zadnjo etapo vodita Hans Becking in Jose Dias (Scott Buff MTB), ki imata po 19 urah, 30 minutah in 25 sekundah že 19 minut in 50 sekund prednosti pred Edsonom Resendejem in Ulanom Galinskim (Caloi Henrique Avancini Racing). Tretja sta Xavier in Malacarne, ki zaostajata minuto in 47 sekund več.

Master: Dvojna zmaga vodilnih Firmina in Neta

Petindvajseto mesto v absolutnem seštevku in zmaga v kategoriji master sta pripadli Joau Firminu (Specialized Racing BR II), ki je za Josejem Diasom zaostal le 24 minut in bil od Petra Vesela hitrejši slabih 9 minut. Na drugo mesto se je z minuto in pol zaostanka uvrstil njegov moštveni kolega Hugo Neto. Dias in Nieto sta z odličnima predstavama rešila prvo mesto v kategoriji. Na tretje mesto se je uvrstil Marco Macedo (Portugal Brasil Ride / Epic Bike Store).

Pred današnjo etapo imata Firmino in Neto uro in 2 minuti prednosti pred Francescom Mullerjem in Mateusom Zandonajem (3Z). Tretja sta Valero Ferreira in Marco Macedo (Portugal Brasil Ride / Epic Bike Store).

Grand master: Peter taktično in po pameti

Peter Vesel (Orphans Africa – Gilletas Trina) je kros zaključil na drugem mestu in s časom ure, 36 minut in 15 sekund za zmagovalcem Joaom Diasom (Desbrava) zaostal 43 sekund. Tretje mesto je osvojil Nobile Junior (Trip Aventura / Speed Card), Pablo Rodriguez je s krogom zaostanka osvojil 5. mesto.

V skupnem seštevku sta Peter in Pablo trdno v vodstvu, saj imata kljub časovnem pribitku na Pablov rezultat v krosu še vedno uro in 34 minut prednosti pred Emielom Kunkelerjem in Ivanom Marioso (9TH Wave Sharks). Tretje mesto z dvema urama in 9 minutami zaostanka pripada Guentherju Gehrkeju in Renatu Baronu (Ohya Endurance / Baron Bikes).

Peter po dirki v krosu:

“XC je končan. Je šlo po planu, kot sva si zamislila. Štirje krogi, start skupaj s tekmovalci elite, in ko pride prvi tekmovalec elite skozi cilj, ne moreš več v naslednji krog. Meni je uspelo narediti vse štiri kroge. Pablo je naredil tri. To je tudi pričakoval. Jaz pa sem res pazil nase, saj me je leta 2017 tukaj v tej vročini ‘taku pribilu’, da sem začel delati neumnosti in sem enostavno sestopil s kolesa in počakal, da me je prvi tekmovalec prehitel za en krog, tako sem naredil le tri kroge. Letos sem šel pametno. Kontroliral sem watte, da nisem šel preko sebe, kolesaril sem v enakem ritmu, da nisem padel v krizo, bil je pa vroč dan, zelo vroč.”

Ženske: V zadnji etapi na vse ali nič!

Le zmagovalka Maecella Toldi (4Fun Bike Center) in drugouvrščena Ana Jordens (9TH Wave-Cycling) sta zaključili vse štiri kroge. Prva je dirko končala s časom ure, 34 minut in 39 minut, druga pa v uri, 36 minutah in 48 sekundah. Na tretje mesto se je uvrstila Naima Diesner (9TH Wave-Cycling).

Marcela Toldi in Luticia Azevedo imata pred zadnjo etapo le tri minute in pol prednosti pred Naimo Diesner in Anno Jordens. Aline Olmedo in Lucineia Bruneta zaostajata že 5 ur in 39 minut!

Dodatnih 70 minut

Za boljšo utemeljitev izračuna in končnega seštevka včerajšnje dirke v krosu smo poklicali kar Pabla Rodrigueza, ki je razložil pravilo. Pablo pravi: Tistim, ki prevozijo vse štiri kroge, se šteje čas, ki so ga imeli v cilju. Tistim, ki prevozijo krog manj, se njihovem času prišteje kazenskih 70 minut. Če je en tekmovalec prevozil vse kroge, drugi pa enega manj, se seštejeta oba časa, pripiše se 70 minut in se nato deli z dve. Če oba prevozita le tri kroge, se vsakemu doda pribitek 70 minut in nato deli skupni čas. Zato je še kako pomembno, da vsaj eden izmed para pride v ciilj s končanimi vsemi krogi, drugače se lahko prednost, ki jo je kakšen par privozil skozi dirko, kaj hitro izniči!”

Zanimivost Brasil Ride so mostovi

“Vedno pozabim omeniti mostove. V peti etapi smo jih prevozili med 30 in 40. Ampak to niso navadni mostovi. Vsi so že v naprej označeni s tremi puščicami, kar nakazuje največjo nevarnost pri spustu. In zakaj je tako? Imaš dve vrsti mostov. Take, ki imajo na vsaki strani položen širok ploh in vmes zeva luknja, ali pa takšne, ki imajo vzdolžno zložene okrogle železne cevi premera 30, morda 40 milimetrov, vmes pa je prostora za, reciva 3 centimetre. Širina? Ja, na vsako stran mostu pol metra. Za varnost je sicer poskrbljeno. Poleg opozorilnih tabel so tam še ljudje, ki te usmerjajo in opozarjajo, a ko pripelješ 25 do 30 kilometrov na uro, samo moliš, da boš brez težav prišel čez,” zaključi Peter.

Današnja etapa

Zadnja etapa bo dolga 46,7 kilometra, vmes pa bo potrebno premagati še zanjih 548 višinskih metrov vzponov na letošnjem Santander Brasil Ride. In vreme? Peter Vesel pravi, da ga ne zanima, kakšno bo. Zakaj? “Ko si enkrat v startnih boksih, moraš peljati, pa če ušpičene prekle padajo, tako da so razmere za vse enake,” zaključi pogovor.

Vrstni redi

Fotografije Brasil Ride

Preberi še

Brasil Ride

Petra podpirajo

Sledite nam