Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
25. junija 2014

XC olimpijec v francoskih Alpah najhitrejši v kategoriji master, zmaga za Gravesa in Moseleyevo, Rutar 47.

Po Čilu in Škotski so bile na vrsti francoske Alpe. Druga sezona svetovne serije v enduru (Enduro World Series – EWS) se je minuli konec tedna ustavila v Valloiri.

Po dveh dneh in šesti hitrostnih preizkušnjah je pri moških zmaga pripadla Avstralcu Jaredu Gravesu (Yeti/Fox Shox) na 26-palčnih kolescih, sledili so manj razvpiti Francoz Damiem Oton (Devinci/Alltricks.com) in Švicar Rene Wildhaber (Trek) ter še dva domačina Cedric Gracia (Santa Cruz) in Yoan Barelli (Giant). Pri damah je bila najhitrejša Tracy Moseley (Trek) pred Anne-Caroline Chausson (Ibis) in Anneke Beerten (Specialized). Oba zmagovalca tudi vodita v skupni razvrstitvi.

Po prvi preizkušnji brez Slovencev in drugi s pičlo slovensko udeležbo je bil to čas za širši napad najboljši slovenskih enduro tekmovalcev med najhitrejše na svetu. Valloire si bomo zapomnili po tem, da je na najvišjo stopničko prvič stopil Slovenec: Primož Štrancar (Orbea Geax) je bil najhitrejši iz veteranske kategorije master (nad 40 let).

Primož je bil skupno 70. med 237 uvrščenimi. Sicer je bil najhitrejši Slovenec Nejc Rutar (Unior Tools Team) na 47. mestu, na 54. je sledil Nace Krivonog (Orbea Geax), 61. je bil Robi Kordež (Orbea Geax). Mesto za Štrancarjem pa je dirko končal Anže Žabjek (Unior Tools Team), med najhitrejšo stoterico pa se je z 88. mestom uvrstil še Peter Mlinar (Blackthorn GT), ki mu tokrat ni šlo. To so bili tudi vsi uvrščeni Slovenci med moškimi. Kristjan Medvešček (Blackthorn GT) je bil diskvalificiran zaradi nerodnosti, ker je po trening vožnji zamenjal uničen obročnik, a tega ni prijavil. Nina Rupnik (Orbea Geax) je med ženskami zasedla 30. mesto.

Šest etap po štirih trasah, tri etape oziroma dve trasi v soboto, ena vožnja za trening na vsaki progi in nato vožnja na čas, še enkrat enak spored na drugih stezicah v nedeljo. Vse v grobem visokogorskem svetu. Dirkanja se je nabralo za poldrugo uro. Marsikdo je dejal, da je bila to najtežja enduro dirka vseh časov.

Takole o doživetju pravi Primož

“Nedeljska trasa je bila narejena na novo, zato smo bili vsi, ki smo bili prvič tu, lahko konkurenčni. Proge so bile res težje, od štarta do cilja si moral delati, brez počitka. Vse so imele okoli 1000 višincev in tudi kar nekaj poganjanja.

V enem dnevu smo naredili skupaj s transferji tudi več kot 7000 višincev spustov. Padel sem le enkrat, pa so me v ponedeljek bolele čisto vse mišice. Res dirka na nivoju, še zdaleč ni bilo dovolj spustaško znanje. Zahtevala je telesno pripravljenost, tehniko ter tudi taktiko, kar se tiče ohranjanja opreme.”

Naslednja preizkušnja EWS bo prav 12. in 13. julija v La Thuili v italijanski dolini Aosta.

www.enduroworldseries.com

Na uvodni fotografiji Primož Štrancar visoko v francoskih Alpah, foto Vanja Kodermac.


Pumpaj Slovenija Škofja Loka
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam