Kratki kros, svetovno prvenstvo
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
15. oktobra 2020

Leta 2018 predstavljena diciplina, umeščena v koledar svetovnega pokala, ki služi kot razvrstitvena dirka za nedeljski olimpijski kros, bo sedaj uradna disciplina UCI na svetovnem prvenstvu.

Kratki kros je bil do sedaj spremljevalna disciplina olimpijskemu krosu in je služil kot dirka za razvrstitvene pozicije na “ta veliki” dirki. Rezerviran je bil le za 40 najboljših moških in žensk v svetovnem pokalu.

Naslednje leto se obeta velika sprememba, saj se bodo tudi v kratkem krosu potegovali za prestižne majice Mednarodne kolesarske zveze UCI.

Premierno se bo zgodilo na svetovnem prvenstvu v italijanskem Val di Sole med 25. in 29. avgustom. Takrat bo Dolina sonca gostila že tretje svetovno prvenstvo.

Kratki kros je atraktiven

Dolžina dirke je omejena na 20 minut, krog je ponavadi dolg okoli kilometra in ima minimalno višinsko razliko. Deloma je speljan po progi za olimpijski kros (govorimo o zdajšnjem formatu dirk svetovnega pokala) in ima nekaj tehničnih delov.

Gre za dirko visokih hitrosti in taktiziranja, podobno kot na kriterijih v cestnem kolesarstvu.

Kratki kros, svetovno prvenstvo

Kaj bo z disciplino XCC v prihodnje?

Poraja se vprašanje, če bomo zaradi tega dobili več specializiranih tekmovalcev le za to disciplino.

Ali se bo ponovilo tako kot v XCE (eliminator), ko je disciplina v razmeroma kratkem času izgubila svoj primarni pomen?

Nato je zašla v slepo ulico. Na koncu se je preko drugih organizatorjev, natančneje belgijskega City Mountainbike, vrnila na površje, a nikdar več na ista prizorišča kot svetovni pokal v krosu.

Kaj XCC prinaša za naslednje leto, bomo morali še počakati. Zanimivo bo predvsem to, če se bodo najboljši tekmovalci v krosu odločili loviti še eno mavrično majico in to dan pred dirko v njihovi paradni disciplini.

Leta 2021 bo namreč v Val di Sole spored zelo natrpan: štafetna dirka, kros, kratki kros, 4kros, e-MTB kros in spust!

Dodatne informacije s strani Mednarodne kolesarske zveze UCI še sledijo.

Foto Grega Stopar

Freestyle zaposluje
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam