15. septembra 2018

Na maratonu 3 Epic – Tre Cime Lavaredo v Dolomitih mavrični majici za Danko in prvič za Brazilca. Blaža Pintarič osma.

Na maratonu 3 Epic – Tre Cime Lavaredo v Dolomitih sta mavrični majici svetovnih prvakov osvojila Danka Annika Langvad in Brazilec Henrique Avancini. Blaža Pintarič je zasedla osmo mesto.

Moški: Prvi naslov za Brazilijo

Henrique Avancini je osvojil prvi naslov svetovnega prvaka za Brazilijo. Tekmovalec Cannondala je zmagal po petih urah 8 minutah in 28 sekundah v sprintu proti Avstrijcu Danielu Geismayrju. Bron je osvojil Kolumbijec Hector Leander Paez.

102 kilometra dolga preizkušnja v Dolomitih je bila pričakovano težka, vendar je po več kot petih urah odločal sprint skupine treh.

V tem triu je bil Avancini na vzponih malo šibkejši kot Geismayr in Paez, a cilj je bil v dolini in tako je Avancini imel od najvišje točke Rifugio Auronzo na skoraj 2400 metrih nadmorske višine po približno 63 kilometrih veliko časa, da je nadomestil 30 sekund prednosti, ki sta jo imela na vrhu Geismayr in Paez. Avancini je dirkal s polnovzmetenim kolesom.

Potem, ko se se drugič povzpeli na Col de Varda (km 72), je bilo skoraj cela trasa le še navzdol, tako da je bil sprint skoraj pričakovan.

Konkurenti, zlasti v Švicar Mathias Fluckiger, so prišli malo bližje, a na čelu tudi niso izgubljali časa s taktiziranjem.

Da je Henrique Avancini postal prvi brazilski svetovni prvak na gorskem kolesu, ni naključje. Pred tremi tedni je na svetovnem prvenstvu v krosu prišel na četrto mesto in skupaj z Manuelom Fumićem že zmagal na nekaj etapah Cape Epica.

Ženske: Šampionka kljub padcu in okvari

Danka Annika Langvad konkurentkam v Dolomitih ni pustila blizu. Že na prvem vzponu je napadla in se odpeljala ter do konca vozila svojo dirko. A le nekaj kilometrov do cilja se je spet sama spravila v težave. Padla je na hitrem spustu in poškodovala zadnjo zavoro, do cilja vozila skoraj brez nje. Na srečo so bile do cilja le še gozdne ceste brez nevarnih spustov.

Tudi Avstrijka Christina Kollmann-Forstner, ki je osvojila drugo mesto, je bila zelo zadovoljna. Po težkem povratku po bolezni je medalja pravi balzam in zaostanek več kot 7 minut je ni motil. Poljakinja Maja Wloszczowska, ki je bila po tretjini dirke na petem mestu, se je do cilja prebila na tretje. Na vzponu proti najvišji točki dirke je prehitela Gunn-Rito Dahle-Flesjaa in Blažo Pintarič, ki sta bili do tedaj pred njo. Norvežanka je na koncu osvojila četrto mesto, Blaža Pintarič pa osmo, kar je zelo dober rezultat, če pogledamo imena pred njo in za njo.

Vrstni redi

www.3epic.it

Foto 3Epic – 3 Cime di Lavaredo MTB Marathon

Sledite nam