18. septembra 2022

Jakob Klemenčič je včeraj nastopil na zadnji dirki svetovnega pokala v eliminatorju in si prislužil mali finale. Dobra popotnica za prihajajoče svetovno prvenstvo v Barceloni.

Svetovni pokal v krosu na izpadanje oziroma eliminator zopet postaja “vroč”. Morda tudi zato, ker se je zadnjh dirk udeležil tudi Jakob Klemenčič, aktualni evropski prvak v tej disciplini. Organizator City Mountainbike se trudi pripeljati gorsko kolesarstvo v središča mest in letos jim to kar dobro uspeva, saj je svetovni pokal gostoval v Parizu, Leh Ladakhu, Palangkarayji, Sakaryji, Oudenaardeju, Aalenu, Falunu, Leuvnu in Abu Dabiju. Letošnji finale pa je bil včeraj v nemškem Winterbergu.

Moški: Fotocelice so razglasile zmagovalca

Izredno zanimiva dirka, tudi zato, ker sta se kar dvakrat srečala evropski in svetovni prvak, enkrat je bil Klemenčič celo spretnejši od Gegenheimerja. Zanimivo speljan krog z ne veliko umetnimi ovirami, a je bila namesto teh spolzka travnata površina dovolj velik izziv. Tekmovalci so za vsako posamezno vožnjo morali prevoziti dva kroga. Prvega so odpeljali taktično, drugega pa s pospeševanji, kjer je le bilo možno.

Glavnina oči je bila uprta v dva tekmovalca – v aktualnega svetovnega prvaka Nemca Simona Gegenheimerja in v nekdanjega svetovnega prvaka Francoza Titouana Perrin-Ganierja. Oba sta bila namreč kadidata za skupno zmago. V zelo napetem finalu je pobudo prevzel Nemec, a se vse do ciljne črte ni vedelo, kdo bo zmagovalec. Na koncu je bil Gegenheimer za nekaj centimetrov hitrejši od Francoza in je poleg domače zmage slavil tudi skupno in na svetovno prvenstvo, ki bo 2. oktobra v Barceloni odhaja kot prvi favorit.

Jakob Klemenčič je v izločilnih bojih vozil odlično, a v polfinalu naredil napako in se kot čertouvrščeni uvrstil v mali finale, tam pa zasedel drugo mesto.

Jakob Klemenčič po svoji drugi dirki v svetovnem pokalu:

“Po dirki v Parizu sem bil res razočaran nad seboj, tako da sem imel danes res željo vsaj po uvrstitvi v polfinale. Vreme v Winterbergu je bilo zelo hladno, deževno in vetrovno, kar je še otežilo dirko in samo progo. V kvalifikacijah sem po kar nekaj napakah osvojil šele enajsto mesto. V četrtfinalu sem v kar težki skupini kljub padcu uspel zmagati in se uvrstiti v polfinale. Tam sem zaradi napake zapeljal s proge in zasedel šele četrto mesto, kar je pomenilo mali finale. V malem finalu mi je zmanjkalo ‘nabojev’ za zadnji šprint in sem zasedel drugo oziroma skupno šesto mesto. Ni slabo, ni dobro, je pa še ena priložnost to sezono v Barceloni, ki jo bom maksimalno izkoristil.”

Ženske: Svetovna prvakinja popustila

Skupno zmago je imela že davno zagotovljeno, a trenutna forma aktualne svetovne prvakinje Italijanke Gaie Tormena ni zadoščala za uvrstitev v veliki finale. Tam je bila najhitrejša Francozinja Coline Clauzure, ki je bila spretnejša od rojakinj Margaux Borrellu in Flavie Guille. Četrto mesto je osvojila Line B Mygdam. Tormena je v malem finalu zasedla drugo in skupno šesto mesto.

Winterberg: Posnetek celotne dirke

Vrstni redi in ostale informacije na citymountainbike.com.

Naslovna fotografija posnetek zaslona Youtube

Preberi še

Mednarodne dirkaške: Klemenčič 12. v Parizu, Tancik z zmago v Avstriji

Sledite nam