Žak Gomilšček, Leogang
11. junija 2021

Prve kvalifikacije v spustu letos in zanimivi razpleti v moški kategoriji, nepredvidljivost pri ženskah, odlične kvalifikacije za Moniko, dobro Jure, Žak slabše.

Jutri bo šlo v sezoni 2021 prvič zares. V soseščini Zell am Seeja na Salzburšem bo Leogang, ki dirke najvišjega svetovnega razreda gosti že skoraj desetletje, prvo prizorišče, kjer se bodo borili za zmage v svetovnem pokalu v spustu. Pri moških in ženskah so karte še vedno premešane. Izrazitih favoritov ni, je pa progo v četrtek dodobra namočil dež in jo naredil podobno, kot je bila lani oktobra, ko so se na tem prizorišču pomerili za naslove svetovnih prvakov.

Moški: Nihče ne izstopa in razmere na progi bodo jutri drugačne

Kvalifikacijsko vožnjo je skoraj brez napak in z najhitrejšim časom dobil Avstralec Troy Brosnan (Canyon Collective Factory Team). Njegov čas 3:34,139 pa ni bil niti malo ogrožen. Drugo mesto je novemu delodajalcu prinesel dvakratni svetovni prvak Britanec Danny Hart (Cube Factory Racing), ki je za Brosnanom največ zaostal v zadnjem sektorju in na koncu pridelal 6,7 sekunde zaostanka. Najhitrejši na treh merjenjih vmesnih časov je bil Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Muc-Off By Riding Addiction), a mu je kljub napakam v spodnjem delu z zaostankom 6,9 sekunde uspelo osvojiti tretje mesto.

Aktualni svetovni prvak Britanec Reece Wilson (Trek Factory Racing) je kvalifikacije zaključil na 13. mestu (+10,023). G.O.A.T. Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) se je uvrstil mesto pred njim. Štirikratni zmagovalec dirke svetovnega pokala v Leogangu Američan Aaron Gwin (Intense Factory Racing) je končal na 18. mestu (+10,994). Mesto za njim je zaključil štirikratni svetovni prvak Francoz Loic Bruni (Specialized Gravity). 21. mesto je pripadlo povratniku po poškodbi, Brunijevemu rojaku Amauryju Pierronu (Commencal / Muc-Off By Riding Addiction).

Jure in Žak (Unior – Sinter)

Jure Žabjek je s časom 3:50,389 zasedel 39. mesto, Žak Gomilšček je svojo krstno preizkušnjo svetovnega pokala v članski konkurenci zaključil na 83. mestu (+27:741).

Vrstni redi

Ženske: Lani žal brez dirke, letos prva favoritinja

Prva kandidatka za jutrišnjo zmago na progi Speedster je tudi zmagovalka kvalifikacij. To je Valentina Höll (RockShox Trek Race Team), katere čas v cilju Bike Parka Leogang je bil 4 minute, 16 sekund in 8 desetink. Na drugo mesto se je uvrstila Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Muc-Off By Riding Addiction), ki je zaostala za 2 sekundi in dve desetinki, obenem pa imela najboljši čas četrtega sektorja. Tretje mesto je pripadlo še eni Francozinji. Lanska zmagovalka svetovnega pokala Marine Cabirou (Scott – Downhill Factory) je zaostala 7,9 sekunde.

Četrto mesto je osvojila Italijanka Eleonora Farina (MS Mondraker Team), peto svetovna prvakinja Švicarka Camille Balanche (Dorval AM Commencal), šesto pa z zaostankom 14,6 sekunde Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal). Monika je zabeležila najvišjo izmerjeno hitrost. Na “radar” je priletela s 44,567 kilometri na uro.

Monika po kvalifikacijski vožnji:

“Šlo je na ‘safe’. Zgornji del je šel ok in nisem pričakovala, da je tako suho, zato sem malo preveč zavrala. Spodnji del pa tri večje napake. Cilj je bil ostati na kolesu in v ‘špuri’. Razmere na kvalifikacijah pa vsekakor boljše kot zjutraj, ko je bil boj za preživetje ha,ha! Jutri gas!”

Vrstni redi

Mladinci: Prihaja nov val hitrih spustašev

Američan Christopher Grice (Specialized Gravity), ki je lani vstopil v svet svetovnega pokala v spustu, je bil najhitrejši v vseh štirih sektorjih proge in dosegel čas 3:49,451. Na drugo mesto se je uvrstil novinec v svetovnem pokalu, eden največjih “otroških” freeride zvezdnikov, Kanadčan Jackson Goldstone (Miranda Factory Team), ki je zaostal za 2,368 sekunde. Tretje mesto je pripadlo njegovemu moštvenemu kolegu, Portugalcu Nunu Reisu, ki je bil počasnejši še za dve sekundi.

Vrstni redi

Mladinke: Bo brez Vali dirkanje bolj izenačeno?

Novo ime, ki gre počasi po stopinjah slavnejše rojakinje Valentine Höll, je Sophie Gutihrle. Na razvrstitveni vožnji je bila za skoraj 7 sekund in pol hitrejša od Bolgarke Izabele Jankove. Tretje mesto je pripadlo Italijanki Sophie Riva, ki je zaostala 8,8 sekunde. Najhitrejši čas med mladinkami je bil danes 5:27,240.

Vrstni redi

Prenos v živo jutri na Red Bull TV. Začetek ob 12:30 z ženskim in ob 13:45 z moškim finalom.

Na naslovni fotografiji Žak Gomilšček. Foto Rick Schubert.

Preberi / oglej si še

Svetovni pokal Leogang: Po progi z Wynom in s sindikatovci
Ta vikend: Najboljši se pomerijo v Leogangu!

Sledite nam