Pumpaj Slovenija Škofja Loka
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
13. februarja 2016

Med 20. in 22. majem se bo v objemu dveh smaragdnih rek, Soče in Nadiže, odvijal dogodek, ki zna zamajati temelje klasičnih gorskokolesarskih prireditev. Prvič po največjih spustih v Mariboru in Kranjski Gori pridejo kolesarji s skoraj vseh celin.

Nazadnje smo pisali o časovnici ter poteku enoprestavniškega evropskega prvenstvu v Kobaridu. Tokrat o prvem presenečenju. Razkrili bomo tudi kakšno znano ime med tekmovalci ter predstavili nekaj dejstev o enoprestavniški kulturi.

S predstavitvijo tekmovanja na spletni strani in s tem zbiranja predprijav, skozi katere je ekipa opazovala zanimanje za dogodek in prilagajala vse potrebno – od nastanitev v kampu, do rezervacij sob pri zasebnikih, izpolnjevanja želja ter konec koncev tudi posredovanja vseh potrebnih informacij (letališča, prevozi, poti, znamenitosti …) – so se pred dobrimi štirinajstimi dnevi začele prave, uradne prijave. V predprijavah je zanimanje za dirko izrazilo dobrih dvesto ljudi. Sedaj jih je uradno prijavljenih skoraj 120. Prijave ter rezervacije dežujejo vsak dan, kar že sedaj zagotavlja spodbudno visoko udeležbo!

Prvenstvo, ki presega meje Evrope

Čeprav je v imenu predstavljeno, da gre za prvenstvo stare celine, je na spisku že nekaj Američanov, Japonec in tudi dvakratni svetovni prvak v singlespeedu, Novozelandec, Angus Edmond, ki pri že dopolnjenih štiridesetih letih še vedno tekmuje v svetovnem pokalu v ciklokrosu. Ker prijav še zdaleč ni konec, lahko pričakujemo tudi kakšnega tekmovalca iz Afrike. No, med prijavljenimi se je znašel tekmovalec s Tasmanije.

Seveda ne bodo manjkali organizatorji preteklih dveh evropskih prvenstev, Italijana Claudio Sartori in Sebastiano Fossi ter Irska naveza Rick, Jonny, David ter Toby, ki prihoda uradno še niso potrdilii, a kolikor vemo že lišpajo svojo kamp prikolico. Ne gre prezreti niti slovenskih predstavnikov! Enoprestavniška druščina pri nas je še zelo majhna, a je med prijavljenimi tudi nekaj takšnih, ki se bodo prvič preizkusili na tovrstni dirki.

Odvrzi formalna oblačila

… in bodi tisto, kar želiš. Kot se za tovrstne prireditve spodobi, se udeleženci radi tudi pošalijo in ne vozijo v kolesarskih oblačilih, temveč se prelevijo v akcijske junake, znamenite osebnosti ali pa svoj navdih najdejo v zgodovini. A to velja le za čas dirke, ki je za nekatere tekma na vse ali nič, za druge pa sproščeno druženje v smislu – mi imamo se fajn in to je najvažneje!

Posebneži

Si predstavljate, da bi prikolesarili na start dirke v krosu in nato še odpeljali samo dirko? Ne? No, eden izmed prijavljenih udeležencev, doma iz Francije, je potrdil, da pripedalira na prizorišče kar s svojim enoprestavnikom! Za pot, 1200 kilometrov do Kobarida, si je rezerviral pet dni, nato se misli še zabavati in odpeljati vse kroge na dirki. Pet udeležencev se je odločilo, da po pristanku na letališču Jožeta Pučnika svoja kolesa spravijo iz škatel ter se preko Vršiča podajo v Kobarid. Tudi to je “singlespeed” kultura. Volja, strast in predvsem raziskovanje lepot dežele gostiteljice.

Pravila

V bistvu je pravilo eno samo. Kolo mora biti brez prestav! No, in brez vgrajenega elektromotorja. Seveda mora biti brezhibno, lahko je 26, lahko 27,5 ali 29-palčno, lahko je tolstež ali pa po novem standardu +. Lahko je gorsko, dobrodošlo pa je tudi tisto za ciklokros, ali pa monokolo. Tudi takšne smo že videvali na tekmovanjih. Varnostna oprema? Čelada je obvezna!

Prihajajoče prvenstvo dodobra v svojih vajetih držita Dani Kovačič in Uršula Kordiš, ki skupaj z ekipo kljubujeta vsem vetrovom. S somišljeniki snujeta zgodbo, ki je bila konec aprila 2014 bolj kot ne zabavna ideja, ki pa je zelo hitro ter z njuno voljo in željo – v vmesnem času sta bila udeleženca svetovnih prvenstev na Aljaski in na Japonskem ter evropskega na Siciliji – postala čisto uresničljiva.

Uršula:

Trenutno je z organizacijo kar veliko dela, ampak se že veselim, da ponovno srečam prijatelje, s katerimi smo skupaj kolesarili in tudi žurirali v Italiji, na Aljaski, Siciliji, Irski in nazadnje na res odštekanem prvenstvu na Japonskem. Moraš doživeti, da veš, kaj je sploh fora.

Dani:

Organizacija tovrstnega dogodka terja ogromno časa, angažmaja in predvsem entuziazma. Na poti do cilja se seveda soočamo z ovirami, a jih uspešno premagujemo. Izredno me veseli, da so naš trud in prizadevanja podprli domači in tuji partnerji – brez te podpore si uspešne realizacije dogodka ne znam predstavljati.

Se še nisi prijavil?

Če te mika, do 29. februarja so prijave nekoliko cenejše, odpri spletno stran www.ssec.si kjer najdeš tudi prijavnico, ali piši na ssec2016@gmail.com. Drugače lahko dnevno dogajanje spremljaš na facebook strani SingleSpeed Slovenija.

Glavni pokrovitelj dogodka je:

{loadposition inside}

Ostali pokrovitelji:

Fotografije Uršula Kordiš in Urša Drofenik

Naslednjič razkrijemo družabne igre, ture in … morda še kakšno presenečenje.

Preberi še:
SSEC 2016: Še 125 dni
Na štiri oči z Danijem
Na Japonskem podelili nova tatuja
SSWC 2014 Aljaska, tudi dirka

 

Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam