Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
8. oktobra 2019

Številka 1 organizacije pravkar zaključenega single speed svetovnega prvenstva v Kobaridu in gonilna sila neformalne tolpe Single Speed Slovenija.

Veriga ni vedno nujno super aktualna, pač pripne zanimivega sogovornika. Tokrat je vroča, saj je Matej Krebelj nanjo pripel številko 1 organizacije pravkar zaključenega single speed svetovnega prvenstva v Kobaridu. Nekdanji Sokolov spustaš je gonilna sila neformalne tolpe Single Speed Slovenija, pa tudi poklicno je v gorskem kolesarstvu kot vodnik.

Danijel Kovačič

Vzdevek: Dani
Kraj: Ljubljana
Starost: 39
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Singlespeed Slovenia 😉

Matej: S kolesom si bil že marsikje. Nam lahko poveš, kje vse si že potoval?
Danijel: Kolesa sem vrtel že po vseh celinah (z izjemo Antarktike, ki je na to-do listi, haha). Doma v Sloveniji je še vedno najlepše in včasih pozabljamo, v kakšnem raju živimo.

Nam lahko zaupaš kakšno zanimivo izkušnjo, ki si jo doživel med temi potovanji?
Reševanje dveh od višinske bolezni omaganih lokalnih kolesarjev na prelazu Thorong-La v Nepalu. Pa morda sveža sled grizlija nekje v samotnih gozdovih Aljaske, ki je pregnala vso utrujenost in mi dala čudežnih moči. Vožnja okoli kraterja na mount Fujiju ter spust z njega. Snežni vihar nekje sredi škotskega “visokogorja” – tik pred nočjo – v upanju, da je “bothy” že nekje v bližini. Vijuganje med saguaro kaktusi in kačami po puščavah Arizone. Kolesarski safari po Namibiji je zopet čisto svoje poglavje. Nenazadnje pa nekaj najbolj nepozabnih zgodb prihaja tudi iz nam veliko bližjih krajev …

{loadposition inside}

Singlespeed. Zakaj? Kaj te je pritegnilo v to sceno?
Na vprašanje “Zakaj?” je najlažje odgovoriti na kolesarski turi, ko nekdo odlomi menjalnik… 🙂 Kolesa brez prestav me privlačijo zaradi enostavnosti in prvinskosti, ki gresta zelo lepo skupaj z jeklenimi in titan okvirji ter trdimi vilicami. Ko se znebiš spon tehnološke navlake, se zliješ v eno s kolesom – namesto o prestavljanju in vzmetenju pričneš razmišljati o tem, kako boš najbolj učinkovito prilezel v klanec ter kako boš izbral najboljšo linijo pri spustu.

Najprej SSEC, sedaj celo SSWC. Lahko na kratko razložiš, za kaj sploh gre? Baje je vmes tudi neka tekma.
Singlespeed svetovno prvenstvo (SSWC) je tekmovanje s kolesi brez prestav. Pri klasičnih kolesarskih dirkah udeleženci pridejo tekmovat. Pri singlespeed dirkah pa pridejo spoznavat nove kraje in kolesarske potenciale, uživat v kulinariki ter se družit s prijatelji z vsega sveta. Na klasičnih kolesarskih dirkah je polno rivalstva, na singlespeed dirkah pa kolegialnosti. SSWC ne spada pod nobeno krovno kolesarsko organizacijo, a kljub temu skozi svojo 25-letno zgodovino ohranja status kultne dirke. Za tattoo zmagovalca so se namreč že večkrat spopadla tudi velika imena iz mtb scene. Kdor se je udeležil svetovnega prvenstva v Kobaridu pretekli vikend, bo razumel …


Kup Danijev, foto Tim Winterburn

mtb.si: Z nevzmetenim singlespeedom tudi vodiš goste, ki imajo vzmetenje in menjalnike. Kako se odzivajo?
Danijel: Najprej z nejevero, nato pa s spoznanjem, da za užitek na kolesu ne zadostuje zgolj najnovejši model najdražjega kolesa …

Kje vidiš zvezo med kolesarjenjem in pitjem piva?
Z nekaj znanstvenega “backgrounda” verjamem raziskavam, ki trdijo, da je kozarec piva po kolesarskem naporu veliko boljši za rehidracijo kot kozarec vode.


Kaj vse mora početi prireditelj SSWC … skrivati kolesa pred udeleženci! Foto Grega Stopar

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Danijel: Epska celodnevna tura v neznano; nekam, kamor človeška noga bolj poredko stopi. Z Uršulo, v manjši zaključeni družbi kolegov s podobnimi ambicijami, včasih pa tudi sam.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
S podmladkom in Uršulo, nekje v naravi.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Gorsko kolesaril z mestnim kolesom in čakal na pršič v hribih …

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Titan, trda vilica, široke gume, 30×18.

Tvoje prvo kolo?
Rdeč tricikel – singlespeed.


Na prvem Snow Epicu v Švici, kakopak brez prestav, foto Nick Muzik / Snow Epic / SPORTZPICS

Tvoj vzornik?
Izraz vzornik mi je tuj … Občudujem pa veliko ljudi – npr. vsi štirje grand finalisti letošnjega SSWC-ja so izjemni kolesarji (in karakterji).

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Dva imam doma …

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Če želiš resno trenirati, vzemi singlespeeda in pojdi do klanca, ki ga s prestavami ne zvoziš. Poizkušaj toliko časa, dokler ne prilezeš do vrha (avtorja sem žal pozabil).

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Se ni zgodil s kolesom ampak v hribih pri bordanju – nosite čelade, ker rešujejo glave …

Naslovna fotografija Grega Stopar

Preberi še
Na verigi: Matej Krebelj
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam